Herbruikbare luiers of bio wegwerpluiers, wat is het beste?

Wie zijn ecologische voetafdruk binnen de perken wil houden, richt zijn leven op een zo duurzaam en natuurlijk mogelijke manier in. Energieverbruik en productie van van afval zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. En als het op afval aankomt, heeft de luierperiode van een kind een flinke impact. Iedereen die een baby in huis heeft (gehad), weet dat je in die periode een heel pak meer vuilniszakken aan de straat moet zetten. Gelukkig zijn er ook herbruikbare luiers en biologische wegwerpluiers, zonder plastic en andere chemische stoffen. Maar, wat is van deze twee nu het beste, voor het kind, voor je portemonnee én voor het milieu. We gingen op onderzoek uit!

Wat ervaart het kind?

We beginnen met wat de impact is op het kind. Hoewel we het ecologische aspect heel belangrijk vinden, is het comfort van het kind toch onze allereerste bezorgdheid. Natuurlijk kunnen die jonge kinderen nog niet zeggen wat ze het liefst hebben. We zullen dus moeten uitgaan van hoe wij zien hoe de kinderen de verschillende luiers ervaren.

Sommigen zeggen dat kinderen met wasbare luiers sneller zindelijk zijn, omdat ze duidelijker aanvoelen dat ze nat zijn. In ons eigen geval leek dat inderdaad zo, maar of dat nu aan de wasbare luiers lag, of niet… Wie zal het zeggen? Soms hoor je ook weleens dat die dikke wasbare luiers de bewegingsvrijheid beperken. Ook hier kunnen we enkel voor onszelf spreken: aan beweging geen gebrek!

Gebruiksgemak

Wat het gebruiksgemak betreft, kunnen we kort zijn. Geen discussie mogelijk. Wegwerpluiers zijn makkelijker. Vuile luier vuilnisbak in, schone luier aan. Klaar! De wasbare luiers moet je wassen en drogen voor je ze opnieuw kan gebruiken. Je moet dus ook zien dat je voldoende luiers in huis hebt, zodat je de periode dat de ene lading in de was zit kan overbruggen.

Kosten bij aanvang wasbare luiers

Dat brengt ons meteen bij het punt aankoopkosten. Wanneer je start met wasbare luiers moet je een flinke investering doen. Je koopt immers in één keer een heel pakket. Daarbij kan je enerzijds kiezen voor meegroeiluiers die je kan aanpassen aan de grootte van je kind. Anderzijds kan je ook gaan voor verschillende maten. Bij wegwerpluiers zijn die kosten veel meer gespreid (maar daarom zijn ze nog niet goedkoper. Lees verder!)

Lopende kosten wegwerpluiers versus wasbare luiers

Wasbare luiers koop je één keer en gebruik je telkens opnieuw. Daar heb je dus niet de lopende aankoopkosten die je bij wegwerpluiers wel hebt. Daartegenover staat dat je voor wasbare luiers ook de wasbeurten en rondjes in de droogkast in rekening moet brengen: elektriciteit, water, wasmiddel, … 

Bij wegwerpluiers moet je dan weer rekening houden met het feit dat je heel wat (dure) vuilniszakken nodig zal hebben om die vuile luiers af te voeren.

Absoluut te vermijden: plastic wegwerpluiers

Als je toch eens wegwerpluiers wil gebruiken, bijvoorbeeld op vakantie, zorg dan voor milieuvriendelijke en natuurlijke luiers. Plastic luiers zijn om te beginnen al enorm milieubelastend, daarnaast kunnen ze bij kinderen ook irriterende reacties veroorzaken. Toen onze dochter af en toe eens een plastic luier aankreeg, merkten we dat onmiddellijk: uitslag, geïrriteerde huid, … Er zitten heel wat chemische stoffen in en die zijn niet allemaal even onschuldig.

Niet elk kind zal hier gevoelig aan zijn. Maar, laat die plastic luiers toch maar best gewoon links liggen. In tegenstelling tot enkele jaren geleden, bestaan er nu goede alternatieven en ze zijn intussen ook wijdverspreid verkrijgbaar.

Natuurlijke billendoekjes

Bij het verschonen horen natuurlijk niet alleen luiers. De billen moeten ook worden schoongemaakt. Daarvoor kies je ook best plasticvrije natuurlijke billendoekjes. Kijk ook zeker naar de ingrediënten. Het beste zijn doekjes die enkel water bevatten en zo weinig mogelijk andere stoffen, zoals zepen, bewaarmiddelen en parfums. Ook deze kunnen de gevoelige babyhuid irriteren en zijn bovendien niet nodig.

Conclusie

Zowel voor wegwerpluiers als voor wasbare luiers is er iets te zeggen. Als we alles in overweging nemen, zijn wasbare luiers toch absoluut te verkiezen boven wegwerpluiers. Hoe ecologisch biologische wegwerpluiers ook zijn, er moeten er altijd veel worden geproduceerd (en dat vergt ook energie). Daarom is hergebruik altijd een betere keuze dan eenmalig gebruik en dan weggooien.

Maar, zoals bij alles in het leven, willen we het gezond verstand laten zegevieren. Ons advies luidt dus: ga voor wasbare luiers, maar wees ook niet bang om eens een keertje milieuvriendelijke wegwerpluiers te gebruiken, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. En als er de nood hoog is en er geen biologische wegwerpluiers zijn, is het ook geen schande om eens een keertje een plastic wegwerpluier te gebruiken. Tenminste, als jouw kind er niet allergisch op reageert.

Het gebruik van herbruikbare luiers staat natuurlijk niet op zich. Het kadert in een algemene duurzame levensstijl en opvoeding. Als je kind al van in de luiers opgroeit in een omgeving waar rekening wordt gehouden met mens, dier en de planeet, dan is de kans veel groter dat het op latere leeftijd een automatisme wordt om voor de duurzame keuze te gaan.

Wil je jouw leven ook verduurzamen op een leuke manier? Volg dan www.gezondverstandig.be. Op www.gezondverstandig.be/nieuwsbrief kunt u een gratis abonnement nemen. Zo blijft u op de hoogte van tips and tricks rond duurzaamheid, ecologie en gezondheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*