Schoonmaken met respect voor het milieu en je gezondheid

Schoonmaken, of je het nu graag doet of niet, het moet af en toe gebeuren. Als we aan de slag gaan met vod en dweil, willen we dat uiteraard liefst zo natuurlijk mogelijk doen. De meeste schoonmaakmiddelen blinken (sorry voor het woordgrapje) echter niet meteen uit in duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Gelukkig zijn er intussen wel wat schonere alternatieven op de markt die ook goed werken. En verder zijn er natuurlijk nog de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarmee je aan de slag kan. Lang leve Tante Kaat!

TE VERMIJDEN

Heel wat schoonmaakproducten bevatten minder goede chemische stoffen. Er zijn echter een aantal schoonmaakmiddelen die wat dat betreft de kroon spannen en dus beter te mijden zijn: allesreiniger, desinfecterende zeep en ruitenreiniger.

Allesreiniger

Op het eerste gezicht is een allesreiniger een fantastisch product. Het maakt alles schoon, is bruikbaar op zowat alle materialen, het werkt prima, het ruikt lekker fris én je hebt maar één fles nodig voor tal van toepassingen.

Aan al deze voordelen zit echter ook een duistere keerzijde van de medaille. De stoffen die in allesreiniger zitten om er zo’n doeltreffend product van te maken, zijn om het zacht uit te drukken niet zo interessant voor het milieu én onze gezondheid. Bepaalde stoffen zorgen voor ademhalingsproblemen, beïnvloeden de vruchtbaarheid of zijn zelfs kankerverwekkend. Misschien niet zo interessant om elke week te gebruiken in de omgeving waar je best wel een groot deel van je tijd doorbrengt? En het wordt nog erger: wanneer je dit soort producten in dezelfde ruimte gebruikt in combinatie met andere schadelijke producten zoals ruitenreiniger, dan versterken de producten elkaar slechte eigenschappen nog. En dat gebeurt vaak: want tijdens de wekelijkse poetsdag ben je in de badkamer al snel bezig met allesreiniger én ruitenreiniger en een desinfecterend product voor het toilet.

Als je dan toch voor het gemak van een allesreiniger kiest, ga dan voor merken als Ecover of Ecopods.

Desinfecterende producten

Zepen met een antibacteriële werking zijn uitermate slecht voor het immuunsysteem, vooral bij kinderen waar dat systeem nog in volle ontwikkeling is. Het probleem is dat dit soort producten ook de “goede” bacteriën uitschakelt.

Een ander probleem is dat slechte bacteriën zodanig muteren dat ze resistent worden tegen dit soort producten. Het kan dus gebeuren dat bepaalde bacteriën op termijn niet meer te bestrijden zijn.

Desinfecterende producten zijn dus met voorzichtigheid te gebruiken en moeten alleen gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Het ontsmetten van ruimtes waar schadelijke bacteriën voor problemen kunnen zorgen. Niet voor de wekelijkse schoonmaakbeurt en al helemaal niet om elke dag het aanrecht mee te poetsen.

Ruitenreiniger

Wie al eens ramen heeft gewassen weet dat dit een hels karwei kan zijn. Zo’n handige ruitenreiniger in een spuitbusje is dan ook erg handig. We halen het ook graag te pas en te onpas boven voor vlekjes op de spiegel in de badkamer.

Helaas bevat ruitenreiniger zeer veel ammoniak. Dat werkt natuurlijk heel goed tegen vuil en vet. Voor je nieren en je lever is het echter niet zo goed. In hoge dosissen kan het zelfs voor echt grote problemen zorgen. Dan maar even wat harder poetsen met een mild product.

Kalkaanslag in de badkamer of de keuken? Met azijn werk je die zo weg. Een heel pak milieuvriendelijker dan een fles badkamerreiniger die bomvol chemische stoffen zit.

DOE HET ZELF: DE HEILIGE DRIEVULDIGHEID

Wat kan je dan wel gebruiken om je huis schoon te maken, zonder gevaarlijke stoffen? Er zijn wel wat middeltjes die je bijna sowieso in huis hebt en die ook zeer goed werken. Een kleine greep waar je al een heel eind mee springt:

Zout

Hoewel je met zout best een beetje oplet in je voedingspatroon is het voor de schoonmaak in je huis een prima product! Zo werkt het heel goed tegen minder frisse geurtjes. Mix gelijke delen zout met citroensap en je hebt een uitstekend middeltje om bijvoorbeeld je koelkast mee te poetsen. Alles mooi schoon en geen vieze geurtjes meer! En vooral: geen chemische stoffen die het milieu of je eigen gezondheid schade toe kunnen brengen.

Azijn

Kalkaanslag in de badkamer of de keuken? Met azijn werk je die zo weg. Een heel pak milieuvriendelijker dan een fles badkamerreiniger die bomvol chemische stoffen zit.

Baking soda

Baking soda, oftewel natriumbicarbonaat, is het manusje-van-alles. Je kan ermee aan de slag in de badkamer, het toilet, de vloer, de oven, de koelkast, om snijplanken mee schoon te maken, in de auto, … 

Hoe werkt het? Natriumbicarbonaat is een bindende stof. Vuil en geurtjes binden zich vast aan de korrels, waardoor ze makkelijk te verwijderen zijn. 

PLASTIC FREE SCHOONMAKEN

Minder chemische producten in de schoonmaak is natuurlijk een goede zaak, maar er zijn nog meer problemen met schoonmaakmiddelen. Deze producten zijn altijd te koop in een plastic fles. Gelukkig zijn er al wel wat milieubewuste merken op de markt die voor gerecycleerde of glazen flessen gaan.

Plastic uit de oceanen

Pionier in ecologische schoonmaakproducten Ecover kwam zelfs met flessen in “ocean plastic”. Dat is precies wat je denkt dat het is: plastic dat uit de oceanen is gevist en gebruikt wordt om nieuwe verpakking mee te maken.

Minder plastic, minder water vervoeren

Sommige merken focussen niet alleen op een milieuvriendelijk schoonmaakproduct en een lager plasticverbruik, ze gaan ook nog eens voor het minder nodeloos vervoer van water. Laat ons eerlijk zijn: poetsproducten bestaan voor het overgrote deel uit water. Ecopods werkt met capsules die je zelf moet oplossen in water. Minder plastic, minder transport! Meer info: www.ecopods.be/gezondverstandig  Wil je jouw leven ook verduurzamen op een leuke manier? Volg dan www.gezondverstandig.be. Op www.gezondverstandig.be/nieuwsbrief kunt u een gratis abonnement nemen. Zo blijft u op de hoogte van tips and tricks rond duurzaamheid, ecologie en gezondheid

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*