Spirulina of chlorella, wat te kiezen?

Twee voedingsmiddelen die terecht ”superfood” mogen genoemd worden, zijn de algen spirulina en chlorella, dat bewijzen honderden studies. Maar waar de ene bij spirulina zweert als voedingssupplement, vindt de andere chlorella de betere keuze. De waarheid ligt in het midden: qua algemeen gezondheidbevorderend effect zijn ze elkaars evenknie, maar je kan wel de één boven de andere verkiezen naargelang het specifieke doel dat men ermee voor ogen heeft. 

Veel troeven in huis

Waarom spirulina en chlorella tot de meest aangewende voedingssupplementen behoren, berust op verschillende eigenschappen die ze  vertonen. Zonder hier al te diep op in te gaan, lichten we de belangrijkste pluspunten toe:

  1. Zeer hoge nutriëntendichtheid

Spirulina en chlorella bevatten een zeer hoge hoeveelheid voedingsstoffen per gewichtseenheid of per calorie. Zo werd spirulina op de Wereldvoedselconferentie van 1974 de “beste alternatieve voedselbron voor de toekomst” genoemd en werden spirulina en chlorella door de WHO (World Health Organisation) als “supervoedingsmiddelen” uitgeroepen.

  • Bijzondere voedings- en antioxiderende waarde

De uitmuntende voedingswaarde wordt bevestigd bij analyse, waarbij men ziet:

  • 60 % plantaardig en niet verzurend eiwit dat compleet eiwit is met alle essentiële aminozuren
  • het zijn “bommen” van  de carotenoïdenfamilie, waardoor ze een hoge antioxiderende waarde hebben. Naast het hoge gehalte aan bètacaroteen is de rijkdom opvallend aan zeaxanthine (spirulina) en luteïne (chlorella). Deze geelgroene pigmenten zijn sterke antioxidanten die hersen en ogen beschermen tegen respectievelijk dementie en leeftijdsgebonden netvliesdegeneratie
  • goed opneembaar plantaardige ijzer (zonder fytinezuur of oxaalzuur)
  • vitamine K1, vitamine B-complex, selenium, actieve vitamine B12 (methylcobalamine), gammalinoleenzuur of GLA (spirulina), alfalinoleenzuur of ALA (chlorella).
  • Ontgifters

Spirulina en nog meer chlorella zijn zeer rijke bronnen van chlorofyl. Chlorofyl wordt ook de “groene stofzuiger” genoemd, omdat ze het lichaam helpt te ontgiften. Bovendien  bevat chlorella met glutathion een sterk antioxidans en de grote “vuilnisman” in ons lichaam, en voert spirulina heel wat N-acetylcysteïne aan, het aminozuur waarvan het lichaam snel glutathion maakt.

  • Hoge energetische waarde

Verder zijn spirulina en chlorella, onder meer door het vele chlorofyl en de sterke concentratie aan carotenoïden, zeer rijke bronnen van pigmenten. Hierdoor kunnen ze heel wat (meetbare!) zonne-energie absorberen. Het drogen en verpakken moet er wel op gericht zijn om zoveel mogelijk van de zonne-energie te bewaren. In dat opzicht is een violette verpakking die het zichtbare licht tegenhoudt zeker een pluspunt.

Iedereen heeft er baat bij!

Als we alle eigenschappen op een rijtje zetten, dan kan het niet anders dan dat bijna iedereen van de gezondheidsondersteunende werking van spirulina en chlorella kan genieten. We denken hierbij speciaal aan:

  • wie vermoeid is of een gebrek aan energie vertoont
  • herstellenden na ziekte of operatie
  • wie een verminderde weerstand heeft
  • opgroeiende jongeren en studenten
  • zwangere en zogende vrouwen
  • vrouwen in de menopauze of met uitgesproken menstruaties
  • ouderen, mensen met vroegtijdige ouderdomsverschijnselen
  • duur- en krachtsporters: voor betere prestaties en een sneller herstel na wedstrijden en training
  • mensen onder stress en met een drukke levensstijl
  • mensen met bloedarmoede
  • mensen die vasten of een afvalkuur volgen
  • wie aan lichaamsreiniging en ontzuring toe is
  • mensen met huidziekten
  • wie het gezichtsvermogen extra wil beschermen
  • mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel
  • mensen met leverziekten

Spirulina versus broken cell wall chlorella

Hoewel bij het overgrote deel van de hierboven genoemde indicaties, zowel voor spirulina als voor chlorella kan gekozen worden, kan in bepaalde gevallen één ervan een lichte voorkeur genieten. Maar vergelijken heeft enkel zin als spirulina wordt vergeleken met “broken cell wall” chlorella of chlorella met gebroken celwanden. Want terwijl spirulina een zachte, cellulosevrije celwand heeft en dus gemakkelijk verteerd wordt, heeft gewone chlorella een zeer harde en voor de mens grotendeels onverteerbare celwand. Pas als van chlorella op een niet berovende manier de celwanden zijn gebroken, kan het op hetzelfde niveau met spirulina vergeleken worden.

Hoe de beste keuze maken?

In bijgaande tabel zijn de belangrijkste verschillen opgesomd tussen spirulina en broken cell wall chlorella. Als referenties werden Hawaiiaanse spirulina en chlorella met gebroken celwanden uit het Japanse Okinawa genomen, algen waarvan de uitzonderlijke kwaliteit en zuiverheid door analyses is aangetoond.

  • wie vooral antioxidanten wil aanvoeren in een “anti-aging strategie” bij ouderen of tegen vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, maakt wellicht met spirulina de beste keuze, want spirulina heeft het meeste carotenoïden in huis en bezit ook een bijzonder sterk antioxidans, fycocyanine. Toch moeten we aanstippen dat chlorella dan weer rijker is aan de nucleïnezuren DNA en RNA, waarmee celdelingen bevorderd worden en waardoor deze alg hoog scoort als “cellulaire regenerator”, en verder ook meer van de antioxidanten vitamine E en C bevat.
  • wie vooral ontgifting of zuivering voor ogen heeft, heeft aan broken cell wall chlorella de beste keuze. Niet alleen omdat die een stuk meer chlorofyl bevat, maar ook omdat de gebroken celwanden daarvan in de darmen zware metalen als kwik en cadmium binden. Maar we moeten er hierbij wel op wijzen dat je nog eerder met chlorella dan met spirulina de dosis voorzichtig moet opbouwen, want je loopt meer kans op sterke ontgiftingsverschijnselen met chlorella als je de dosis niet geleidelijk opbouwt
  • als men vooral als doel voor ogen heeft om menstruerende, zwangere of zogende vrouwen te ondersteunen, dan kan eerder aan spirulina gedacht worden. Omdat deze alg ’s werelds rijkste bron is van het bijzondere gammalinoleenzuur GLA, het omega-6-vetzuur dat het hormonaal evenwicht ondersteunt. Ook het hogere gehalte aan vitamine K1, dat de bloedstolling ondersteunt, kan voor vrouwen met hevige menstruaties een extra steun betekenen. Bovendien is spirulina lichter verteerbaar voor de zwangere vrouw. 
  • voor sporters die beter willen presteren en die de bloedaanmaak maximaal willen ondersteunen is mogelijk broken cell wall chlorella de beste keuze. Die bevat namelijk het meest ijzer en het meeste chlorofyl (kan helpen hemoglobine aanmaken). De “Chlorella growth factor”, die ondermeer steunt op de combinatie van het eiwitgehalte en de vele nucleïnezuren, kan het cellulaire herstel bij zwaar sporten misschien beter ondersteunen. Maar aan de andere kant wordt wel aan fycocyanine uit spirulina een natuurlijke “epo”-werking toegeschreven, wat de bloedaanmaak bevordert en is spirulina ook rijker aan vitamine B12, dat de celdeling van de rode bloedcellen bevordert.
  • wie vooral de gezondheid van de huid een boost wil geven, zal wellicht spirulina verkiezen door het hogere gehalte aan carotenoïden, aan het antioxidans fycocyanine en aan gammalinoleenzuur, het bijzondere omega-6-vetzuur dat de elasticiteit van de huid bevordert. Maar chlorella bevat wel meer zink, dat ook de gezondheid van de huid bevordert
  • wie vooral de weerstand wil bevorderen, heeft wellicht aan spirulina de beste keuze, omdat spirulina met “calcium spirulan” en welbepaalde sulfolipiden waarschijnlijk het afweersysteem meer ondersteunt
  • wie vooral de gezondheid van de ogen wil bevorderen, heeft wellicht aan chlorella de beste bondgenoot door het hoge gehalte aan luteïne, de sterkste UV-filter voor het oog, en door het hogere gehalte aan zink

Waarom niet combineren?

De beste keuze maken ligt dus niet altijd voor de hand. Maar eigenlijk is kiezen ook helemaal niet nodig. Een ideale dagelijkse onderhoudsdosis van spirulina of chlorella ligt ergens rond 3 g en een optimale ondersteunende dosis is 5 à 10 g. Je kan deze dosis dagelijks netjes verdelen over de twee algen!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*