Stralingsbronnen in je leefomgeving

biogezond_straling_web

De technologische evolutie waarin we ons bevinden, brengt enorme voordelen met zich mee. Maar heb je je ooit afgevraagd of er ook gezondheidsnadelen aan verbonden kunnen zijn? Misschien ken je mensen die, ondanks een gezonde levensstijl, voortdurend vermoeid blijven. Of misschien herken je dit bij jezelf. Heb je er ooit aan gedacht dat straling wel eens een grote oorzaak zou kunnen zijn?

Straling ruik je niet, proef je niet en ziet je niet, maar steeds meer mensen en dieren voelen wel degelijk de effecten. We worden aan steeds meer straling blootgesteld en daarom is het cruciaal om verstandig om te gaan met stralingsbronnen om ons heen.


Eigen en externe stralingsbronnen
Stralingsbronnen kunnen we indelen in twee groepen: de apparaten die we zelf gebruiken en externe stralingsbronnen.
Voorbeelden van eigen stralingsbronnen zijn wifi-routers, draadloze telefoons, smartphones, zonnepanelen, smartwatches en elektrische of hybride auto’s. Deze lijst wordt steeds langer.
Verder zijn er de externe bronnen, zoals zendmasten (met 4G en 5G), hoogspanningsleidingen, transformatorhuisjes en satellieten. Ook de stralingsbelasting van de apparaten van buren is niet te onderschatten, vooral wanneer je in een appartement of halfopen bebouwing woont.


Nadelige effecten
Maar waarom is het zo belangrijk om straling te vermijden? Het International Agency For Research on Cancer, het kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie, beschouwt gsm-straling al sinds 2011 als mogelijk kankerverwekkend. Ondertussen zijn er talloze wetenschappelijke studies die wijzen op de diverse schadelijke effecten van straling op mensen, dieren en planten. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen die op minder dan 500 meter van een hoogspanningsleiding wonen vier keer meer kans hebben op onvruchtbaarheid dan degenen die op meer dan 1000 meter afstand wonen? (uit een studie van 2019: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6522214/)
Ook slechte slaap en chronische vermoeidheid zijn veel gehoorde klachten in verband met straling. Mensen hebben moeite om in slaap te vallen, slapen vaak niet door of worden niet uitgerust wakker, wat leidt tot een gebrek aan energie overdag. Dit zijn symptomen die je misschien herkent of die je in je omgeving hebt opgemerkt.
Wat nog verontrustender is, is dat schadelijke effecten vaak optreden bij stralingsniveaus die vele malen lager liggen dan de officiële normen. Deze normen blijken inmiddels achterhaald en bieden in veel gevallen onvoldoende bescherming tegen gezondheidsrisico’s.


Wat kunnen we zelf doen?
Maar er is ook goed nieuws. We kunnen zelf veel doen om onze blootstelling aan straling te minimaliseren. Stap één is bewustwording van de gevaren van straling en het identificeren van stralingsbronnen in onze omgeving. En terwijl we profiteren van moderne technologie, kunnen we door verstandig gebruik de risico’s minimaliseren.
Een van de belangrijkste maatregelen die we kunnen nemen, is afstand houden van stralingsbronnen. Weet je dat het verdubbelen van de afstand tot een stralingsbron de blootstelling met een factor tien vermindert? Steek je smartphone niet in je broekzak, maar leg hem wat verder weg. Plaats wifi-routers niet op plekken waar je veel tijd doorbrengt en zeker niet bij je slaapkamer of schakel hem ’s nachts uit. Veel mensen vergeten dat straling in alle richtingen zendt, dus zorg ervoor dat je niet boven of onder zware stralingsbronnen slaapt, zoals een slimme meter of zonnepanelen. Beperk ook de tijd die je bij stralingsbronnen doorbrengt, vooral ’s nachts. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en vitaliteit, dus vermijd straling ’s nachts nog meer dan overdag. Als je goed wilt slapen, horen apparaten zoals smartphones, smartwatches en elektrische wekkers niet op je nachtkastje of in bed thuis.

Het is tijd om bewuste keuzes te maken voor je gezondheid en die van je gezin. Met kleine aanpassingen in je dagelijkse leven kun je je blootstelling aan straling drastisch verminderen en werken aan een gezonder en vitaler leven.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.