De eerste 1000 dagen: van voeding tot hechting

Ben je zwanger of (pas) bevallen? Dan heb je misschien al gehoord over het belang van de eerste 1000 dagen, waar onder meer hoogleraar Tessa Roseboom een interessante video over opnam. Tijdens die periode, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, ontstaat enerzijds de basis voor een gezond voedingspatroon en voor de smaakvoorkeuren. Anderzijds is ook een veilige hechting tussen ouder en kind dan cruciaal.

Je kindje maakt enorme sprongen tijdens de eerste 1000 dagen, zowel fysiek als emotioneel. Tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap vormen alle organen zich, maar verder verdubbelt ook de lengte van je kindje. Zijn hersenen groeien minstens een gram per dag. Om je een idee te geven: als je baby aan het tempo van de eerste 1000 dagen zou blijven groeien, dan woog hij 1 miljoen kilo nog voor hij naar de lagere school ging! Later moet hij nog zijn afweer opbouwen, zich hechten aan anderen, leren rollen, kruipen, staan, lopen, drinken, eten en praten. Tijdens al die fases heeft je kindje niet alleen veel liefde, zorg en actieve aandacht nodig, maar zeker ook de juiste voedingsstoffen.

Gezonde voeding voor een goede ontwikkeling

Tijdens de Week van de Diëtist in oktober 2020 zetten de diëtisten niet voor niets een gezonde voeding tijdens de eerste 1000 dagen nog eens extra in de kijker. Wellicht heb jij tijdens je zwangerschap geprobeerd zo gezond mogelijk te eten. Da’s dus zeker goed. Moet je dan eten voor twee? Nee, hoor! Belangrijker is dat je kwalitatief, gevarieerd en gezond eet en de juiste supplementen neemt. Wil je meer weten over wat je het best eet tijdens je zwangerschap en wat je beter even aan de kant zet? Ik schreef er een artikel over in BioGezond magazine (editie januari 2019 – p. 30-31).

Niet alleen de 280 dagen van je zwangerschap, maar ook de volgende 720 dagen zijn heel belangrijk. In die twee levensjaren introduceer je het best zoveel mogelijk gezonde voeding, zodat je kindje al deze smaken leert kennen én gaat verkiezen.

Wat er op zo’n gezond dagmenu staat?

Voor baby’s staat (moeder)melk uiteraard centraal. Bij peuters en kinderen, vormen groenten en fruit de basis, net als bij volwassenen de basis. Vul dit menu aan met:

  • volkoren, ongeraffineerde granen (zoals rijst, quinoa, pasta of de speciale niet geraffineerde melen zonder suiker voor baby’s),
  • peulvruchten,
  • eiwitten (voornamelijk plantaardige zoals tofu en tempeh),
  • eieren,
  • notenpasta,
  • kwalitatieve en ongeraffineerde (dus koudgeperste, niet bewerkte en ongeharde) vetten die je het best achteraf koud toevoegt.

Het is zaak om binnen elke productgroep goed te variëren om je kindje alle nodige vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en vezels mee te geven. Een gevarieerde voeding met verschillende smaken en texturen stimuleert ook zijn smaakpapillen. Om ervoor te zorgen dat je kindje voldoende groenten eet, voeg je het best op elk eetmoment groenten toe. Serveer bij het ontbijt bijvoorbeeld een groenteomelet, geef ’s middags bij de boterhammen een tas lekkere soep, verwen je kleintje met groenten als tussendoortje en verras hem bij het avondeten met groentenuggets speciaal voor kinderen.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, eet je het best zo veel mogelijk biologische seizoensproducten. Ook voor baby’s en kinderen zijn die ideaal. Biologische seizoensgroenten zijn het lekkerst, bevatten de meeste voedingsstoffen en geen pesticiden.

Hechting van je baby: liefde, zorg en actieve aandacht

Een gezonde ontwikkeling gaat verder dan de fysieke gezondheid. Er is dus meer nodig dan gezonde voeding alleen. Kinderpsychiater Binu Singh zegt hierover: “[een baby] is niet enkel een object dat gezond moet worden geboren. Het is een mens die een heel eigen beleving heeft van die ervaring. En dat is een aspect waar wij vaak overheen kijken.”

Biologen weten dat alles wat leeft zich aanpast aan de omgeving. Zeker in periodes van snelle groei is die omgeving heel belangrijk. Een kind heeft dus ook liefde, zorg en actieve aandacht nodig. Daarom is tijd het mooiste geschenk dat je aan je kind kan geven. Het is een cliché, maar doorgaans bevatten clichés wel een grond van waarheid. Er is meer nodig dan gewoon aanwezig zijn in dezelfde ruimte terwijl je bijvoorbeeld kookt of met je gsm bezig bent (ik pleit ook schuldig!). Voor een gezonde ontwikkeling helpt het om samen te spelen, je kind te observeren en te luisteren naar zijn noden en behoeften. Zo kan je er echt op inspelen. “Zodra ouders kunnen ontspannen en actief samen zijn met hun kinderen, voelen ze beter aan wat hun kind nodig heeft. Maar als ouders zien we vaak moeilijk in hoe we ons leven kunnen vertragen”, aldus Binu Singh.


Mijn tips? Leg je erbij neer dat je niet meer overal bij kan zijn. Ook dit is een fase die weer overgaat. Wees daarnaast niet alleen mild voor je kind, maar ook voor jezelf. Laat de strijk af en toe staan en plooi wat meer op. Koop eens wat vaker vers eten voor het gezin dat je gewoon moet opwarmen en laat het idee van die mooi gedekte, altijd propere tafel los. Veel belangrijker dan perfectie is jouw aanwezigheid. “Children need connection, not perfection.”

De eerste 1000 dagen: een investering

De eerste 1000 dagen zijn belangrijk voor de pakweg 32000 dagen die erop volgen. Want tijdens die periode, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaadag, ontstaat enerzijds de basis voor een goeie gezondheid, een gezond voedingspatroon en de smaakvoorkeuren. Anderzijds is een veilige hechting tussen ouder en kind dan cruciaal. Naast een gezonde voeding is actief tijd doorbrengen met je kinderen noodzakelijk voor de ontwikkeling en groei. 

Om Binu Singh nog eens aan het woord te laten: “Als je de gezondheid in je bevolking wil bevorderen, moet je goed zorgen voor dat nieuw leven en de vrouw die het draagt en voedt. Als we de mensen die nu een baby krijgen de eerste 1001 dagen beter ondersteunen, dan hebben we binnen twintig jaar een generatie die veel gezonder is.” En willen we dat niet allemaal?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.