Circling – meditatie-in-relatie

Circling is een methode om diep contact mogelijk te maken, waarbij elke gewaarwording er gewoon mag zijn, open en eerlijk, in wederzijds vertrouwen. De techniek wordt aangeboden in workshops, begeleid door getrainde facilitators (begeleiders). Ik heb een boeiend gesprek met Deborah Scherz en Pieter Lichter van Circling Belgium. Zelf nam ik ook al deel aan Circling Workshops.

Circling is een revolutionaire practice die de manier waarop we dagelijks met elkaar communiceren en verbinden, fundamenteel verandert. Het is een meditatie-in-relatie, waarbij je uitgenodigd wordt om samen aanwezig te zijn in het nu, met wat er is. We onderzoeken onze fysieke sensaties en emoties, en wat er gebeurt als we deze met elkaar delen.

Beter leren voelen, maar geen therapie

Voor alle duidelijkheid, Circling is geen therapie. Het is een uitnodiging tot aliveness, levendigheid, om te voelen wat je graag zou willen of nodig zou hebben, wat je verlangen is, waar je energie naartoe gaat, wat je leiderschap is in elk moment, in het hier en nu. Deze uitnodiging tot voluit leven maakt dat mensen zich levendiger gaan voelen, dat ze in zichzelf ontmoeten wat hen tegenhoudt om voluit te leven. Circling workshops worden regelmatig georganiseerd en ze worden ook online aangeboden. Je moet minstens met twee zijn, maar het kan ook in een grotere groep. In tegenstelling tot therapie, is er niet de intentie om iets te veranderen, je accepteert en onderzoekt wat er is. Paradoxaal genoeg geeft de diepgaande acceptatie van wat er is, ruimte voor krachtige transformatie en groei in persoonlijk leiderschap.

Een intense ervaring in een veilige setting

De workshop begint met oefeningen in verbinding, om te voelen hoe je in het NU contact kan maken met jezelf en met de ander. De instructie is om onbevangen uit te zoeken wat dat met je doet. Het kan bv gaan om een oefening om oogcontact te maken gedurende een tijd. Er is alle aandacht voor wat er gebeurt, zoals tijdens andere meditaties, alsof je vertraagt en elke gewaarwording, elk gevoel, elke vezel in je lijf er gewoon mag zijn. Alsof je er naar kijkt vanop afstand, en van daaruit gaat onderzoeken wat je voelt, wat de ander voelt, en wat er gebeurt. Gewoon, zonder op voorhand iets te verwachten of een oordeel te vellen. Niets moet, alles kan. Je geeft en krijgt alle aandacht. Iemand kan iets opmerken, en dan kan je voor jezelf gaan uitzoeken wat dat met je doet, of wat er gezegd wordt voor jou kan kloppen.

In de workshop is er ook een Birthday Circle, waarbij één persoon in het centrum van de cirkel zit en alle aandacht naar hem gaat. De uitnodiging is om nieuwsgierig te worden naar hoe het is om deze persoon te zijn, naar zijn belevingswereld, terwijl we op een open, kwetsbare manier delen hoe het is om aanwezig te zijn bij hem. Hij vertelt hoe hij zich op dat moment voelt en de anderen geven feedback, dat kan iets zijn dat ze zelf opmerken, bij zichzelf of bij de ander. Die kan je een spiegel voorhouden, en blinde vlekken laten zien. Er wordt een mogelijkheid gecreëerd om dingen te voelen en te benoemen. Je kan daarna kiezen om er mee aan de slag te gaan of gewoon te laten voor wat ze zijn. Je voelt je letterlijk en figuurlijk omringd en volledig gezien. Een geweldige, heel intense ervaring.

Regelmatig Circling toepassen brengt je dieper in contact met jezelf en met de ander. Je leert beter opkomen voor jezelf, je wordt stress bestendiger en rustiger, je creëert ook meer ruimte in je leven en je gaat je beter in je vel voelen en je functioneert beter. Circling is een eenvoudige maar heel krachtige methode die duidelijk op verschillende niveaus werkt, maar dat is heel individueel, iedereen voelt het op zijn manier aan. Maar open en eerlijke communicatie kan dingen in beweging zetten.

Zo ontstaat diepere verbinding, in openheid en volledige aanwezigheid (presence), authenticiteit, zelfacceptatie maar ook diepe ontspanning, zaken die je in heel je wezen voelt. In een veilige setting kan en durf je je kwetsbaar op te stellen, te openen.

In tegenstelling tot andere benaderingen stelt de begeleider zich ook kwetsbaar op en nodigt zo de deelnemers uit om dat in alle veiligheid ook te doen. Maar niets is verplicht. Emoties en gewaarwordingen laten zien, erover te communiceren en ze te onderzoeken wordt aangemoedigd en is welkom, en zelfs ook het even niet weten, tot chaos toe. De begeleider bewaakt wél de veiligheid van de setting. Geweld, zowel verbaal als fysiek, kan niet. Er zal tijdig ingegrepen worden als dat gevaar zou dreigen.

Beter in contact met onszelf én met de ander

Het doel van Circling is in verbindende communicatie te gaan, met jezelf en de ander, maar zonder te forceren, je open en kwetsbaar op te stellen, waarbij ook ongemakkelijke emoties en sensaties  welkom zijn, maar het moet veilig aanvoelen, op elk moment. Het is eigenlijk een uitnodiging tot intimiteit, waarbij échte intimiteit is totaal anders is dan seksualiteit. Intimiteit is veel breder. Het is volledig jezelf kunnen zijn in waarachtig kwetsbaar contact met jezelf en de ander, een uitnodiging om gewoon getuige te zijn van de processen die zich voordoen, en van daaruit te evolueren. Helaas zijn we dat in onze maatschappij een beetje verleerd. Circling kan ons helpen om daar weer mee in contact te komen. Het werkt in op ons hele Zijn, op verschillende niveaus, zoals het emotionele, maar ook het fysieke niveau. Vaak brengt de practice van Circling een grote verandering het leven van degene die ze regelmatig beoefenen. Op gebied van persoonlijke ontwikkeling, intieme relaties, familie, vriendschappen, zakelijke relaties, gezinsleven. Er kunnen talenten aan het licht komen, zoals hoge sensitiviteit, een groot vermogen tot empathie of talent voor leiderschap. De Circling community is een prachtig platform om deze talenten tot bloei te brengen.

Doordat we ons beter voelen en meer in contact komen met onze emoties, komt het gelukshormoon oxytocine vrij, zoals bij extreme sporten. Oxytocine, het knuffelhormoon, is een neuropeptide dat als hormoon en neurotransmitter fungeert. Het speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier, bij moederbinding, vriendschappen, romantische interacties en seksualiteit. Meer in contact komen met onszelf en de ander geeft ons de kans om intenser te leven, alles intenser te ervaren. Dat wil niet zeggen dat alles altijd rozengeur en maneschijn zal zijn, we moeten ook met minder fijne gevoelens leren omgaan. Maar dankzij de Circling community kan je daarbij ondersteuning en acceptatie ervaren voor wat er is.

Circling is toegankelijk voor iedereen en je hebt er geen materiaal voor nodig. Er zijn Circling gemeenschappen over de hele wereld, en er zijn verschillende stijlen, die de techniek elk op hun eigen manier toepassen. De facilitators creëren een omgeving die veilig genoeg is, waarin mensen hun onveiligheid kunnen voelen en ontmoeten, en ontdekken hoe ze zelf veiligheid kunnen creëren, want dat is voor iedereen anders. Ze helpen de deelnemers ook op weg.

Wereldwijd groeien Circling community’s, waar mensen samenkomen om elkaar op deze manier te ontmoeten, en diep geraakt te worden door de eenvoud, diepgang en onmiddellijke impact van deze methode.

Wat kan Circling betekenen voor degene die het beoefent?

Als je Circling beoefent:
• open je je volledig voor de ervaring van dit moment
• krijg je meer contact met jezelf, je lichaam en emoties
• word je je bewust van je maskers en komt er ruimte voor echte ontmoeting
• leer je krachtig, direct en vanuit kwetsbaarheid communiceren
• groeit je vertrouwen: in jezelf, in anderen, in het leven
• ervaar je hoe voedend het is om echt gezien te worden
• versnelt en verdiept je persoonlijke groei
• krijg je inzicht in de blinde vlekken die echte intimiteit in de weg staan
• komt er ruimte voor overgave aan het leven
• ervaar je magie en levendigheid in je contact met anderen
• wordt duidelijker wat jou drijft, raakt en inspireert
• ontdek je je donkere kanten, wat verbazend veel kracht, levendigheid en bevrijding brengt
• ervaar je meer flow en plezier in je leven

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*