De essentiële olie van niaouli, antimicrobieel, ontstekingsremmend en slijmoplossend

Een essentiële olie die al teveel in de schaduw staat van de nauw verwante essentiële olie van tea tree (Melaleuca alternifolia), is deze niaouli (Melaleuca quinquenervia CT cineol of Melaleuca viridiflora). Jammer, want het potentieel van deze essentiële olie is enorm.  Toepassingen zijn vooral infecties van de luchtwegen, urinewegen en geslachtsorganen. Daarnaast is het opmerkelijk hoe deze olie de terugkeer van aderlijk bloed en lymfe bevordert en hoe ze de huid beschermt, zoals tegen brandwonden door radiotherapie. 

Even voorstellen

De niaouli is een kleine boom (8 – 20 m), die op de eilandengroep Nieuw-Caledonië zeer welig tiert en die inmiddels ook veel in Madagascar en Australië voorkomt. Typisch is zijn dikke, afbladerende witte tot grijze schors. Verder draagt niaouli vaal- tot grijsgroene, leerachtige bladeren en bloeit hij met cilindrische, eindstandig geplaatste, witte tot crèmekleurige bloemen. Net zoals andere leden van de Melaleuca-familie, vertoont de essentiële olie van de niaouli opmerkelijke antiseptische eigenschappen; zo is deze boom vermoedelijk ervoor verantwoordelijk dat in de gebieden waar hij groeit, geen malaria voorkomt.

Belangrijke inhoudsstoffen

Niaouli-olie bevat in de eerste plaats het oxide 1,8 cineol (40 à 60 %), dat antimicrobieel, slijmoplossend en ontstekingsremmend werd. Verder maken vooral de monoterpenen alfa- en bètapineen de dienst uit (17%). Goed vertegenwoordigd zijn ook de sesquiterpeenalcoholen, met als belangrijkste component viridiflorol (6 à 15 %) en de monoterpeenalcoholen, voorop alfaterpineol.   

Belangrijkste eigenschappen en indicaties; toepassingen

  • Niaouli-olie werkt in de eerste plaats breed antimicrobieel (antiviraal, antibacterieel, schimmelremmend) en immuunstimulerend. Omdat daarnaast ook ontstekingsverschijnselen en koorts worden afgeremd en slijmen beter worden opgelost, kent deze olie vooral veel toepassingen voor de luchtwegen:  chronische luchtwegeninfecties, bronchitis, hoest, overmatige slijmvorming, sinusitis, neusverkoudheid, keel-, oor-, strottenhoofd- en amandelontsteking. 
  • vanaf de eerste rillingen bij luchtwegeninfecties, alsook om de immuniteit algemeen te stimuleren, kan men gebruik maken van een mengsel van 2 delen niaouli-olie, 1 deel kruidnagelolie (Syzygium aromaticum) en 1 deel e.o. van lemongrass (Cymbopogon citratus). Van dit mengsel neem je 3 maal daags 2 druppels in, op een neutrale tablet of in een koffielepel olie, gedurende 6 dagen
  • om ontstoken en beklemde luchtwegen vrij te maken en om de immuniteit te stimuleren: wat neutrale plantaardige olie in de handpalm nemen en daar 5 à 10 druppels essentiële olie bijdoen. De borst, de bovenrug en/of de keel masseren
  • vaak effectief bij een oorontsteking: wat neutrale plantaardige olie in de handpalm nemen en daar de volgende essentiële oliën bijdoen: 1 druppel niaouli  + 2 druppels echte lavendel (Lavandula angustifolia) + 1 druppel mirte CT myrtenylacetaat (Myrtus communis ct myrtenylacetaat). 3 maal daags rond de oren aanbrengen
  • om in periodes van winterse infecties de omgevingslucht te ontsmetten en het immuunsysteem te stimuleren: ¼ h à 1/2h niaouli-olie verstuiven, in de leefruimten. 
  • Een ander belangrijk toepassingsgebied van niaouli zijn de urinewegen en de genitaliën: in geval van  blaas-, urinebuis- en prostaatontsteking, genitale herpes, dysplasie van de baarmoederhals, genitale wratten, vaginitis, witte vloed en eileiderontsteking. 
  • in geval van blaasontsteking: wat neutrale plantaardige olie in de handpalm nemen en daar 4 à 5 dr essentiële olie bijdoen; 3 maal daags dit mengsel aanbrengen via een warm vochtig kompres op de aangedane zone.
  • Opmerkelijk is de eigenschap van niaouli om overvulling van aderen en lymfevaten te verminderen. Daardoor helpt ze bij spataderen, aambeien, aderlijk oedeem en lymfoedeem, en slechte bloedsomloop.
  • bij zware benen, spataderen en lymfoedeem: wat plantaardige jojoba-of macadamia-olie in de handpalm nemen en daar 4 à 5 druppels essentiële olie bijdoen. De benen van onder naar boven mee inmasseren of aanbrengen via een vochtig warm kompres
  • Niaouli-olie is uitermate geschikt om de huid preventief beschermen tegen brandwonden door radiotherapie. 
  • hierbij kan de essentiële olie op de huid gesprayd worden een kwartier voor en na de bestraling
  • er kan ook van een mengsel van gelijke delen e.o. van niaouli en tea tree 3 à 4 druppels plaatselijk aangebracht worden. Dit mag nog 3 maal herhaald worden per dag.
  • Verder werkt niaouli op de huid ontstekingswerend, antibacterieel, schimmelremmend, jeukstillend, beschermend, versterkend en – herstellend.
  • bij huidaandoeningen zoals schimmelinfecties, nagelinfecties, fijt, steenpuisten, herpes en acne: wat neutrale plantaardige olie in de handpalm nemen, daar 4 à 5 druppels essentiële olie bijdoen en dit mengsel 3 maal daags egaal op de aangetaste zone aanbrengen
  • werkzame formule bij koortsblaasjes: van een mengsel van gelijke delen essentiële olie van niaouli, ravintsara (Cinnamomum camphora CT cineol) en tijm (Thymus vulgaris CT thujanol): 6 tot 8 maal daags 1 druppel op de koortsblaar aanbrengen, gedurende 48 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*