Essentiële olie van Eucalyptus globulus: absolute topper bij luchtwegeninfecties

Een essentiële olie die een prominente rol inneemt in de aromatherapie is deze van de Eucalyptus globulus of de ‘Tasmaanse blauwe gomboom’.  Verkregen door stoomdestillatie van de verse, volwassen bladeren en de jonge twijgen, is deze olie één van de meest aangewende remedies om slijmen in de luchtwegen los te maken en ze af te voeren. Maar ze heeft ook een niet te onderschatten infectiewerende werking. Belangrijk is dat we deze olie beter niet gebruiken bij baby’s en jonge kinderen.

Botanische aspecten

De Eucalyptus globulus is inheems is in Australië en Tasmanië. Maar tegenwoordig treft men deze snel groeiende en tot 70 meter groot wordende bomen ook aan op veel vochtige standplaatsen in een (sub)tropisch klimaat. De Eucalyptusboom heeft een lichtgrijze bast en draagt leerachtige bladeren. De jonge zilverblauwe bladeren hebben een ovale vorm, maar krijgen bij  het ouder worden een meer langwerpige vorm. Er is ongeveer 60 kg plantenmateriaal nodig voor 1 liter van een kleurloze tot lichtgele olie met een sterke, scherpe en kamferachtige geur.

Belangrijke inhoudsstoffen

Centraal in de werking staan de oxiden: vooral 1,8 cineol of ‘eucalyptol’  maakt de dienst uit (70 à 85 %). Verder zijn van belang: monoterpenen (5 à 10 %): alfapineen, bètapineen, limoneen, fellandreen, camfeen, fencheen; sesquiterpenolen: vnml globulol en ledol; sesquiterpenen: aromadendreen (6,5 %), allo-aromadendreen (1,7 %), deltaguaiazuleen.

Belangrijkste eigenschappen en indicaties

  • De essentiële olie van Eucalyptus globulus is vooral een expectorans, dat het loskomen van taaie slijmen bevordert, en een mild mucolyticum, dat helpt slijmen op te lossen. Daarnaast  is er ook een niet onbelangrijke anti-infectieuze werking: vooral tegen bacteriën (tegen streptococcen, pneumococcen, E.coli, staphylococcen). Maar ook antivirale en  schimmelwerende eigenschappen dragen bij tot de werking. Alles samen kunnen we begrijpen dat deze e.o. – alleen of in synergie met andere oliën – een eerstelijnsmiddel is bij luchtwegenproblemen zoals bronchitis, astmatische bronchitis, amandelontsteking (amygdalitis), keelontsteking (faryngitis), strottenhoofdontsteking (laryngitis), rhinitis (neusslijmvliesontsteking), griep, sinusitis en oorontsteking (otitis). Voorbeelden van toepassingen zijn:
  • verstuiven van enkele druppels olie als ‘atmosferisch antisepticum’ om de lucht te ontsmetten: onder meer zwevende staphylococcen worden hierbij gedood
  • verstuiven in het lokaal of directe inhalatie/stoombad (beginnen met 1 dr tot maximaal 5 dr) bij allerhande luchtwegenklachten zoals verkoudheden, keelpijn, bronchitis en bijholteontstekingen. En ter ondersteuning van antibiotica bij ernstige longinfecties. Een ideale synergie hierbij is gelijke delen van de volgende essentiële oliën in een verstuiver aanbrengen: Eucalyptus globulus + balsemspar (Abies balsamea) + ravintsara (Cinnamomum camphora ct cineol). Gedurende 10 à 15 min /uur verstuiven.
  • op de huid (minstens tot 10 % verdund op een draagolie): op borst en rug ter bij luchtwegenklachten 
  • op de huid is een zeer interessante combinatie bij spastische hoest en kinkhoest: 2 ml e.o. van Eucalyptus globulus mengen met 2 ml e.o. van cipres (Cupressus sempervirens),  1 ml van exotische basilicum (Ocimum basilicum CT methylchavicol) en 5 ml plantaardige abrikozenpitolie. Van dit mengsel 4 à 6 maal per dag alternerend 12 à 15 druppels op de borst en de bovenrug aanbrengen.     
  • in bad (maximaal 10 dr op een vol bad, met een emulgator): bij zwakke weerstand, verkoudheid, griep, luchtwegeninfecties en spierpijnen.
  • orale inname bij sinusitis, bronchitis, keelpijn, neusverkoudheid, oorontsteking: 1 dr. essentiële olie op een neutrale tablet of in een koffielepel honing, 2 maal daags innemen, gedurende 1 week
  • Omdat de werking tegen bacteriën en schimmels sterk is uitgesproken, wordt Eucalyptus globulus-olie ook ingezet bij huidinfecties (o.a. acne) door respectievelijk staphylococcen en candida. Bv tot tot 10 % verdund op een draagolie.
  • Ook bij wratten kan Eucalyptus globulus in de juiste synergie werkzaam zijn. 3 ml e.o. van Eucalyptus globulus + 1,5 ml e.o. van citroen (Citrus x limon) + 0,5 ml e.o. van kaneelbast (Cinnamomum verum). Van dit mengsel 2 maal daags  1 druppel op de wrat aanbrengen, gedurende 3 à 4 dagen. Indien nodig, na 1 maand te herhalen.

Waarschuwing

Het wordt afgeraden de scherp geurende olie van Eucalyptus globulus te verstuiven voor baby’s en kleine kinderen, tenzij ze in voldoende lage concentratie wordt gecombineerd met oliën als lavendel, lemongrass en diverse citrusoliën (die geen 1,8 cineol bevatten). De zachtere Eucalyptus radiata kan dan als alternatief dienen. Ook toepassing van deze olie nabij de neus of mond moet men vermijden, omdat spasmen van de luchtwegen zijn beschreven. Ook bij astmalijders moet men met de nodige omzichtigheid deze olie gebruiken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*