De essentiële olie van zoete sinaasappel

Aromatherapie wordt graag en met goed gevolg ingezet voor het creëren van een ontspannen atmosfeer, het verminderen van angst en stress en om het inslapen te bevorderen. Een essentiële olie die dit uitstekend doet, is die van de zoete sinaasappel (Citrus sinensis). Deze olie wordt overigens ook gewaardeerd om zijn ontsmettende en ontgeurende werking op de omgevingslucht en om zijn harmoniserende effect op de spijsvertering.

Even voorstellen

De zoete sinaasappelboom is afkomstig van Oost-Azië en werd van daaruit verspreid over (sub)tropische streken. De grootste teelt gebeurt inmiddels in Florida en het Middellandse Zeegebied. Deze kleine (tot 6 m), groenblijvende boom met zijn rechte stam en dichtbegroeide kruin draagt glanzend groene bladeren en bloeit langdurig met zalig ruikende bloesems. De oranje vrucht is de overbekende sinaasappel met zijn sappig en vitamine C-rijk vruchtvlees. Er zijn ongeveer 200 kg rijpe schillen nodig voor de productie van 1 liter gele tot oranje essentiële olie, die wordt verkregen door koude persing en niet door destilleren. Deze olie heeft een typische levendige, fris fruitige geur met een zoete ondertoon. Gebruik zeker een olie met een bio-certificaat, want geperste citrusoliën concentreren gemakkelijk bestrijdingsmiddelen.

Belangrijke inhoudsstoffen

Monoterpenen (tot 80 %) met vooral limoneen (> 49 %), ook alfapineen, myrceen en sabineen; monoterpeenalcoholen (< 6 %) met vooral linalol (1,8 %), ook alfaterpineol, cis- en trans-carveol en geraniol; aldehyden (1,1 à 2,8 %) met n-octanal, n-decanal en citronellal; ketonen met carvon en alfa-ionon; coumarines en furocoumarines met aurapteen, bergaptol en iso-imperatorine.


Belangrijkste eigenschappen en indicaties; toepassingen

 • Zoete sinaasappelolie wordt vooral gebruikt om zijn sedatieve (kalmerende) werking. Zowel bij zenuwachtigheid, rusteloosheid, angst, moeilijkheden om in te slapen als bij nerveuze hartkloppingen, kan van deze olie een ontspannende werking verwacht worden. Deze olie is milder dan de oliën uit bittere sinaasappel en is zeer geschikt voor kinderen. Ze kan aangewend worden:
 • via verstuiving: enkele druppels via de aromaverstuiver voor een ontspannende atmosfeer, om rusteloze kinderen te kalmeren en om beter in te slapen (1/2 uur). Kan hierbij gecombineerd worden met de e.o. van lavendelolie en van ylang ylang
 • via bad (na emulgeren in een emulgator, wat neutrale shampoo, room of melk): 4 à 5 druppels e.o. op een vol bad
 • via orale inname (niet bij kinderen): bv 3 maal daags 1 à 2 druppels e.o. (in een lepeltje honing of olie of op een neutrale tablet) bij nervositeit en hartkloppingen
 • via de huid (opgepast: nadien geen blootstelling aan de zon, zie verder): 1 à 3 druppels e.o. op wat draagolie; daarmee de zonnevlecht en/of de voetzolen masseren
 • Aan de zoete sinaasappelolie worden ook opmonterende tot antidepressieve eigenschappen bij neerslachtigheid toegeschreven (dezelfde toepassingen zoals hierboven)
 • De zoete sinaasappelolie is verder zeer geschikt om de omgevingslucht te ontsmetten, bijvoorbeeld in periodes van verkoudheden en bronchitis, en om de omgeving tegelijk een aangenaam en fris citrusaroma te geven. Mede door de gunstige prijs wordt deze olie dan ook heel vaak verstoven.
 • Op het spijsverteringsstelsel gaat er van de zoete sinaasappelolie een digestieve (spijsvertering bevorderende) en carminatieve (wind verdrijvende werking) uit. Maar voor deze indicatie bestaan er met onder meer basilicum-, venkel-, komijn-, dragon- en kamilleolie wel zeer veel alternatieven. De buik masseren met 1 à 3 druppels zoete sinaasappelolie op wat draagolie kan heel vaak verlichting bieden bij een moeilijke of trage spijsvertering, een ‘zware buik’ en winderigheid. Ook orale inname kan (zoals hoger beschreven).
 • Tenslotte beschrijft men van deze olie ook een regenererende en versterkende werking op de opperhuid. Hierdoor behoren kloofjes, gebarsten huid, rimpelvorming en een vette huid tot de toepassingen. Let wel: steeds moet de olie voldoende verdund worden op een draagolie, want onverdund kan ze dermocaustisch of huidirriterend werken.
 • Op te merken valt nog dat deze olie door de (furo)coumarines fotosensibiliserend werkt en er dus na toepassing op de huid de eerste 12 uur geen blootstelling aan de zon mag gebeuren.
   

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*