Schoonheidsbehandelingen en esthetische chirurgie

Ik ben 40 jaar schoonheidsspecialiste met een eigen praktijk. Gedurende die tijd is er een hele evolutie geweest in de uiterlijke verzorging. Eerst gebruikte men allerhande kruiden en natuurlijke middelen. Dan kwam de chemische industrie op de markt met de eerste verzorgingsproducten op basis van minerale olie, vaseline, ofwel pure petroleum jelly, ook paraffinum liquidum genoemd. De alom bekende blauwe pot van Nivea is op die techniek gebaseerd, en werd heel populair bij onze grootouders.

Tegenwoordig zijn er diverse strekkingen in de beauty wereld, en de mogelijkheden zijn eindeloos. The sky is the limit, zo lijkt het toch. Vroeger was je oud op je zestigste, maar nu ben je op die leeftijd natuurlijk nog niet out.  Mensen hebben wel wat over voor hun verzorging, om er goed uit te blijven zien, fit te zijn en zich goed in hun vel te voelen. Gelukkig maar!

Nochtans lijkt het mij, als professional, toch aangewezen om de evolutie in de beauty wereld kritisch te volgen. De damesbladen en de media verheerlijken het actuele schoonheidsideaal, en het is alsof iedereen er perfect hoort uit te zien, zonder één enkel rimpeltje, zonder onvolmaaktheden, je zou voor minder complexen krijgen.

Sommige van deze idealen en nieuwe behandelingen zijn helaas een beetje overdreven en houden soms ook een risico in voor de gezondheid. Het is jammer dat er behandelingen uitgevoerd worden die risico’s inhouden, en mijn ervaring is dat er helaas niet altijd voldoende informatie voorhanden is.

Twee zeer uiteenlopende strekkingen

Er zijn grosso modo twee zeer uiteenlopende strekkingen. Enerzijds zijn er de High Tech beauty gelaatsbehandelingen, die zich specialiseren in huidverbetering, met toestellen werken en hoogwaardige cosmeceuticals. Deze krachtige producten zijn eigenlijk medisch. Vaak chemisch, soms met natuurlijke ingrediënten, maar meestal bio technologisch, d.w.z., ontwikkeld in een laboratorium. Het betreft hier gespecialiseerde behandelingen, zoals bv op basis van fruitzuren, AHA’s of Alpha Hydroxy Acid, gebruikt om chemische peelings uit te voeren, die de huid verdunnen. Ze hebben tot doel huidvernieuwing te bewerkstelligen, en ze leunen aan bij de esthetische geneeskunde, maar sommige formules zijn tamelijk agressief. Er zijn ook technieken die gebruik maken van naalden. Cosmeceuticals houden het midden tussen cosmetica en farmaceutica, ofwel geneesmiddelen. Ze beloven een geneesmiddelachtige werking hebben om huidveroudering en huidproblemen aan te pakken. Ze worden samen met geneesheren ontwikkeld, en niet alleen door beauty professionals, maar ook door esthetische artsen gebruikt.

De schoonheidsspecialiste mag eigenlijk helemaal niet IIN de huid werken, alleen bovenop de huid.

Anderzijds is er de natuurlijke strekking, die zich toelegt op het verzorgen van de huid en het lichaam op een natuurlijke manier, met natuurlijke producten, indien mogelijk biologisch. Ze stellen zich tot doel de gezondheid te ondersteunen op een natuurlijke manier, en ze zijn er zich van bewust dat ons uiterlijk en ons innerlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en elkaar dus ongetwijfeld beïnvloeden. De behandelingen zijn meestal manueel, bv massage, en er wordt gebruik gemaakt van elementen uit de natuur, zoals kruiden, etherische oliën, klei, plantaardige olie… De visie en missie van deze schoonheidsspecialistes is om de klant optimaal te verzorgen en zich goed te laten voelen met behulp van de natuur, met als extra het ondersteunen van het lichaam op natuurlijke wijze..  Deze specialisten in natuurlijke schoonheid zijn momenteel nog in de minderheid, maar het tij keert naarmate de consumenten zich meer bewust worden dat we beter opletten met wat we op onze huid smeren.

Het is altijd mogelijk dat je allergisch bent aan een product. Een allergie kan zich voordoen op een chemisch product, maar even goed kan je allergisch of overgevoelig reageren op een natuurlijk product.

Het spreekt voor zich dat beide strekkingen een heel verschillend cliënteel aantrekken.

Risicovolle behandelingen ?

Iedereen doet natuurlijk waar hij zich goed bij voelt, maar risico’s nemen die de gezondheid zouden kunnen schaden lijkt mij toch een brug te ver. Daarom is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken, én natuurlijk alle informatie te krijgen betreffende de behandeling of het product dat je zou willen gebruiken.

Door de eeuwen heen zijn er schoonheidsidealen geweest die de gezondheid in gevaar brachten, zoals het gezicht insmeren met loodwit, om de huid te bleken. Dat werkte wel, maar je kreeg er wel een loodvergiftiging door… tja

Ook tegenwoordig worden er beauty behandelingen uitgevoerd waar risico’s mee gemoeid kunnen zijn. Sommige behandelingen die door schoonheidsspecialisten aangeboden worden, bevinden zich in de grijze zone, het is onduidelijk of wij ze eigenlijk wel mogen toepassen. Het probleem is, dat een behandeling eerst op de markt komt, en dat er dan pas aandacht is van de wetgever of artsen als er zich problemen voordoen.

Risicovolle behandelingen in schoonheidssalons zijn behandelingen die door de huid heen gaan of de huid, al dan niet bedoeld, beschadigen, of de samenhang van het huidweefsel verbreken. Voorbeelden zijn behandelingen die huidcellen chemisch (peelings) of mechanisch (zoals microdermabrasie) verwijderen of die door de huid heen gaan (bijvoorbeeld microneedling). De meeste nadelige effecten ontstaan kort na de behandeling (binnen 7 dagen) en houden kort aan (minder dan 7 dagen). Nadelige effecten die langer dan een maand aanhouden zijn bijvoorbeeld littekenvorming en veranderingen in de pigmentatie van de huid, zoals overmatige pigmentvorming.

Nadelige effecten die kunnen optreden, zijn in grote lijnen terug te voeren op kenmerken van de behandeling (zoals diepte en frequentie), kenmerken van de cliënt (bijvoorbeeld huidtype), en bekwaamheid van de behandelaar (zoals kennis en ervaring). Het risico van behandelingen hangt grofweg samen met de diepte van de beschadiging van de huid die bij de behandeling wordt aangericht, en de mate van controle die de behandelaar hierover heeft.

Veel van deze behandelingen zijn gedurende de laatste jaren aan de schoonheidsspecialistes voorgesteld, en ze zijn daar gretig op in gegaan. Deze heel krachtige behandelingen beloven geweldige resultaten en zijn niet goedkoop. Damesbladen schrijven erover, de klanten willen een mooie huid, logisch, ze hebben thuis een vergrootspiegel waardoor ze elk klein foutje uitvergroot opmerken.

Maar de schoonheidsspecialiste mag eigenlijk helemaal niet IN de huid werken, alleen bovenop de huid. Behandelingen die zeer diep werken houden meer risico’s in en zijn eigenlijk het domein van de dermatoloog. Persoonlijk ben ik voorstander van een samenwerking. Ik denk dat de schoonheidsspecialiste tot taak heeft om de klant goed te begeleiden en te adviseren. Het is fijn als je er toe kan bijdragen dat de klant zich goed in zijn/haar vel voelt, maar we kunnen ons afvragen of het wel wenselijk is dat iemand van zestig jaar eruit ziet als iemand van twintig.  Met de leeftijd krijgen we allemaal een paar rimpeltjes, dat hoort tenslotte bij het leven.

De risico’s van plastische of esthetische chirurgie toegelicht

Een operatie houdt altijd risico’s in. Als een operatie noodzakelijk is voor de gezondheid, dan lijkt het logisch dat we deze risico’s nemen, maar als het niet nodig is voor de gezondheid lijkt het mij toch aangewezen om je heel goed te laten informeren

  • Pijnklachten. Hoewel er soms wat lichtzinnig wordt gedacht over plastische ingrepen, kunnen ze gepaard met pijnklachten en ander (tijdelijk) lichamelijk ongemak
  • Bloeding
  • Infectie
  • Littekens of vorming van slecht littekenweefsel
  • Zenuwbeschadiging
  • Sensorische veranderingen op de locatie van de ingreep
  • Verkleuring van de huid
  • Weefselafsterving
  • Allergische reacties op de verdoving
  • Problemen met implantaten
  • Verwachtingen komen niet uit
  • Ieder geval is anders
  • De gevolgen van deze complicaties kunnen meestal verholpen worden door één of enkele extra ingrepen.
  • Erg uitzonderlijk in het geval van esthetische chirurgie zijn blijvende esthetische schade, permanente functionele schade of overlijden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*