De belangrijke rol die vitamine D3 speelt in de weerstand is bij de meeste mensen gekend en daarom nemen velen in donkere tijden dagelijks extra vitamine D3 in. Helaas kan de éénzijdige inname van vitamine D3 in hogere doses een andere vetoplosbare vitamine afremmen die ook mee immuniteit bepaalt: vitamine A. Het is dan ook beter van beiden samen in te zetten.
Zonnevitamine in donkere dagen
Vitamine D3 zit maar beperkt in onze voeding en maken we voor het grootste deel aan bij (verstandige) blootstelling aan de zon. Dat heeft voor gevolg dat in landen met een lange, donkere herfst- en winterperiode zoals België, de inname van extra vitamine D3 voor de meesten wenselijk is.
Vit D3, dé immunomodulator
Vitamine D3 is dé immunomodulator in ons lichaam. Dat betekent dat ze – na activatie – niet alleen de immuniteit versterkt tegen infectieverwekkers, maar ook overmatige en onnodige reacties van het immuunsysteem beperkt, zoals bij allergieën en auto-immuunziekten. Ze kan dat omdat alle witte bloedcellen, de soldaten in ons afweersysteem, er receptoren voor vertonen. Er wordt wel vaak een belangrijk antagonisme over het hoofd gezien: éénzijdige inname van vitamine D3 in hogere doses vanaf 2000 IU/dag, remt – door binding op een zelfde receptor – vitamine A af, en dat is net een andere belangrijke vitamine voor de afweer.
Vit A voor sterke slijmvliezen
Vitamine A is de vitamine die vooral de integriteit van onze slijmvliezen bepaalt. Niet onbelangrijk als je weet dat bijna alle infectieverwekkers ons lichaam binnendringen via de… slijmvliezen. Bovendien zorgt vitamine A ervoor voor dat door die slijmvliezen al een zeer belangrijke afweerstof wordt aangemaakt: immuunglobuline A. Er bestaat dus een synergie tussen de vitaminen D3 en A wat betreft het globaal effect op de immuniteit en ook op een andere vlakken is dat zo, want er is algemeen een goede vitamine A-bloedspiegel nodig voor een optimale werking van vitamine D ter hoogte van de genen en voor sterke botten. Verder moeten we ook hier op een antagonisme wijzen: eenzijdig vitamine A innemen, kan bv de gunstige werking van vitamine D ter hoogte van de botten afremmen en de kans op griep verhogen.
Geen D zonder A
Door het antagonisme qua binding op de zelfde receptor enerzijds en de synergiën qua werking anderzijds, moet ons leidmotief voor een verstandige aanvulling met een hoger gedoseerd voedingssupplement zijn: “geen D3 zonder A”. Overigens maakt dit duo van vetoplosbare vitaminen ook de werkzame kern uit van de volksremedie levertraan.
Nog meer doen?
Er zijn uiteraard, naast vitamine D3 en A als basis voor een sterke basisafweer, nog andere stoffen waaraan we moeten denken in de aanpak van acute infecties:
- Quercetine: deze bijzonder flavonoïde remt vooral de penetratie van virussen in de cellen
- Zink: dit mineraal remt vooral de vermenigvuldiging van virussen binnenin de geïnfecteerde cellen
- Vitamine C: verbetert de infectiebestrijdende werking van de witte bloedcellen en hun beweeglijkheid naar een infectiehaard toe; versterkt de collageenbarrière tegen oprukkende kiemen
Geef als eerste een reactie