Bijna iedereen weet dat het regelmatige gebruik van koudgeperste en ongeraffineerde olijfolie in de voeding een ideaal advies is voor het behoud van gezonde bloedvaten. Therapeutisch nog waardevoller dan die extra vierge olie is het olijfblad, weliswaar niet geconsumeerd als voedingsmiddel, maar ingezet als voedingssupplement. Want – vooral op basis van zijn sterke antioxidanten – kan dit blad ons zowel diensten bewijzen om een hoge bloeddruk te verlagen, om het proces van atherosclerose af te remmen en om osteoporose tegen te gaan.
Even voorstellen
De olijfboom (Olea europaea) is een groenblijvende, traag groeiende boom (3 à 12 m) die tot 200 jaar oud kan worden. Hij verspreidde zich vanuit het Midden-Oosten over het ganse Middellandse Zeegebied en werd zo de meest karakteristieke mediterrane plant. De olijfboom wordt nu wereldwijd geteeld in zonnige en droge gebieden, zonder al te veel eisen aan de bodem te stellen maar wel op voorwaarde dat de winters voldoende fris zijn om te kunnen bloeien. Er bestaan inmiddels diverse variëteiten van de olijfboom met verschillen in vruchtdracht, groeiwijze en smaak van de olijf. De olijfbladeren die in de kruidengeneeskunde worden aangewend, groeien op de typische grijze en gedraaide twijgen en kunnen best omschreven worden als bijna zittende, leerachtige, langwerpig-lancetvormige en gaafrandige bladeren die bovenaan grijsgroen zijn en aan de onderkant zilverachtig wit. De bloemen met een gebroken witte kleur, worden gevolgd door eivormige tot ronde steenvruchten (1 à 4 bij 1 à 1,5 cm) waarvan het eipicarp (de buitenste laag) tijdens het rijpingsproces evolueert van groen tot purperachtig zwart. Dit epicarp omgeeft een vlezige en olierijke mesocarp, dat op zijn beurt een harde pit met een hard endocarp en een zachtere amandel omgeeft.
Topper bij hoge bloeddruk
Het is genoegzaam bekend dat een te hoge bloeddruk een risicofactor vormt voor hart- en vaatziekten: het proces van atherosclerose of slagaderverkalking wordt erdoor in de hand gewerkt en vooral de kans op hersenbloeding wordt erdoor verhoogd. Zorgen voor voldoende ontspanning, voldoende lichaamsbeweging nemen en gezonde voedingsgewoonten aannemen, zijn de eerste en belangrijkste stappen om de bloeddruk te normaliseren. Wat betreft kruiden die hierbij een extra duw in de rug kunnen geven, is olijfblad één van de beste keuzes. Er zijn minstens twee verklaringen voor dit bloeddrukverlagende effect. Normaal maakt het vaatwandendotheel (cellaag die de bloedvaten bekleed) de vaatwandontspannende en dus bloeddrukverlagende stof stikstofmonoxide (NO) aan. Als deze stikstofmonoxide door vrije radicalen aangetast en dus onwerkzaam wordt, valt de bloeddrukverlagende werking ervan weg. Gelukkig bevat olijfblad met oleuropeïne een sterk antioxidans dat die stikstofmonoxide tegen die oxidatieve afbraak beschermt en dus de bloedvaten langer ontspant. Een mechanisme dat ook bijdraagt tot een bloeddrukverlagende werking van olijfblad is het feit dat de component oleacine het enzym ACE (Angiotensine Converting Enzyme) inhibeert. Hierdoor wordt het inactief prohormoon angiotensine 1 minder tot het bloeddrukverhogende hormoon angiotensine 2 omgezet. Ten slotte zouden ursol- en oleanolzuur werken als natuurlijke “bètablokkers”, waardoor het hart minder snel en minder krachtig klopt, wat ook de bloeddruk verlaagt.
Bewezen werking
Van olijfbladextract is een dosisafhankelijk bloeddrukverlagend effect aangetoond. In standaard dierenmodellen voor het testen van bloeddrukverlagende medicijnen blijkt olijfbladextract chemisch opgewekte bloeddrukverhoging te kunnen neutraliseren. Een klinische studie bij tweelingen toonde aan dat 1000 mg olijfbladextract met 20 % oleuropeïne na 6 weken leidde tot een significante daling van de systolische bloeddruk met 13 mm kwikdruk en van de diastolische bloeddruk met 5 mm kwikdruk. Andere kruiden waarmee olijfblad mee kan gecombineerd worden om de bloeddrukverlagende werking nog beter in de verf te zetten zijn onder meer hibiscus (Hibiscus sabdariffa), gefermenteerde knoflook (Aged Garlic Extract), meidoorn (Crataegus monogyna/laevigata) en OPC-extract uit zeeden (Pinus pinaster). Maar denk zeker ook aan de combinatie van olijfblad met co-enzym Q10, wellicht de voedingsstof waarvan de inname zich het best vertaalt in een natuurlijke bloeddrukverlaging.
Remt atherosclerose af
De indrukwekkende antioxiderende activiteit van oleuropeïne helpt ook het proces van slagaderverkalking of atherosclerose af te remmen, waardoor de bloedvaten minder gaan vernauwen op verstoppen. Er zijn verschillende verklaringen voor die gunstige werking: om te beginnen een directe beschermende werking op de vaatwand, waardoor die minder chronische ontsteking ondergaat, wat de echt oorzaak is van vaatziekten. Maar ook de bloedplaatjes gaan door olijfblad minder aan elkaar verkleven (remming van plaatjesaggregatie) en minder aan de vaatwand verkleven (remming van de plaatjesadhesie), twee zaken die eveneens de vorming van vaatwandbeslag tegengaan. Tenslotte wordt meer dan waarschijnlijk ook de zogenaamde “slechte” LDL-cholesterol (die op zich niet slecht is) minder geoxideerd tot oxy-LDL-cholesterol, de “echte slechte” vorm van cholesterol. Olijfblad kan hier alweer een partner zijn van planten die gereputeerd zijn om atherosclerose af te remmen: gefermenteerde knoflook, OPC-rijk extract uit de zeeden, kurkuma en ginkgo biloba. En qua voedingssupplementen zijn vooral omega-3-vetzuren, co-enzym Q10, vitamine K2 en vitamine E (tocotriënolen) nuttig.
Beschermt het bot tegen osteoporose
Een werking die niet zo goed is gekend, maar ondertussen wel is aangetoond, is het positieve effect van olijfbladextract op de botgezondheid. Ook hier speelt de sterke antioxiderende werking: die beschermt de beenopbouwende cellen of “osteoblasten” tegen vrije radicalen, waardoor ze minder omgezet worden tot nutteloze adipocyten of vetcellen. Tegelijk worden de botafbrekende cellen of “osteoclasten” afgeremd en eerder tot apoptose of celdood gedwongen. Alles samen wordt het bot dus beter beschermd tegen osteoporose. De gunstige werking van olijfblad wordt overigens bewezen door een toename van de merkers voor botaanmaak zoals “procollagen type I N-terminal propeptide” of PINP.
Besluit
Net zoals andere antioxidantenrijke planten (kurkuma, boswellia, spirulina, chlorella, groene thee, knoflook, zeedenschors, ginkgo, bloedregenalg, granaatappel en diverse bessensoorten), kan olijfblad ingezet worden om bepaalde aspecten van de gezondheid te verbeteren. Van olijfblad vertaalt de antioxiderende werking zich vooral in lagere bloeddrukwaarden, een betere conditie van de vaatwanden en het afremmen van osteoporose.
Geef als eerste een reactie