Gehydrolyseerd collageen, “anti-aging”- bouwstenen voor een jonge huid, soepele gewrichten en sterke botten

Het meest voorkomende eiwit in ons lichaam is collageen. Deze sterke en trekvaste molecule houdt onze bindweefsels jong en bezorgt ze de nodige stevigheid en elasticiteit. Helaas slinkt onze hoeveelheid collageen al vanaf de leeftijd van 20 met geleidelijk optreden van uiterlijk zichtbare ouderdomsverschijnselen en minder zichtbare degeneratieverschijnselen in diverse weefsels zoals botten, gewrichten en meerdere organen. Gelukkig bestaat met gehydrolyseerd of gesplitst collageen een natuurlijke manier om de hoeveelheid collageen op peil te houden.

Voorverteerde collageen

De jeugdigheid, hydratatie en elasticiteit van onze huid, de souplesse van onze gewrichten, en de sterkte van onze botten, tanden, haren en nagels: ze hangen allen voor een groot deel af van de hoeveelheid collageen die ze bevatten. Liefst  30 à 40 % van onze lichaamseiwitten is collageen en dit eiwit is bovendien ook de “lijm” die onze interne organen bijeenhoudt en stevigheid verschaft. De beste manier om collageenverlies te voorkomen, is collageen van een onberispelijke kwaliteit (bij voorkeur van vis) door enzymen te splitsen of te “hydrolyseren” tot kleine collageenpeptiden. Deze voorverteerde, kleine bouwstenen worden vervolgens vlot opgenomen in de darmen en efficiënt aangewend in de lichaamseigen collageenaanmaak. 

Jeugdige en frisse huid

De afname van collageen door het verouderen is het meest zichtbaar in de huid: die wordt slapper, gaat meer rimpelen en verliest haar hydratatie. Aangehouden inname  van gehydrolyseerd collageen verhoogt bewezen de hoeveelheid collageen in de huid, met een afname van kleine rimpels en met een betere elasticiteit, stevigheid en de hydratie van de huid. Ook de wondgenezing kan er merkbaar mee versneld worden. Extra hulp voor het behoud van een jonge huid kan worden verkregen door  bioactieve silicium, vitamine C en zink die de aanmaak van collageen bevorderen. Daarnaast kan de collageenafbraak afgeremd worden door beschermende antioxidanten, voorop vitamine E, astaxanthine en ubiquinol.

Soepel bewegen

Niet minder dan 60 à 70 % van ons gewrichtskraakbeen bestaat uit collageen en bij reumatische klachten is er een zeer duidelijk collageenverlies. De extra aanvoer van collageenpeptiden is dan ook één van de belangrijkste manieren om het kraakbeen te beschermen en te voeden en zo na enkele weken weer vlotter te bewegen. Ook de andere bindweefselstructuren zoals ligamenten, pezen en gewrichtskapsels en het collageen in de spieren kunnen door gehydrolyseerd collageen versterkt worden. Extra hulp voor soepel bewegen komt vooral uit de hoek van planten die ontstekingsverschijnselen verminderen zoals kurkuma en boswellia en uiteraard andere bouwstoffen voor het kraakbeen zoals eierschalenmembraan, MSM, glucosamine en chondroïtine.

Sterkere botten

Als de stevigheid van de beenderen vermindert (osteopenie) en ze uiteindelijk poreus worden (osteoporose), dan is dat niet alleen te wijten aan het verlies van botmineralen zoals calcium en magnesium: minstens even belangrijk is de afname erin van collageen, het structuureiwit dat sterkte geeft aan onze botten. Naast correcte doses van de vitaminen D3 en K2 en goed opneembare vormen van de mineralen calcium en magnesium, is de inname van gehydrolyseerd collageen dan ook een absolute aanrader om de botten sterk te houden.

Brede anti-aging

Omdat ook de haarschacht erdoor versterkt wordt (wat de haargroei bevordert), de nagels erdoor minder broos worden en de integriteit van de darmwand er merkelijk door verbetert (met minder “lekkende” darm), is gehydrolyseerd collageen tout court een absolute topper geworden in de “anti-aging”. Het is gewoon een eenvoudige, probate voedingsmaatregel om het lichaam in al zijn structuren te versterken, om de bindweefsels jong, strak en stevig te houden en om ouderdomsverschijnselen te voorkomen of af te remmen.   

Eenvoudig

Gehydrolyseerd collageen wordt aangeboden in een poeder met een zeer neutrale smaak. Het lost gemakkelijk op in alle lauwe tot warme, koolzuurvrije dranken en kan eveneens verwerkt worden in muesli, smoothies en shakes. Best beginnen met een tijd 10 g per dag, om dan een onderhoudsdosis van 5 g aan te houden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*