Hoe onze huid verzorgen op natuurlijke wijze, tips van een professional

Onze huid, ons grootste orgaan, is zoals ons hele lichaam een zelfregulerend systeem maar soms hapert dat en kan het wat hulp gebruiken.  Als schoonheidsspecialiste met een eigen praktijk heb ik jaren ervaring. De meeste producten op de markt hebben een chemische basis. Vroeger gebruikte men stoffen uit de natuur, en deze waren soms ook niet zonder gevaar, denk maar aan bv loodwit. Tegenwoordig is men zich hoe langer hoe meer bewust van het feit dat wat je op je huid smeert veilig en gezond moet zijn, ook efficiënt, maar liever op natuurlijke basis.

Als we onze huid willen verzorgen is het raadzaam om ze eerst goed te reinigen, vooral in deze tijd met veel luchtvervuiling. Doen we dat niet dan kunnen de verzorgende en hydraterende producten die we daarna gaan aanbrengen niet goed inwerken.  Onze huid heeft een zelfreinigend systeem, maar als de circulatie niet helemaal oké is werkt dat minder goed. Onze bloed-en lymfecirculatie bevindt zich in ons bindweefsel, de laag tussen onze huid en onze spieren. De circulatie moet er voor zorgen dat dode huidcellen afgestoten worden, de celvernieuwing gestimuleerd wordt en de huidcellen alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgen die nodig zijn voor het optimaal functioneren. Klanten zeggen mij soms, ik smeer niets op mijn huid, moet ik ze dan wel reinigen? Ja, dat is toch nuttig, en dan vooral vanwege de luchtvervuiling.

De reiniging moet zacht zijn, maar efficiënt.

  • Reinigingsmelk en lotion: Dit is een dagelijks reinigingsritueel om de huid oppervlakkig te reinigen. We gebruiken het om make-up te verwijderen maar ook stof en onzuiverheden.
  • Micellair water is een soort lotion waaraan een hele zachte reiniging op oliebasis is toegevoegd. Het is heel mild en zacht voor de huid, zelfs voor gevoelige huidjes. Minder geschikt als er een dikke laag make-up verwijderd moet worden.
  • Reinigingsdoekjes zijn misschien handig voor op weekend, maar eigenlijk niet zo’n goede keuze. Ze bevatten alcohol en andere schadelijke stoffen, ze zijn te ruw voor een gevoelige huid en kunnen de beschermende film van je huid beschadigen, ze zijn slecht voor het milieu want niet biologisch afbreekbaar en reinigen niet echt grondig.
  • Een dieptereiniging is ook bedoeld als dagelijkse reiniging. Ze haalt onzuiverheden van onze huid weg en reinigt bovendien de poriën in de diepte. Wordt vaak verkocht als schuim, je kan het gebruiken om je mee te wassen, maar toch bevatten de goede producten geen zeep of agressieve bestanddelen. Hierbij vooral opletten dat het niet het agressieve SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) bevat, een soort detergent.
  • Een scrub of peeling verwijdert het bovenste laagje, bestaande uit dode huidcellen en schilfers, van onze huid. Meestal mechanisch, door te schuren, bv met gekneusde pitjes, verwerkt in een crème.  Dat is nuttig als de huid nogal dik is en er vaal of grauw uit ziet of schilferig is. Dan is ze vaak ook slecht doorbloed, waardoor huidschilfers en dode huidcellen op de huid blijven kleven, en een scrub helpt om die weg te halen en stimuleert ook de doorbloeding. Je mag wekelijks scrubben als je huid het goed verdraagt.

Wanneer kunnen we beter niet scrubben? Als de huid té gevoelig is, ook bij puistjes en actieve acné niet schuren, je wrijft de ontstekingen open en daardoor kan de ontsteking zich eventueel verspreiden.

Er bestaan ook peelings met AHA’s (Alfa Hydrolic Acid), met fruitzuren, die dringen door de bovenste huidlaag heen en werken dieper in de huid. Ze zijn sterker, en worden beter door professionals gebruikt. Er zijn ook peelings met enzymen, die de dode huidcellen a.h.w. opeten, ze gaan deze verteren. Volgens mij kunnen deze ook beter voorbehouden worden voor de professionelen.

Na het scrubben kan je best de huid onmiddellijk hydrateren met een aangepast product, er is immers een laagje van de huid weggenomen.

  • kleimaskers: Klei wordt al eeuwen lang gebruikt voor de huid, in baden en als masker aangebracht.  Klei is in staat om bacteriën en schimmels te doden. Vooral groene klei kan overtollige olie/talg opnemen. Dit maakt een groene kleimasker effectief bij de vettere huid met acne.

Witte klei, Chinese klei of Kaoline is zachter en beter geschikt voor een gevoelige of droge huid. Het is pH neutraal en heeft een verzachtende en reinigende werking. Het is geschikt voor de gevoelige, doffe of beschadigde huid. Gebruik een wekelijks een masker met witte klei voor een huid met een gezonde gloed. Om het hele lichaam te verwennen doe witte klei in bad.

Als beauty professional zal ik altijd na de reiniging de huid extra analyseren en evalueren.  Na de reiniging is het natuurlijk nodig om je huid te verzorgen met een product dat aangepast is aan je huid. Op dat moment kan de huid de verzorging, voeding of hydratatie, goed opnemen. Welke verzorgingsproducten er nodig zijn, hangt af van de toestand van de huid op dat moment.

Hoe weet ik welke huid ik heb?

Kenmerken van een vette of gemengde huid:

  • Deze huid glimt
  • Ze voelt vet aan, vooral op de T-zone, voorhoofd, neus en kin
  • Vaak puistjes en mee-eters, zwarte puntjes
  • Komt vaak voor bij jonge mensen, kan na verloop van tijd afnemen
  • Kan veranderen onder hormonale invloeden

Gedeelde kenmerken van een droge huid en een gedehydrateerde (vochtarme) huid

  • Schilfers
  • Jeukende en/of gevoelige huid
  • De huid voelt strak gespannen aan
  • De huid kan er dof uitzien
  • Een huid kan zowel droog als gedehydrateerd zijn

Kenmerken van een vochtarme huid:

  • Dit is een huidconditie, dus tijdelijk, en kan bij iedereen voorkomen, ook bij iemand met een vettere of gemengde huid
  • Komt door een vochttekort, dus is het belangrijk om voldoende water te drinken
  • Kan vet en droog tegelijk aanvoelen
  • Dit is afhankelijk van factoren zoals weersinvloeden, airco, verwarming, roken, alcohol en voeding
  • Heeft behoefte aan hydraterende producten, dag- en nachtcrème of een hydratatieboost met een serum.

Kenmerken van een droge huid:

  • Dit is een genetisch bepaald huidtype, een meer permanente eigenschap
  • Een droge huid heeft een tekort aan talg (huidvet)
  • Ze voelt overal droog aan. Je kunt last hebben van een droog gezicht, maar ook een droge hoofdhuid, een droge neus en ook droge benen of armen
  • Een droge huid is gevoeliger voor voortijdige huidveroudering
  • Heeft constant voeding nodig, zoals een voedende dagcrème
  • Heeft behoefte aan zeer olierijke producten, ook op het lichaam

Kenmerken van een gevoelige huid:

  • Heel dunne huid
  • Ze wordt snel rood
  • Ze kan reageren met uitslag, pukkeltjes of ruwe  plekken
  • Vaak met couperose of gesprongen adertjes

Welke verzorgingsproducten zijn voor mij geschikt?

Om de huid te verzorgen zijn er een heleboel serums en  dag – en nacht crèmes ter beschikking.

Gebruik bij voorkeur producten zonder minerale olie, dit zijn petroleumderivaten, zoals paraffine. Ze hebben een occlusief effect, sluiten de huid af, waardoor ze lui wordt.  Beter zijn plantaardige oliën, die worden in de Bio cosmetica ook meestal gebruikt.

De samenstelling kan je eigenlijk in twee basisformules samenvatten: de formule olie in water, of de formule water in olie.

Dagcrèmes, serums, crèmes voor een vette huid, hydraterende crèmes en 24-uur crèmes, voor dag of nachtverzorging zijn van het type emulsie, dat wil zeggen op waterbasis. Daaraan worden dan actieve bestanddelen toegevoegd, ze voelen niet vettig aan en dringen goed in.

Klassieke nachtcrèmes, zalven, sommige zonneproducten en zeker voedende crèmes voor een droge huid zijn op oliebasis, waaraan actieve bestanddelen zijn toegevoegd. Ze zijn altijd vettig. Ze zijn niet echt geschikt als dagcrème, make-up houdt niet op deze crèmes, en ze laten je huid glimmen want ze bevatten veel vet.

Je kan beter geen vette crème gebruiken als je huid al vet genoeg is. Het zal geen fijn gevoel geven, en bovendien is de kans groot dat je huid zal reageren met puistjes of onderhuidse vetbultjes, ook wel pukkeltjes “tussen vel en vlees” genoemd.

Heb je een extreem droge huid? Geef je huid dan intense hydratatie zoals een leave-on gezichtsmasker dat de huid extra voedt.

Wat het beste is om te gebruiken hangt af van je huid en van je voorkeur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.