Groot Handboek Aromatherapie

Zopas verscheen het ‘Groot Handboek Aromatherapie’ van de hand van Dr. Geert Verhelst en complementaire gezondheidsbegeleider Greetje Van den Eede.

Wie een uitgesproken voorkeur heeft voor natuurlijke oplossingen in de preventie en aanpak van ongemakken en ziekten en wie tegelijk inziet dat een holistische visie bij gezondheidsproblemen meer rendeert dan een puur symptomatische of chemische aanpak, komt ooit automatisch uit op de essentiële oliën van medicinale planten, die in de aromatherapie worden ingezet.

Essentiële oliën behoren tot de krachtigste middelen die de natuur voortbrengt. Het zijn unieke synergiën van plantaardige inhoudsstoffen die de ‘essentie’ of de ziel van een plant uitmaken en die eigenschappen vertonen die niet terug te vinden zijn in chemische medicijnen. Essentiële oliën kunnen niet alleen fysieke ongemakken bij de mens verlichten, maar ook zijn spirituele instelling en emotionele gemoedsgesteldheid ten gunste beïnvloeden. Als je daarbij nog optelt dat essentiële oliën met hun aromatische geuren ook onze zintuigen kunnen verwennen en ideaal zijn om in te zetten in de lichaamsverzorging en -verwenning, dan zijn hun nuttige toepassingen zeer uitgebreid.

Met dit overzichtelijke naslagwerk beogen de auteurs vooreerst de voornaamste kwaliteitscriteria aan te halen, die vereist zijn om met succes essentiële oliën in te zetten. Daarna worden 80 belangrijke essentiële oliën voorgesteld in een uitgebreide monografie, waarin geprobeerd wordt op een overzichtelijke manier de nuttigste therapeutische eigenschappen en de daaraan verbonden mogelijke indicaties aan te halen. Daarnaast kan je nog 40 kleinere monografieën vinden van andere essentiële oliën. Er is ook een hoofdstuk dat handelt over de biologisch actieve inhoudsstoffen (ingedeeld per scheikundige familie) die in essentiële oliën voorkomen, waardoor we een beter inzicht krijgen op welke manier ze kunnen inwerken op geest en lichaam en bij welke klachten ze daardoor van nut kunnen zijn.

Maar omdat essentiële oliën sterk geconcentreerde en daarom bij verkeerd gebruik potentieel toxische substanties zijn, moet het inzetten ervan wel op een oordeelkundige manier gebeuren. Ze moeten toegepast worden in de correcte dosis en verdunning en via de meest geschikte toedieningswijze (bad, verstuiven, inhalatie, massage, kompres, oraal…) voor een betreffende klacht. Ze mogen ook niet altijd zomaar aan zwangere vrouwen, kleine kinderen of zwakke personen gegeven worden. Daarom heeft Greetje Van den Eede voor de meest voorkomende klachten zeer praktische recepten uitgewerkt die zowel de geïnteresseerde leek als de professionele aromatherapeut van dienst kunnen zijn. Haar jarenlange ervaring en het opvolgen van de wetenschappelijke literatuur in het domein van de aromatherapie, dienden hierbij als basis. Bij de minste twijfel qua gebruik doet de leek uiteraard beroep op een professionele aromatherapeut.

Hopelijk kan dit boek een nuttige gids zijn die je loodst door de wereld van de essentiële oliën. Dit standaardwerk hoort thuis in de praktijk van elke complementair werkende gezondheidsprofessional, alsook in de huiskamer van elk gezin dat een verzorging met essentiële oliën wil integreren in het dagelijkse leven.   

Groot Handboek Aromatherapie is een uitgave van Mannavita BV. Het boek telt 416 blz, is een hardcover publicatie, en kost €99,00. ISBN 9789082692242. U kan dit bestellen via uw biowinkel.                                     

1 Comment

  1. Ik zou zeer graag dit boek willen hebben. Onze dochter is fan van essentiele olien.
    We kunnen het haar dan geven zodat ze er zich in kan verdiepen.
    Hartelijk bedankt. Het wordt zeker enthousiast onthaald.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*