Katsklauw: krachtige booster van het immuunsysteem

Naast het zoete plantje stevia, de antioxidantenrijke acaïbessen en de cafeïnehoudende oppeppers guarana en maté, telt het Zuid-Amerikaanse continent nog een echte kruidentopper onder haar rangen: de katsklauw (Uncaria tomentosa). Als je hiervan de correcte soort gebruikt in de juiste kwaliteit en dosis, dan heb je aan katsklauw één van de sterkste weerstandsverhogende middelen uit de natuur. 

Even voorstellen

Katsklauw is een klimplant die groeit in (sub)tropische landen van Zuid- en Centraal-Amerika. Deze liaansoort slingert zich met haar op kattennagels lijkende doornen rond bomen en kan zo 30 à 50 meter hoog reiken. Sinds eeuwen wordt de goudgele, vezelige binnenbast door de plaatselijke Guarani-Indianen met succes ingezet bij allerlei infecties, maagaandoeningen en gewrichtsklachten. Dankzij de Oostenrijkse arts Dr. Keplinger die de plant onderzocht en de positieve studies die ermee verricht werden, is de katsklauw ook een topper geworden in de huidige westerse fytotherapie.

Vereist: de juiste soort!

Voor een optimaal effect op het immuunsysteem, is wel de juiste soort katsklauw vereist: Uncaria tomentosa! Er bestaat namelijk met de ‘Uncaria guianensis’ een veel minder werkzame soort katsklauw, die helaas al te vaak wordt gebruikt in katsklauwpreparaten. Deze plant vertoont niet zoals de echte katsklauw een hoge verhouding van de sterke immuunstimulerende pentacyclische oxindole alkaloïden (POA’s) ten opzichte van en de minder werkzame tetracyclische oxindole alkaloïden (TOA’s). Een goed supplement van katsklauw moet dan ook een bewezen hoog gehalte aan POA’s vertonen.

Krachtige stimulans van de immuniteit

Katsklauw is een sterk weerstandsverhogende plant die breed werkzaam is tegen virussen, bacteriën en schimmels. Ze activeert ‘rustende’ T-lymfocyten en B-lymfocyten (welbepaalde witte bloedcellen) tot respectievelijk ‘natural killer T-lymfocyten’, die vreemde indringers direct aanvallen, en tot ‘plasmacellen’, die gericht antilichamen produceren. Ook merkt men een toename van het fagocyterend of ‘opruimend’ vermogen van andere witte bloedcellen, de macrofagen. Katsklauw wordt dan ook vooral ingezet bij het voorkomen en aanpakken van: 

  • infecties van keel, neus, oren en sinussen
  • infecties van de lage luchtwegen
  • griep en griepachtige aandoeningen
  • virale infecties: herpes, zona (gordelroos), klierkoorts
  • urineweginfecties
  • darmparasieten, dysenterie, diarree
  • zweren, abcessen, wonden
  • lokale en algemene Candida-infecties
  • verminderde weerstand, o.a. na een antibioticakuur

Ook ontstekingswerend

Aan katsklauw wordt ook een harmoniserende werking op het immuunsysteem toegeschreven, met afremmen van overdreven ‘hyperimmuniteit’. Hierdoor werkt ze breed ontstekingswerend bij ontstekingen en antiallergisch bij allergieën. Verder beschermt ze ook het maagdarmepitheel tegen zweervorming en verbetert ze de samenstelling van de darmflora, als die verstoord is. Om die redenen kan katsklauw ook worden ingezet bij:

  • artritis, artrose en peesontsteking
  • allergieën, hooikoorts, allergisch astma
  • maagwandontsteking, maag-, duodenum- en darmzweren
  • prikkelbare darm, lekkende darm, aambeien
  • blessures, kneuzingen, zenuwpijn

Overige toepassingen

  • Van katsklauw wordt – zonder sterke wetenschappelijk onderbouwing daarvoor – ook geclaimd dat ze het ontstaan van kankercellen afremt en de vermenigvuldiging van reeds gevormde kankercellen afremt. Om die reden wordt ze soms voorgeschreven bij een verstoord uitstrijkje van de baarmoederhals en ter ondersteuning bij kanker. 
  • Omdat ze als celbeschermend antioxidans de vaatwand beschermt, natuurlijk bloedverdunnend, mild bloeddruk- en cholesterolverlagend werkt,  zetten sommigen katsklauw in ter preventie van hart- en vaatziekten (beroerte, infarct), bij hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte.
  • Vanwege de algemene antioxiderende en celbeschermende werking, is men ook geneigd om katsklauw in te zetten bij vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, neveneffecten van radio- en chemotherapie en in de preventie van de ziekte van Alzheimer

Waarschuwingen

Katsklauw wordt beter niet gegeven aan zwangere en zogende vrouwen en aan kinderen onder de 3 jaar. Het kruid dient zeker vermeden te worden bij personen waarbij het onderdrukken van de immuniteit is aangewezen is, zoals dragers van een getransplanteerd orgaan. Bij auto-immuunziekten (zoals Lupus en MS) en bij TBC is het aan te raden enkel katsklauw nemen op voorschrift van een arts.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.