Essentiële olie van roosgeranium cv bourbon: absolute topper in de huidverzorging 

Het is een understatement om te stellen dat essentiële oliën zich bij een correcte toepassing uitstekend lenen tot het verzorgen van de huid. Dat geldt zeker voor roosgeraniumolie cv bourbon, waarvan het zoete, roosachtige aroma nog meer uitnodigend werkt tot gebruik. Vooral de huidherstellende, bloedstelpende en infectieremmende werking ervan wordt graag aangewend in de aromatherapie.

Even voorstellen

Er worden meer dan 700 soorten en hybriden in de geraniumfamilie beschreven, waarvan de meerderheid sierplanten zijn. De roosgeranium is origineel afkomstig van Zuid-Afrika. Roosgeranium cv bourbon (Pelargonium x asperum cv bourbon, ‘cv’ staat voor ‘cultivar’) is een harige, overblijvende struik die bloeit met kleine, roze tot purperen bloemen, die in schermen staan. Kenmerkend is dat 2 van de 5 kroonbladeren van die bloemen rode adertjes vertonen.

Belangrijke inhoudsstoffen

Vooral monoterpenolen (50-65%) met een infectiewerende, ontstekingsremmende, huidherstellende en insectenwerende werking:  citronellol, geraniol, linalol en α-terpineol. Ook heel wat esters (15-35%) met een rustgevende en ontkrampende werking: citronellylformaat, geranylformaat en geranyltiglaat. Terpeenaldehyden (tot 10%): vooral citral en oxiden (tot 10%), waaronder de bijzondere, geurige cis- en trans-roosoxide.  

Belangrijkste eigenschappen en toepassingen

De essentiële olie van roosgeranium cv bourbon is in de eerste plaats een tonicum voor de huid, omdat ze erop astringerend (samentrekkend), cicatriserend (herstellend), breed spectrum antimicobieel, talgsecretie regulerend, ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. Door haar subtiele geur, wordt ze ook graag als onderdeel van synergie in de aromatherapie ingezet.

  • als ze alleen wordt toegepast om een beschadigde huid te ontsmetten, te verzachten en sneller te laten genezen (acne, eczeem, jeuk, huidschimmel, lichte brandwonden…) of om meer souplesse, sterkte en elasticiteit aan de huid te geven, dan is een eenvoudig recept: verdun 50 à 60 dr essentiële olie in 100 ml zoete amandelof avocado-olie en masseer met dit mengsel 2 maal daags de aangedane of te behandelen huidzone. 
  • ook weldadig voor de huid en (mede door de ontkrampende werking) tevens interessant om gevoelige spieren en gewrichten te verzachten, is te baden in een bad waaraan 15 à 20 druppels essentiële olie, vooraf verdund in een emulgator, worden toegevoegd.

Specifiek is dat deze essentiële olie wellicht de beste bloedstelpende olie uit de aromatherapie is. 

  • als we daarbij de hoger aangehaalde huidherstellende werking rekenen, dan is deze olie een topper om toe passen bij snijwondenEen ideale synergie hierbij is: 2 ml roosgeraniumolie, 1 ml tea tree olie (Cinnamomum camphora CT cineol) en 0,5 ml kruidnagelolie (Syzygium aromaticum), aan te lengen met 6,5 ml Sint-Jansolie.
  • ook bij een neusbloeding is deze olie zeer nuttig. Drenk hierbij een kompres met 1 dr essentiële olie van roosgeranium en 1 dr essentiële olie van cisteroos (Cistus ladanifer), en breng het in de neusholte aan. Druk de neusholte vervolgens voor een drietal minuten dicht.

De essentiële olie van roosgeranium cv bourbon werkt ook harmoniserend op het zenuwstelsel, met een rustgevende en angstremmende werking.

  • om te ontspannen bij stress, angst of nerveuze vermoeidheid: verstuif gedurende ½ h à 1h een mix van 2/3 e.o. van zoete sinaasappel (Citrus sinensis) en 1/3 e.o. van roosgeranium (bv resp 6 en 3 druppels).

Deze olie staat ook bekend als een stimulans van de lever- en de pancreasfunctie.

  • van een mengsel van 4 ml abrikozenpitolie, 2 ml e.o. van roosgeranium, 2 ml e.o. van exotische basilicum (Ocimum basilicum CT methylchavicol) en 2 ml  e.o. citroenverbena (Lippia citriodora): ’s morgens en ’s avonds 4 à 6 dr van dit mengsel innemen op een beetje honing, 3 weken op 4 weken, gedurende 3 maand 

Ten slotte is deze olie een uitstekende manier om in synergie met andere oliën muggen af te houden en muggenbeten te voorkomen.

  • een eenvoudig recept hierbij is: breng wat jojoba-olie in de handpalm aan en doe er van elke van de volgende essentiële oliën 1 druppel bij: 1 dr roosgeranium + 1 dr e.o. citronella van Java (Cymbopogon winterianus) + 1 dr citroeneucalyptus (Eucalyptus citriodora). Meerdere malen daags aanbrengen op de ontblote lichaamsdelen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*