Massage en lichaamswerk als preventieve gezondheidszorg

Massage en lichaamswerk, kunnen ze wezenlijk bijdragen tot een goede gezondheid? Kan het een vorm van preventie zijn? Ja absoluut! Zeker weten! In mijn praktijk als massagetherapeute en schoonheidsspecialiste, nu al 40 jaar,  én in mijn studie van de natuurlijke geneeskunst heb ik daarvan al vaak de bewijzen gezien én gevoeld… We kunnen zéker het zelfhelend vermogen van ons lichaam stimuleren.

Gezondheidsproblemen, blokkades, storingen allerhande, discomfort, darmproblemen, hoofdpijn…zich niet lekker in zijn vel voelen…maar ook down zijn, burn out, depressie… vaak voelen mensen dat er iets niet klopt. Vage klachten, wat nu??? naar de dokter om een pilletje? Of kan het ook anders? Natuurlijk kan het anders, maar wacht dan best niet te lang om actie te ondernemen, en schakel tijdig professionele hulp in. Een ervaren therapeut kan vaak iets opmerken dat je zelf nog niet door had, om de simpele reden dat een probleem vaak maar geleidelijk aan ontstaat, en je het niet merkt tot je opeens voelt, ai, daar is iets. Dan is er vaak al een tijdje iets niet in de haak. Alerte ervaren handen kunnen een lichaam “lezen”.

Massage en lichaamswerk kan je beschouwen als een onderhoudsbeurt van je lijf. Met onze auto gaan we een paar keer per jaar naar de garage, maar ons lichaam, daarvan verwachten we dat het vanzelf blijft functioneren, jaren aan een stuk.

Wat kan er zoal mis gaan? Een heleboel, zo blijkt, en op verschillende niveaus, die allemaal samen werken en invloed hebben op elkaar. Alternatieve therapeuten werken daarom ook holistisch, ze beschouwen het lichaam als één geheel, en zijn er zich ook van bewust dat lichaam én geest één onlosmakelijk geheel vormen, ze kennen het principe een gezonde geest in een gezond lichaam. In tegenstelling tot onze Westerse geneeskunde, die zo gespecialiseerd is, dat ze helaas soms het geheel uit het oog verliest.

In deze holistische aanpak ligt de kracht van therapeuten die met de nodige ervaring het lichaam kunnen aanvoelen, maar het is wél belangrijk dat ze correct en integer werken en zéker gericht doorsturen naar een arts bij het miste vermoeden van een medisch probleem, of zelfs maar twijfel in die zin. Gezondheidswerkers, beoefenaars van alternatieve geneeskunst of therapeuten allerhande mogen in België geen diagnose stellen. Maar we mogen wel een vermoeden hebben en de klant doorverwijzen. Doordat de klant bij ons een behandeling laat doen die toch een zekere tijd in beslag neemt, al snel een uur, en de klant regelmatig terug komt, zijn we uitstekend geplaatst om deze persoon te begeleiden in zijn zoektocht naar een oplossing.

Gezondheidsproblemen beginnen vaak in ons etherisch lichaam of onze aura, en in ons astrale lichaam, onze gevoelens, onverwerkte trauma’s, verdriet, conflicten, frustraties… ja, deze  kunnen ons ziek maken als we er niet in slagen om ze los te laten en ze een plaats te geven. Uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan… we beschikken meestal niet over een knop om deze negatieve gevoelens uit te schakelen. Bovendien is dat ook niet echt aan te raden, we moeten deze kunnen verwerken. Lichaamswerk kan daar bij helpen.

Vanaf onze kindertijd worden onze emoties en gevoelens die we niet direct kunnen plaatsen, fysiek opgeslagen in onze cellen. Het is zelfs zo, dat iedere cel in ons lichaam een bewustzijn heeft, en zelfs ook een geheugen en weet wat we meegemaakt hebben. Ja, dat is inderdaad straf. Vaak zijn we niet in staat om iets wat er gebeurt en waar we het moeilijk mee hebben onmiddellijk te verwerken. Ons lichaam slaat de emoties dan op in de cellen.  Dit kan tot blokkades leiden. Met massage en lichaamswerk kunnen we ervoor zorgen dat deze blokkades loskomen, de energie terug gaat stromen, en de emoties beter verwerkt kunnen worden.   Alles is tenslotte energie, stroming, trilling en verloopt volgens een golfpatroon. Wij zijn zelf spirituele wezens met een menselijke ervaring. Ons lijf, dat is ons huis, daar moeten we goed zorg voor dragen.

Er zijn heel wat massagetechnieken, die op verschillende organen en systemen kunnen werken. Welke massage er aangewezen is, hangt af van waar er iets mis is, en van het beoogde resultaat.

Alle massages en lichaamswerk werken op één of andere manier, de kunst is om de juiste behandeling te zoeken die bij je past. Sommige therapieën kalmeren, andere stimuleren juist of werken op blokkades. Eventueel kan een therapeut ook samenwerken met een collega, of met een arts. Voor sommige behandelingen is terugbetaling voorzien door het ziekenfonds. Veel mensen zien in het enorme aanbod van behandelingen door de bomen het bos niet meer. Helaas zijn daar ook klassiek medisch geschoolde personen bij.

Laten we een paar mogelijkheden onder de loep nemen:

  • Stress, een dipje? Wil je ontspannen, kies dan voor ontspannende massages of zacht lichaamswerk, mindfulness, yoga, maar ook dansen of zingen, ademhalingsoefeningen of magnesiumtherapie kunnen nuttig zijn bij stress. Ook je voeding aanpassen kan helpen want er loopt een belangrijke parasympatische zenuw tussen onze hersenen en onze darmen, de Nervus vagus. Deze zenuw helpt ons te ontspannen.
  • Hou je vocht vast, dan is lymfedrainage de juiste keuze, maar ook magnesiumtherapie kan helpen
  • Zitten er wervels scheef, zijn er problemen met de ruggengraat of zijn er met de beenderstructuur, dan kan een osteopaat, manuele therapeut of chiropractor soelaas brengen.
  • Problemen met de organen? Osteopathie, homeopathie, acupunctuur, shiatsu of drukpuntmassage, aangepaste voeding, voedingssupplementen of Ayurveda kunnen helpen. Soms ook fasciatherapie, vooral bij verklevingen, de fascia zijn de vliezen tussen de organen, maar ook bindweefselmassage, het bindweefsel is het weefsel dat tussen onze huid en onze spieren zit
  • Bij spierproblemen allerhande, pijnlijke spieren, fibromyalgie, vastzittende spieren, knobbels in de spieren of in het bindweefsel, sportmassage of bindweefselmassage, warme behandelingen zoals een infra rood cabine, maar soms ook cryo therapie, die koude gebruikt kunnen werken, en ook hier zeker magnesiumtherapie, en best uitwendig gebruik. Studies hebben uitgewezen dat magnesium zeer goed wordt geabsorbeerd via de huid, en op die manier ook sneller de spieren bereikt

De werking van massage en lichaamswerk:

  • Herstel van lichaamsbewustzijn

Veel mensen zijn het contact met hun lichaam kwijtgeraakt en daarmee ook hun innerlijk kompas. Herstel van lichaamsbewustzijn maakt je krachtiger. Wie goed in zijn vel zit, straalt zelfvertrouwen en rust uit. Hoe beter je relatie met je lichaam, hoe beter je bewustzijn van wie je bent en hoe je wil leven. Lichaamswerk, ook meditatie, kan je helpen met dat bewustwordingsproces.

  • Maak je hoofd leeg en laat je energie stromen

Vooral hier in het Westen denken we voortdurend, de hele dag door. Maar van al dat (onbewuste) denkwerk worden we vaak erg moe. Diepe ontspanning brengt je in een meditatieve toestand (je parasympaticus), voorbij het denken. Je lichaam komt tot rust en er komt energie vrij voor herstel waar nodig. Hier kan ook lichamelijk bezig zijn heilzaam zijn, bv met dans, wandelen of sport.

  • Bewust worden van je emoties

Emoties zijn “energie in motion“, in beweging. Gedachten en emoties zijn energie, golfpatronen. Soms gaan emoties vastzitten in het lichaam, waardoor er op die plek weinig of geen beweging meer is. Als dit niet vrijgemaakt wordt door een diepe massage of een ander soort van lichamelijke behandeling of activiteit, ontstaat er uiteindelijk een fysieke klacht of symptoom. De oorzaak van een klacht is vaak al jaren aanwezig in je energetisch veld vooraleer het zich manifesteert in de materie, vandaar dat energetisch lichaamswerk diep werkt. Alle emoties zijn voelbaar in je lichaam. Als je geen goed contact hebt met je lichaam, zal je ook geen contact hebben met je emoties. Daarom dat er wel eens mensen zijn die zeggen “ik kan me niet herinneren wanneer ik het laatst gehuild heb”. Nochtans zijn tranen balsem voor je ziel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*