De laatste jaren beleefde de vraag naar avocado’s een enorme en vooral wereldwijde groei. Daarnaast begint de consument ook in toenemende mate biologische avocado’s aan te kopen en te verorberen. Maar op het gebied van duurzaamheid moet er echter nog heel wat aan deze teelt verbeterd worden – en dan vooral in de richting van een veel lager waterverbruik.
De wereldwijde vraag naar avocado’s blijft verder toenemen, waarbij vooral Azië, Noord-Amerika en Europa het voortouw nemen. Zo is er niet alleen het gezonde, maar ook het hippe imago – dat vooral via sociale media verspreid wordt – bij de opkomende vegetarische en veganistische voedingstrends, waarbij een plantaardige oorsprong duidelijk in de smaak valt. De avocado is bijvoorbeeld een populaire voedingsbron bij de Hawaiaanse Poké Bowl-restaurants, die momenteel zowat overal in Europa aan het opduiken zijn. Daarnaast worden avocado’s ook in toenemende mate gebruikt in salades, als beleg op brood of toasts en bij de bekende Mexicaanse saus guacamole.
Warme streken
De avocado is trouwens van oorsprong uit Mexico afkomstig. Daarnaast wordt deze nootrijke vrucht, die aan een boom groeit, nu ook in andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen gekweekt zoals Colombia, Peru, Chili en Argentinië. Op het Afrikaanse continent voert vooral Zuid-Afrika de hoofdtoon op kweekgebied, maar zijn er ook opkomende avocado-landen zoals Zimbabwe, Kenia, Oeganda, Nigeria, Ethiopië, Tanzania en Marokko. In Europa wordt de meeste productie momenteel in het zuiden van Spanje gerealiseerd.
Milieuproblemen
Maar de snelle groei van deze teelt heeft echter ook nieuwe problemen in het leven geroepen op het gebied van natuur, milieu en biodiversiteit. Zo werden er in het avocado-moederland Mexico reeds heel wat tropische bossen illegaal gerooid om plantages aan te kunnen leggen, wat te vergelijken valt met de verhalen rond soja en palmolie. Bovendien verslindt de kweek van avocado’s ook flink wat water. Vaak gaat het om enkele honderden liters om één kilo avocado te kunnen realiseren. Bij een grootschalige plantage in Zuid-Afrika werd zelfs een verbruik van niet minder dan duizend liter vastgesteld. En in het zuiden van Spanje – meer bepaald in de deelstaat Andalusië – werden er dan weer méér avocado-plantages gerealiseerd dan er vooraf voorzien waren, waardoor de lokale waterreservoirs het speciaal aangelegde irrigatiesysteem nog amper kunnen voeden. In de loop der jaren werd er in die streek dan ook een heuse “kweekvallei” voor tropisch fruit gerealiseerd. En nu wordt er aldaar onder meer over het gebruik van gezuiverd afvalwater nagedacht, maar daartoe zouden er nog heel wat leidingen aangelegd moeten worden.
Wat kunnen we hier concreet als biosector doen om de duurzaamheid van avocado’s te helpen verhogen ? Zo informeren winkels het best bij hun leverancier naar het ecologische karakter van de avocado’s die ze inkopen. En verder wordt er ook bij voorkeur gemikt op initiatieven die de ontwikkeling van meer duurzame kweektechnieken stimuleren.
Vrij duurzame voorbeelden
Een fraai voorbeeld hiervan vinden we bij het Duitse gespecialiseerde biologische groothandelsbedrijf BioTropic (zie www.biotropic.com). Biotropic haalt vooral avocado’s uit Peru, Chili, Argentinië, Mexico en Spanje, waar zij grotendeels samenwerken met kleine boeren die op een oppervlakte van gemiddeld twee hectaren telen. Meestal maken die avocado-kwekers gebruik van waterbesparende druppelirrigatie (eventueel gecombineerd met de opvang en opslag van regenwater). Alhoewel de focus van de agrarische ingenieurs van BioTropic traditioneel op het verstrekken van biologisch teeltadvies en teeltcontrole ligt, wordt er sinds enkele jaren ook in toenemende mate gelet op andere duurzaamheidsthema’s zoals waterverbruik en sociale standaarden (arbeidswelzijn…).
Nog een ander voorbeeld van een duurzame biologische teeltmethode zien we bij Ubora Orchards in Kenia (www.ubora-orchards.com). En in Oeganda wordt de avocado-teelt dan weer met het kweken van andere (voedings)gewassen gecombineerd (gemengde teelt), waardoor het water ook beter in de bodem bewaard kan blijven (zie www.kipepeo.com). Tot nu toe wordt hierbij met een 300-tal lokale telers samengewerkt. En aangezien de bomen door de kleinschalige telers ter plaatse worden gekoesterd en verzorgd, gaat het om een zeer natuurlijke teelt die door de Europese Unie als biologisch en “Fair for Life” is erkend en gecertificeerd.
Samenwerking
Verder is deze teelt ook technisch geavanceerd en kapitaalintensief. In principe kunnen alleen grote bedrijven dit opbrengen. Dit is echter ook haalbaar voor kleinere kwekers, maar dan wel op voorwaarde dat één of andere vorm van kostendelende samenwerking gerealiseerd wordt – en dan bij voorkeur in de vorm van een soort coöperatieve vennootschap.
Transport en verpakking
Ook op het gebied van transport en duurzame (afbreekbare) verpakkingen kan er nog heel wat vooruitgang geboekt worden. Bijvoorbeeld schepen die aangedreven worden door duurzaam gewonnen gassen, zoals biogas (methaan) uit plantaardig afval (of algen) of waterstof uit water – waarvan momenteel de eerste voorbeelden beginnen rond te varen.
In elk geval is het belangrijk dat de reeds gerealiseerde duurzaamheidswinsten duidelijk naar de consument toe gecommuniceerd worden, want het imago van de avocado is op dit gebied dus niet al te best. Maar gelukkig hebben avocado-bomen niet veel mest of gewasbeschermingsmiddelen nodig, wat dan weer een voordeel is bij de biologische teelt.
Teelt in Europa Om in de nabije toekomst minder avocado’s vanuit andere continenten te moeten transporteren, worden er de laatste jaren ook meer en meer avocado’s elders in Zuid-Europa geteelt, zoals in Portugal, in Italië (vooral in Apulië en op het eiland Sicilië), op het eiland Corsica en aan de Franse Azuurkust.
Geef als eerste een reactie