De essentiële olie van citroen: ontsmettend, digestief en vaatbeschermend

Een echte klassieker in de aromatherapie is de essentiële olie van citroen (Citrus limon). Deze wordt verkregen door het persen van verse citroenschillen, uiteraard van een biologische kwaliteit. Zijn goede reputatie dankt citroenolie vooral aan de tonifiërende werking op lever en pancreas, aan de antiseptische en immuunstimulerende werking en aan de bescherming van de bloedvaten.

Even voorstellen

De citroenboom is een kleine, groenblijvende boom, die tot 6 meter hoog kan worden. Hij is vermoedelijk afkomstig uit het oosten van India, maar is nu wijd verspreid en is ondermeer in het ganse Middellandse Zeegebied aan te treffen. Naast donkergroene, glanzende bladeren en de witte tot roze bloemen, draagt deze boom de welgekende gele vruchten. Omdat de boom het jaar door bloeit, draagt hij doorlopend vruchten in allerlei groeistadia. Er is meer dan 100 kg citroenschillen nodig voor de productie van 1 L essentiële olie met een gele tot donkergele (bij verouderen) kleur. De geur van citroenolie kan het best omschreven worden als helder, levendig en fris. Omwille van haar verfrissende en ontsmettende aspect, wordt deze olie ook gewaardeerd in verschillende takken van de industrie.

Belangrijke inhoudsstoffen

Vooral monoterpenen met tot 54 à 80 % limoneen, alfa- en gammaterpineen (resp. 0,7 % en 2,9 à 14 %), paracymeen (0,3 à 1,1 %), alfa- en bètafellandreen (0,2 en 0,8 %), terpinoleen (0,6 à 1,2 %); sesquiterpenen met 2,4 à 5 % bètabisaboleen; alifatische alcoholen met hexanol, octanol, nonanol, decanol, 3-hexeen-1-ol, n-heptanol; aldehyden (> 3 %),  Coumarines en furocoumarines (> 1,5 %). 


Belangrijkste eigenschappen en indicaties; toepassingen

  • Zeker als verse citroenolie wordt ingezet, mag er een sterke antiseptische of ontsmettende werking aan toegeschreven worden. Om die reden wordt ze heel graag ingezet om de atmosfeer te ontsmetten in periodes van besmettelijke ziekten door middel van verstuiving of voor het desinfecteren van ondermeer medische kabinetten, klinieken en crèches. Uiteraard kan citroenolie ook gewoon gebruikt worden om een frisse en lichte geur aan een ruimte te geven of kan ze vermengd worden met andere ‘zware’ essentiële oliën om daarvan de geur te verzachten. Je kan via verstuiving ook dankbaar gebruik maken van de concentratieverhogende en verhelderende werking van citroenolie, bijvoorbeeld tijdens een lange autorit of bij geestelijke vermoeidheid.
  • Citroenolie is ook vermaard om haar weerstandsverhogende eigenschappen: ze stimuleert de werking van de witte bloedcellen met een antibacterieel en antiviraal effect. Bij verhoudheden, keelpijn en griep kan men naast verstuiven ook drie maal per dag een druppel citroenolie in een lepeltje honing of op een neutrale tablet innemen. 
  • Maar waarschijnlijk is de interessantste werking van citroenolie haar werking op de spijsvertering: vooral de lever, gal en de pancreas worden in hun functie ondersteund. Deze ‘digestieve’ werking is welkom bij aandoeningen zoals zwakke leverfunctie, zwakke pancreasfunctie, pancreasontsteking, indigestie, spijsverteringszwakte, misselijkheid en braken, eczema, nood aan ontgifting, diabetes (steun), ziekte van Cröhn (steun), colitis (dikke darmontsteking) en een slecht ruikende adem. Drie maal per dag een druppel e.o. of ’s morgens voor het ontbijt 2 druppels op een lepeltje honing of een neutrale tablet innemen, wordt hierbij aangeraden.
  • Citroenolie heeft ook een uitgesproken ‘vitamine P’-werking. Dat wil zeggen dat ze de abnormale permeabiliteit van de haarvaten vermindert en daardoor de doorstroming erin verbetert. Van die stimulerende werking op de microcirculatie wordt dan ook graag gebruikt gemaakt om vaataccidenten bij diabetes en hypertensie (hoge bloeddruk) te helpen voorkomen, alsook bij couperose (verwijde bloedvaatjes) en slechte doorbloeding van de huid. Ook bij een slechte aderlijke circulatie zoals spataderen, aambeien en flebitis, kan citroenolie ingezet worden. Bij voorkeur samen met cipresolie (Cupressus sempervirens): van elk 25 druppels verdunnen in 100 ml plantaardige olie en met dit mengsel de benen van onder naar boven masseren. Ook in de lymfedrainage en bij de aanpak van cellulitis en zwaarlijvigheid kan citroenolie lokaal ingezet worden.
  • Van citroenolie claimt men ook een ‘litholytische’ of steenoplossende werking. Vooral bij nierstenen en de daardoor veroorzaakte nierkolieken wordt ze soms aangeraden.
  • Aan te stippen is nog de balancerende werking van citroenolie op de huid, waarbij ze de talgafscheiding helpt te regelen bij zowel een droge als een vette huid. 3 à 5 druppels citroenolie op een vochtig, warm kompres kunnen hierbij ingezet worden.
  • Ten slotte is citroenolie een goede smaakgever voor banketgebak, taart, kruidenthee en kwark: voeg daaraan 1 druppel toe, vooraf verdund in honing of plantaardige olie.  

Opgepast

De olie van de citroenschil is potentieel fotosensibiliserend: na toepassing op de huid kan ze bij blootstelling aan UV-licht tot huidirritatie leiden. Vermijd daarom blootstelling aan de zon na lokaal gebruik. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*