Chinese geneeskunde & vruchtbaarheid – Hou je baarmoeder warm !

Vlot zwanger worden en een kindje krijgen is niet voor alle vrouwen even makkelijk.   Soms is het onduidelijk waarom een zwangerschap uit blijft.  Volgens de Traditionele Chinese geneeskunde heb je dan last van een koude baarmoeder (Cold Uterus).  Net zoals een zaadje in de grond bij koud weer niet wil kiemen, is het voor een embryo moeilijk nestelen en groeien in een kille omgeving.  Daarom heb je warmte nodig om zwanger te worden.  Een goede doorbloeding werkt als een knus dekentje en maakt je moederschoot klaar voor het grote moment !

Zo voorkom je koude in je lichaam

1.  Wees zuinig met je basis-energie

Heb je soms ook het gevoel dat je tijdens je maandstonden amper je dagtaken rond krijgt ?  Meestal volstaat een energierijke maaltijd, ontspanning of wat extra slaap om je terug op te laden. Maar soms heeft je lichaam op deze dagen meer kracht nodig om zich te herstellen. Dan is de kans groot dat je lever extra energie haalt uit je nieren.  
De Chinese geneeskunde vergelijkt je nieren met een batterij  waarin jouw levensvuur (Jing) vanaf je geboorte is opgeslagen.  Hoe groot en hoe sterk jouw ‘batterij’ is, hangt af van vier factoren :  wat je aan energie meekreeg van je ouders, de kracht die je haalt uit je voeding, je slaap – rustpatroon en je leeftijd.  Om je cyclus – en je vruchtbaarheid – gezond te houden, moet je dus zorgzaam omgaan de nier-energie.

  • Leef volgens de seizoenen

Je maandelijkse cyclus bestaat uit vier verschillende fasen, die overeenkomen met de vier seizoenen (herfst, winter, lente, zomer).   Net zoals elk seizoen ons anders doet leven, bepaalt elke fase in je cyclus wat je voelt en hoe jij je gedraagt.  Door dagelijks op te schrijven wat er in je leeft, ontdek je in welk seizoen je cyclus zich bevindt.  Doe je dit regelmatig, dan ontdek je een patroon dat je lichaam vertelt wat je best doet of laat. 

Oestrogeen: vrouwelijk hormoon, bouwt baarmoederslijmvlies op. Testosteron: mannelijk hormoon, geeft meer zin in sex. Porgesteron: kalmerend hormoon, zorgt voor de innesteling van eitje of embryo.

Winter : cocoonen
Zin in chocolade ?  Dan is de jouw winterperiode  in aantocht.  Tijdens deze fase dalen de geslachtshormonen tot het laagste niveau waardoor de menstruatie begint.   Je bent prikkelbaar en minder actief .  Alle redenen om je terug te trekken en te focussen op rust en herstel.  Verwen jezelf met warme dranken en gezond comfortvoedsel zoals soepen of stoofpotjes . Neem tijd  om op te laden en laat lastige klussen links liggen.  Lukt dat niet omwille van een hectische baan of een druk leven, plan dan ‘minuutjes’ in waarbij je even stopt met werken, je ogen sluit en rustig ademt.  Goed zorg dragen voor jezelf tijdens de winter zet de toon voor de volgende seizoenen !

Lente : voeding en grenzen

Net als de lente lijkt het alsof het leven weer lichter wordt en een kickstart krijgt om te groeien.  Je menstruatiebloedingen zijn gestopt waardoor de pre-ovulatiefase start.  Je focus richt zich van binnen naar buiten.  Je voelt je energiek en bent zeker van je zelf.  Dat komt omdat het powerhormoon oestrogeen langzaam toeneemt.  In deze fase bouwt het baarmoederslijmvlies zich op.  Schenk nu vooral aandacht aan je voeding.  Laat alcohol en koffie achterwege en kies voor gezonde vetten zoals avocado, kokosnoot of zalm.  Zo geef je je powerhormoon een extra boost. Kies voor balans in je activiteiten en zorg dat je niet over je grenzen gaat.

Zomer : knuffelen en genieten
Je straalt, je huid ziet er mooi uit en de wereld ligt aan je voeten !   Dit is het moment dat je hormonenfabriek op volle toeren draait .  Tijdens de ovulatie-fase  pieken het oestrogeen en testosteron hormoon.  Heel je lichaam bruist van energie. Je voelt je sexy, zelfverzekerd en hebt meer zin om te vrijen. De zomer nodigt uit om volop te genieten van  sociale contacten en een ‘goed in je vel’ – gevoel. Misschien een uitgelezen moment om een keer je stoute schoenen aan te trekken of een nieuwe uitdaging aan te gaan ?

Herfst : opruimen en loslaten
Tijdens de herfst neemt je powerhormoon oestrogeen af en maakt het ruimte voor het relaxhormoon progesteron.  Naarmate de pre-menstruatie fase vordert daalt je energieniveau en neemt je concentratievermogen af.  Regenbuien (lees : huilbuien)  en zonnige dagen wisselen elkaar snel af.  Je lichaam staat helemaal in het teken van opruimen en loslaten.  Dit is een goede periode om naar binnen te keren en een balans op te maken :  Wat zijn mijn dromen en verlangens ? Waar liggen mijn behoeftes ?  Maak tijd voor een boswandeling of een relaxte yogales om je zinnen te verzetten.

Wat is een koude baarmoeder ?
De Chinese Geneeskunde zegt dat je warmte nodig hebt om voedingsstoffen op te nemen zodat al je lichaamsprocessen goed verlopen.  
Als je bedenkt hoeveel energie de 
ontwikkeling van eicel tot de innesteling van een vruchtje vraagt, is het niet verwonderlijk dat ‘warmte’ heel belangrijk is om zwanger te worden.
Jouw menstruatiecyclus danst op het ritme van 3 hormonen : oestrogeen, testosteron en progesteron. Elk hormoon heeft zijn eigen taak in de opbouw van het baarmoederslijmvlies tot aan het moment van de menstruatie (of zwangerschap).  Al die verschillende stappen vragen energie.  Wanneer je warmte verliest door een ongezonde leefstijl, stress of gebrek aan rust, raakt je hormoonbalans uit evenwicht. Dit heeft invloed op de doorbloeding van je baarmoeder.  Een koude baarmoeder ontstaat dus wanneer het baarmoederslijmvlies – het  innerlijk jasje van je baarmoeder– te koud of te slijmerig wordt, waardoor het embryo moeite heeft om in te nestelen.

Hoe herken je een koude baarmoeder ?
Vrouwen met een instabiele lichaamstemperatuur hebben last van
* koude handen, voeten, buik of billen
* een bleek uiterlijk
* donkere en dikkere menstruatie
* pijn in de onderrug
* een laag libido
* pijnlijke menstruatie

3 . Hou je warm !

Warme voeten
 zorgen voor een warme baarmoeder.  Ook al staat die pump met panty zo sexy, het is echt belangrijk om dikke sokken en dichte schoenen te dragen tijdens de koude maanden.  Een voetbad doet ook wonderen.  En dat extra laagje kledij of een onderhemdje dat je nieren bedekken, houdt je lichaamstemperatuur constant.
Warme voeding : Heb je wel eens kippensoep gegeten toen je verkouden was? Dan weet je hoe heilzaam een dampende kop bouillon is als je rillerig bent.  Een warme en lichte maaltijd vraagt minder inspanning van je spijsvertering waardoor je meer energie bij je houdt.  Vermijd koud, onbereid en rauw eten want dan koelt je lichaam af.  Verkies havermoutpapjes, voedzame soepen of een kruidig eenpansgerecht als hoofdmaaltijd.  
Warme gedachten : Chronische stress of mentale spanningen zetten een zwangerschap vaak ‘on hold’.  Houd daarom het spanningsniveau zo laag mogelijk.  Zeg eens vaker ‘nee’.  Beweeg dagelijks en zorg voor voldoende slaap. Lief zijn voor jezelf brengt je hormonen in balans.

Eat good, feel good !

Vermijd
energie arme voeding
 
kant- en klare maaltijden, magnetronvoedsel, fastfood en frituur, restjes

koude voeding en dranken
 ‘raw foods’, slaatjes, smoothies, tropische vruchten, ijs en ijsblokjes

Kies voor
verwarmende maaltijden

stoofgerechten, ovenschotels, soepen, pappen, verwarmende kruiden en specerijen (kaneel, gember, kardemom,…)
zuiverende voedingsmiddelen
groene bladgroenten, broccoli, rode biet, vette vis, lijnzaad, chia zaad, saffraan, kurkuma,..
voeding met een natuurlijk zoete smaak
dadels, pompoen, zoete aardappel, haver, volkoren rijst, bloemkool, ..
voeding met een donkere kleur
zwarte bonen en linzen, zwarte rijst, bosbessen, zwart sesamzaad, ..

Een warme baarmoeder is een gelukkige baarmoeder ! 
Of je nu jong bent, aanstaande moeder, of vrouw in de mid-jaren, jouw baarmoeder koesteren en warm houden is van groot belang. Zo bewaak je niet alleen je vruchtbaarheid en vitaliteit maar voorkom je ongemakken of kwaaltjes op elke leeftijd. 

Dit artikel is louter informatief. Bij twijfel over uw gezondheid, raadpleeg een arts.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*