De strijd tegen de tijd kunnen we helaas niet winnen, maar we kunnen wel maatregelen nemen die ouderdomsverschijnselen van de huid afremmen, zodat we op gevorderde leeftijd nog over een fris ogende en elastische huid beschikken met een minimum aan diepe rimpels. Zoals steeds vormt een gezonde levensstijl met voldoende bewegen en een gezonde, gevarieerde voeding, de basis. Welke voedingsmiddelen, planten of nutriënten passen in een ‘anti-aging’-strategie voor de huid?
Twee uitgangspunten
Om onze huid zo lang mogelijk gaaf en elastisch te houden en om de vorming van diepe rimpels tegen te gaan, kunnen we in hoofdzaak twee paden bewandelen. De eerste reden van huidveroudering is namelijk het feit dat we de strijd tegen schadelijke vrije radicalen verliezen. In die optiek is de inname van celbeschermende antioxidanten of ‘vrije radicalenvangers’ en in het bijzonder van deze die een affiniteit hebben voor de huid, een goede strategie. Een andere optie is de huid zoveel mogelijk te voorzien van bouwstoffen, waarmee ze haar structuureiwitten en hydratatiegraad maximaal kan onderhouden. En combinatie van beide wegen biedt uiteraard het meeste kans op succes.
Huid maximaal beschermen
Om de huidveroudering tegen te gaan, hebben we in de eerste plaats antioxidanten nodig die de huidcellen en – structuren beschermen: vooral tegen Uv-stralen en tegen vrije radicalen die in het bloed en dus in de huid stromen. Aan welke antioxidanten moet hier in de eerste plaats gedacht worden?
- SOD (Superoxidedismutase): misschien niet zo gekend, maar wel een ‘master antioxidant’ is superoxidedismutase. Het is het antioxidans dat aan de ‘top’ staat en dat mee de aanmaak van andere antioxidanten in het lichaam bepaalt. SOD is vooral het antioxidans dat het – ook voor de huid – zeer schadelijke vrije radicaal ‘superoxide anion’ helpt te neutraliseren. We moeten zelf SOD aanmaken met behulp van de voedingsbronnen van de mineralen zink, koper, ijzer en mangaan. Verder zit ook heel wat superoxidedismutase in spirulina, gerstegras, spinazie, broccoli, spruiten en andere koolsoorten, cashew- en hazelnoten, pompoenpitten, (kikker)erwten, tomaten en meloensoorten. Een excellent voedingssupplement van SOD is een ‘enteric coated’ of omhuld meloenconcentraat, waardoor de SOD in zijn geheel wordt opgenomen, zonder verteerd te worden
- Astaxanthine: dit uit de bloedregenalg (Haematococcus pluvialis) gehaalde carotenoïde wordt als het sterkste antioxidans in de natuur beschouwd en heeft een zeer sterke affiniteit voor de huid. We kunnen het ook uit de voeding halen en vooral uit roze zalm. Astaxanthine is vooral gekend om het feit dat het de schade door Uv-stralen en dus door de zon helpt minimaliseren. Bewezen van astaxanthine is de afname van fijne rimpels en huidverslapping, toename van de hydratatie en van de elasticiteit van de huid.
- Vitamine E: vooral bij inname van ‘gemengde tocotriënolen’ uit ongeraffineerde rode palmolie of van ‘gemengde tocoferolen’ uit de meeste andere ongeraffineerde oliën, noten zaden en volle granen, kan vitamine E de huid helpen beschermen tegen ouderdomsverschijnselen. Alweer omdat het de schade door Uv-stralen beperkt, maar ook omdat het de microcirculatie in de huid verbetert. Als voedingssupplement is vooral een concentraat van rode palmolie aangewezen.
- Ubiquinol of bioactieve co-enzym Q10: niet alleen als celbeschermend antioxidans, maar ook omdat het de huiddoorbloeding bevordert en de energieproductie in de mitochondriën van de huidcellen optimaliseert, kan ubiquinol (bewezen) de huidveroudering afremmen en de rimpelvorming vertragen. We vinden meer co-enzym Q10 in dierlijke voeding van goede kwaliteit (makreel, zalm, sardines, BIO- kip, BIO-eigeel), maar plantaardige topleveranciers zijn toch: avocado, pinda, noten en zaden (pistache, walnoten, sesam), broccoli… Ubiquinol kan ook als supplement ingenomen worden.
- Vitamine C: niet alleen als antioxidans, maar ook als onmisbaar vitamine voor de collageenaanmaak, is vitamine C een topper voor een jonge en gave huid. We halen vitamine C uiteraard vooral uit verse groenten en fruit, waar het altijd samenzit met de bijna even belangrijke bioflavonoïden. Als je dus een goed voedingssupplement wil innemen, moet er naast de vitamine C of L-ascorbinezuur ook bioflavonoïden zitten.
- Oligomere procyaniden (OPC’s): deze bijzondere onderklasse van de bioflavonoïden bevorderen niet alleen de microcirculatie in de huid, ze oefenen er (bewezen) antioxiderende en ontstekingsremmende effecten op uit. We vinden deze OPC’s vooral in bosbessen, blauwbessen, kersen, druiven en cranberries. Als voedingssupplement zijn vooral de OPC-extracten uit zeedenschors aangewezen.
- Lycopeen: net zoals de hoger aangehaalde astaxanthine, werkt het bijzondere caroteen lycopeen celbeschermend op de huid. We halen lycopeen vooral uit tomaten; ook watermeloen, guave, grapefruit en, papaja zijn goede bronnen. In het betere voedingssupplement wordt lycopeen aangevoerd door een tomatenextract.
- Vitamine A: uiteraard vervullen de eigenlijke vitamine A of retinol en provitamine A of bètacaroteen een belangrijke rol in de huidgezondheid. Eerstgenoemde halen we uit dierlijke voeding van goede kwaliteit (vette vis, boter, eidooier en zure melkproducten), de tweede moeten we vooral halen uit rode, gele en donkergroene groenten en uit gele en oranje vruchten
- Selenium: vermindert de oxidatieve stress die leidt tot huidveroudering. Plantaardige topbronnen zijn zonnebloempitten en paranoten. Als voedingssupplement kies je best voor een goed opneembare, organische en gecheleerde vorm zoals seleniumgist.
- Omega-3-vetzuren EPA en DHA: remmen ontstekingsverschijnselen in de huid
- Tenslotte bestaan er nog heel wat planten met ‘secundaire plantenstoffen’ die een affiniteit voor de huid vertonen. We denken hierbij vooral aan epigallocatechinegallaat (EGCG) uit groene thee, curcuminonoïden uit kurkuma en de ellagitanninnes uit granaatappelsap.
Huid maximaal voeden
Een andere manier om de huid zo lang mogelijk jeugdig, elastisch en sterk te houden, is hem zoveel mogelijk van bouwstoffen te voorzien of van voedingstoffen die de aanmaak van huidstructuren bevorderen. We denken hierbij in eerste instantie aan:
- Silicium of kiezelzuur: voor het behoud van een jonge en gave huid is in de eerste plaats het ‘schoonheidsmineraal’ silicium belangrijk. Dit sporenelement is niet alleen een booster voor de aanmaak van collageen (stevigheid en trekvastheid van de huid), maar ook van elastine (elasticiteit) en van keratine of hoornstof (sterkte van de opperhuid). Topbronnen van silicium zijn gierst, gerst, haver, uien, champignons, rode biet en de schil van vruchten. Ook de planten heermoes (paardenstaart), brandnetel en bamboe zijn rijk aan silicium. Helaas worden de siliciumverbindingen (silicaten) daarin bij een zwakke maagzuurproductie niet zo goed gesplitst tot vlot opneembaar silicium. Dan kan een goed supplement helpen, zoals ‘choline-gestabiliseerd orthosiliciumzuur’, dat gemiddeld de rimpeldiepte met 30 % vermindert. Binnenkort komt er ook een bioactieve vorm van siliciumdioxide op de markt.
- Gehydrolyseerde collageen. Het meest voorkomende structuureiwit in de huid is collageen. Als men collageen uit vis ‘hydrolyseert’ of enzymatisch splitst tot kleine, en goed opneembare bouwstenen, dan kan dat het lichaamseigen collageen van de mens helpen opbouwen en regenereren; zeker als daarbij de hierboven vermelde silicium aangevoerd wordt. Een dagdosis van 5g collageenhydrolysaat is hierbij wel aangewezen. Dit gehydrolyseerd collageen helpt overigens ook botten, gewrichten, pezen, ligamenten, bloedvatwanden en de darmwand versterken.
- Eierschalenmembraan: is een natuurlijke en harmonische synergie van tegelijk goed opneembaar collageen, elastine, zwavel, glucosamine en chondroïtine, waardoor het (bewezen) anti-aging effect heeft op de huid.
- Zwavel: het meest voorkomende mineraal in de huid is zwavel, waar het een onmisbare component is van diverse structuureiwitten, voorop collageen. Er zit niet zo heel veel zwavel in plantaardige voeding, maar we hebben gelukkig met de ganse uienfamilie (ui, knoflook, prei, bies- en daslook) en met de ganse kolenfamilie (alle koolsoorten, radijzen, rammenas, rapen, mierikswortel) topbronnen. Qua dierlijke voeding denker we vooral aan bio-zure melkproducten (rechtsdraaiende yoghurt, kwark, kefir), bio-eieren, bio- gevogelte en vis. Als voedingssupplement is er vooral MSM of methylsulfonylmethaan: dé natuurlijke, organische vorm van zwavel bij uitstek. MSM helpt niet alleen rimpelvorming vertragen ze verzacht jeuk, hydrateert de huid, bevordert de wondgenezing na snij-, schaaf- en brandwonden en remt de aanmaak van overmatig littekenweefsel.
- Vitamine C en bioflavonoïden: hogerop haalden we reeds aan dat vitamine C – zeker in combinatie met bioflavonoïden – naast een celbeschermend antioxidans, onmisbaar is voor de aanmaak van de gezonde bindweefselbarrière van de huid
- Overige nutriënten:
- Zink en mangaan spelen ook een rol in de bindweefselaanmaak en eerstgenoemde bevordert de huidgenezing en remt ontstekingsverschijnselen erin
- Melkwei-isolaat: is wellicht de meest complete en beste verteerbare eiwitbron in de natuur, die ook de huidstructuren helpt versterken
- Het vitamine B-complex: bijna alle B-vitamines zijn betrokken in de aanmaak van een stevige en elastische huid. Je hebt wel de correcte, bioactieve vormen nodig voor een voedingssupplement
- Natief of ongedenatureerd collageen: helpt de collageenafbraak af te remmen
- Hyaluronzuur: bevordert de hydratatie van de huid
Jodium: nodig voor een gezonde huid
Geef als eerste een reactie