Essentiële olie van kaneel: sterk antibacterieel en immuunstimulerend

We kennen kaneel vooral als het gemalen poeder van kaneelpijpjes, waarmee we diverse gerechten, desserts en drankjes van een verwarmende, zoetende smaakgever kunnen voorzien. Maar na stoomdestillatie levert kaneelbast ook een krachtige essentiële olie op, die als belangrijkste kenmerk een antibacteriële en weerstand verhogende werking heeft. Deze olie kent dan ook diverse toepassingen, waarbij acute diarree misschien wel de gekendste is. Zorg er wel voor dat je deze olie voldoende verdunt bij uitwendig gebruik.     

Even voorstellen

De kaneelboom (Cinnamomum verum/zeylanicum)  is afkomstig uit Sri Lanka, maar wordt nu ook in Zuid-India, de Comoren en Madagaskar gekweekt. Het is een groenblijvende, dicht bebladerde boom die 10 à 18 m groot wordt, maar die men snoeit op 3 m. Hij draagt gladde, leerachtige en diep dooraderde bladeren. De ganse plant is aromatisch, maar het is de binnenschors van de jonge twijgen van een minimum 6 jaar oude boom, die een zeer waardevolle specerij oplevert: de kaneelpijpjes. Men distilleert daar een essentiële olie uit met een unieke, kruidige en warmzoete geur.

Belangrijke inhoudsstoffen

Vooral aldehyden maken de dienst uit: zo bestaat de essentiële olie tot 75 % uit kaneelaldehyde of cinnamaldehyde. Zijn ook goed vertegenwoordigd: de ontsmettende fenolen eugenol (10 %) en iso-eugenol en de ester cinnamylacetaat.

Belangrijkste eigenschappen en indicaties; toepassingen

  • De belangrijkste eigenschap van kaneelolie is het feit dat ze sterk antibacterieel werkt. We spreken van een ‘breed spectrum’ – werking want bijna 95 % van de pathogene bacteriën worden erdoor afgeremd en dit vooral in de luchtwegen, darmen, urinewegen  en geslachtsorganen. Ook een algemene immuunstimulerende, ontsmettende werking, antiparasitaire, schimmelwerende en mild antivirale werking moeten hierbij aangestipt worden
  • bij de eerste symptomen van een luchtwegeninfectie is een goed middel: een glas warm water, waarin men een uitgeperste halve citroen en een eetlepel honing doet met daarin een druppel e.o. van kaneel
  • bij duidelijke bacteriële en parasitaire maagdarminfecties, bij urinewegeninfecties en bij Candida-infecties kan ingezet worden: 1 druppel essentiële olie, verdund in een koffielepel plantaardige olie of honing, 4 maal daags, gedurende 5 dagen.
  • een topindicatie voor het gebruik van kaneelolie is een acute, infectieuze diarree. Hierbij kan je inzetten: 1 druppel essentiële olie van kaneel + 1 druppel essentiële olie van oregano (Origanum compactum), op een neutrale tablet of in een koffielepel honing, 2 maal daags, gedurende maximaal 3 dagen
  • bij infecties van de voorhoofdsholten, bijholte en de onderste luchtwegen, kan kaneelolie ook geïnhaleerd worden. Hierbij verdun je 2 à 3 druppels olie in een kom heet water en inhaleer je de dampen 2 à 3 maal daags gedurende een paar dagen.
  • Ook lokaal kunnen we kaneelolie met succes inzetten tegen infecties. Vooral bij besmette insectenbeten, voetschimmel, abcessen, nagelinfecties en hoofdluis worden goede resultaten gezien. Zorg wel voor een voldoende verdunning van kaneelolie, want ze kan sterk huidprikkelend werken. Basisvoorschrift is hier 3 à 15 druppels kaneelolie in 100 ml van een plantaardige olie te verdunnen. Test wel vooraf de olie door er eerst een klein beetje van op de huid te doen (elleboogplooi, pols).
  • Kaneelolie kan ook met succes ingezet worden tegen wratten. Ze vormt daarbij een ideale synergie met de essentiële olie van Bergbonekruid (Satureja montana). Na mengen van gelijke delen van beide essentiële oliën, kan je de wrat 2 à 4 maal per dag secuur met dit mengsel aanstippen met een wattenstaafje en dit 5 à 10 dagen doen.  
  • Kaneelolie is ook een algemeen – en zenuwversterkende olie, die positiverend werkt, het libido versterkt en de bloedcirculatie bevordert. Daar kan je bij donkere gedachten, depressiviteit, mentale en seksuele vermoeidheid en lage bloeddruk van gebruik maken: door een tiental druppels kaneelolie gedurende een half uur te verstuiven in de leefruimte. Dat ontsmet overigens ook goed de omgevingslucht. Een goed mengsel voor meer geestelijke veerkracht is ook het verstuiven van 5 druppels kaneelolie met 10 druppels marjoleinolie. 
  • Ten slotte mogen we kaneelolie niet vergeten als zoetende, kruidige en verwarmende smaakmaker voor taart, gebak, koeken, thee en kruideninfusies. Hiervoor kan je best 1 druppel essentiële olie, vooraf verdund in een koffielepel plantaardige olie of honing, aan het gerecht of drank toevoegen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*