Tips voor een sterke anti-aging strategie

Op voorwaarde dat een hoge levenskwaliteit kan worden aangehouden, wil uiteraard iedereen zo lang mogelijk leven. In die zin is het motto ‘langer jong, korter oud’ het belangrijkste doel van de zogenaamde ‘anti-aging’-strategieën. Wat zijn hierbij de belangrijkste raadgevingen qua levensstijl, voeding en eventueel in te nemen supplementen?   

Op oorzaken inwerken

Om een goede anti-aging strategie uit te werken, moeten we op de hoogte zijn van de belangrijkste mechanismen die bijdragen tot verouderen en tot het ontstaan van degeneratieziekten. Zo is overduidelijk dat de ‘chronische laaggradige ontsteking’ niet alleen veel ziekten veroorzaakt, maar ook aan de basis ligt van ouder worden. Het is dus zaak die ontsteking af te remmen en een belangrijke mede-oorzaak ervan, alle mogelijke schadelijke ‘vrije radicalen’, zoveel mogelijk met celbeschermende antioxidanten te neutraliseren. Uiteraard dragen ook maatregelen die de bloedsomloop bevorderen (betere opname van zuurstof en voedingsstoffen, betere afvoer van afvalstoffen), die de hormonale balans in evenwicht houden en het zenuwstelsel ondersteunen, tot een langer en gezonder leven. Al deze maatregelen werken dan gunstig in op wat door veel wetenschappers als de drie hoofdoorzaken verouderen worden aanzien: het korter worden van de telomeren of ‘beschermkapjes’ van de DNA-strengen, het verminderen van de zo belangrijke functie van de mitochondriën of energiecentrales in onze cellen en de afname van de werking van onze ‘stamcellen’. Alle adviezen die we hieronder zullen opsommen, houden zoveel mogelijk rekening met de diverse mechanismen achter ouder worden.

Pas je levensstijl aan

  • Beweeg (veel) meer: lichaamsbeweging verhoogt bewezen de levenskwaliteit en –duur
  • Leef, werk, speel en sport meer buiten: je tankt meer zuurstof en maakt meer vitamine D aan, de centrale vitamine in de anti-aging
  • Ontspan op tijd, beperk je tijd op PC en social media: het zenuwstelsel overbelasten, genereert stress, creëert vrije radicalen en zorgt voor disbalans op hormonaal niveau
  • Beperk sterk alcohol tot een maximum van één consumptie per dag: alcohol rooft zink en vitamines B en het afbraakproduct acetaldehyde is een sterk vrij radicaal
  • Rook niet: bij elke sigaret die je rookt, verbruik je broodnodige antioxidanten en krijg je storende en potentieel kankerverwekkende vrije radicalen binnen
  • Vermijd zoveel mogelijk elektromagnetische stress, gegenereerd door alle mogelijke elektrische toestellen en -leidingen, wifi, 5G, scans… die vrije radicalen genereren

Ban de boosdoeners uit je voeding

  • Eet niet te veel! Het beperken van het aantal calorieën, is wellicht de belangrijkste anti-aging strategie die er bestaat en is wetenschappelijk goed onderbouwd
  • Suiker: veroudert alle lichaamsweefsels. Het belangrijkste mechanisme hierbij is ‘versuikering’ of de degeneratie van eiwitten door binding met fructose en/of glucose. Ook tast suiker de mitochondriale functie sterk aan, wat de vitaliteit en en levensduur van de cellen vermindert. Verder bestaat de helft van suiker uit fructose, dat het ontstekingsniveau in het lichaam verhoogt.
  • Geraffineerde granen: hebben ongeveer 80 % van magnesium verloren (onmisbaar voor mitochondriale functie) en een groot deel van de celbeschermende antioxidanten (vooral: selenium en vitamine E)
  • Alle industriële vetten en oliën: door raffinage trad er verlies op van antioxidanten (vooral vit E en co-enzym Q10), door harding ontstaan de sterk ontsteking  bevorderende ‘transvetzuren’, de overmaat omega-6-vetzuren ten opzichte van omega-3-vetzuren werkt chronische laaggradige ontsteking in de hand en het verhitten van de poly-onverzadigde vetzuren in deze groep, leidt tot de aanmaak van schadelijke vrije radicalen (peroxiden en aldehyden) 
  • Verwerkte vleeswaren (‘charcuterie’): door de nitrieten als bewaarmiddelen die na interactie met ijzer de sterk ontsteking veroorzaken ‘nitrosamines’ opleveren, door monosodiumglutamaat als smaakversterker, door suiker, geraffineerde meel en de industriële vetten erin, verminderen ze de levensduur (zie elders in BIO GEZOND). En dit vooral door een hoger risico op kanker in maag en darmen, op hart- en vaatziekten en op diabetes. 
  • Beperk onbewerkt rood vlees en als je het eet moet dat met voldoende groenten zijn
  • Vermijd melk, zeker als lactose en/of de melkeiwitten problemen opleveren
  • Vermijd zeker kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose: ze oefenen een direct negatief effect uit op de darmflora, verhogen de kans op depressiviteit, afname van verstandelijke vermogens en bepaalde kankers 

De absolute basis: BIO-groenten en –fruit

  • BIO-groenten en –fruit bevatten niet alleen 20 à 40 % meer celbeschermende antioxidanten dan de reguliere tegenhangers, ze bevatten – naargelang de klasse – 18 à 69 % meer ontsteking remmende ‘fytochemicaliën’ en voeren 4 tot 30 maal meer salvestrolen aan die helpen beschermen tegen kanker
  • Probeer een minimum van 5 porties per dag te halen (zie ook elders in BIO GEZOND) en groenten zijn hierbij belangrijker dan fruit. Aardappelen en vruchtensappen tellen niet mee!
  • Tot de toppers qua antioxidanten en ontgiftende stoffen behoren:
  • uienfamilie: knoflook, ui, prei, bieslook..
  • kolenfamilie: broccoli, boerenkool, andere kolen, waterkers, radijzen, rapen, rammenas, mierikswortel
  • groene bladgroenten, peterselie, selder
  • tomaten (als je ze verdraagt)
  • alle soorten bessen: gojibes, bos- en blauwbes, zwarte bes, braambes, framboos, aardbei, rode druiven, granaatappel
  • kruiden: kaneel, kurkuma, gember, basilicum, rozemarijn….

Andere sterke aanraders

  • Extra vierge oliën: vnml olijfolie met zijn sterke antioxidanten en als bron van omega-9-vetzuren; lijnzaadolie (koud gebruik) als bron van plantaardige omega-3-vetzuren; rode palmolie als ‘bom’ van de antioxidanten vitamine E (tocotriënolen!) en carotenen; kokosolie als bron van ‘medium chain triglyceriden’ die uitstekende brandstoffen zijn
  • Gefermenteerde soja: vooral tempeh dat een topbron is van voorverteerd plantaardig eiwit en van isoflavonen die helpen beschermen tegen hormonale kankers; ook natto dat een topbron is van de vaatbeschermende en botversterkende vitamine K2
  • Noten en zaden: bronnen van de antioxidanten vitamine E, zink en selenium, bronnen van de belangrijke fosfolipiden voor celmembranen, hersenen en lever. Met o.a. walnoten, hennep- en chiazaden (omega-3-vetzuren), amandelen en hazelnoten (omega-9-vetzuren), paranoten en zonnebloempitten (selenium)
  • Wilde, vette vis: bronnen van omega-3-vetzuren EPA en DHA, van levensverlengende vitamine D, van de antioxiderende vitamine A, zink en selenium
  • BIO-eieren, BIO-gefermenteerde zuivel (yoghurt, kefir, kwark), BIO-gevogelte, BIO-grasboter: bronnen van de vitamines D en A, de mineralen zink en selenium, volwaardig eiwit en gezonde verzadigde vetten; bevatten dubbel zoveel omega-3-vetzuren als de reguliere tegenhangers!  
  • Donkere chocolade (liefst gezoet met stevia): met sterk antioxiderende flavonolen
  • (Glutenvrije) Volle granen met de kiem en de vezels.

Drink vooral:

  • Zuiver water
  • Groene thee, Witte thee, Matcha: verlagen de bloeddruk, houden de hersenen langer jong, verminderen het risico op kanker
  • Rode bietensap: verbetert de doorbloeding
  • Granaatappelsap: topbron van antioxidanten die de bloedvaten beschermen en het risico op hormonale kanker verlagen
  • Ongezoete bessensappen: topbronnen van antioxidanten
  • Rode wijn: met antioxiderende looistoffen; gemiddeld minder dan 1 glas/dag
  • Bio-koffie: met antioxiderende looistoffen het optimum ligt bij twee tassen koffie per dag
  • Kruidenthees

Belangrijkste supplementen

  • Vitamine D3  en EPA/DHA: omdat ‘chronische laaggradige ontsteking’ de grootste aandrijver is achter vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, vormen vitamine D3 en visolie als bron van de omega-3-vetzuren EPA en DHA, omwille van hun ontstekingsremmende werking, wellicht de belangrijjkste anti-aging maatregelen. Van beiden is omstandig aangetoond dat ze bij een optimale bloedspiegel de levensduur verlengen en de combinatie ervan met de verder besproken kurkuma is aanbevolen. Ideaal is een bloedspiegel te bereiken van vitamine D tussen 50 en 75 ng/ml en een omega-3-index van minstens 8.
  • Magnesium + vit B-complex: omdat ze zeer belangrijk zijn in de reductie van chronische stress en omdat ze elementair zijn voor de functie van de mitochondriën, die voor een groot deel de prestaties en de levensduur van onze cellen bepalen, helpen magnesium en vitamines B ons fit en vitaal houden. Kies voor een magnesiumvorm met verzekerde opname (bv gebonden aan glycine of taurine) en voor een B-complex dat enkel de bioactieve vormen aanvoert.  
  • Ubiquinol (bioactief co-enzym Q10), Astaxanthine, Alfaliponzuur, L-carnitine: deze stoffen fungeren niet alleen als celbeschermende antioxidanten, ze dragen ook bij tot een optimale mitochondriale functie en dus vitaliteit
  • ‘Primaire antioxidanten’: de celbeschermende antioxidanten van de eerste lijn zijn superoxidedismutase (SOD), glutathion en zijn precursor N-acetylcysteïne (NAC) en catalase. Wat SOD betreft, moet een stabiele vorm worden ingenomen (gecoat meloenconcentraat, algenconcentraat). Glutathion is niet alleen een antioxidans, ze bevordert ook de zo belangrijke detoxificatie en moduleert de immuniteit. 
  • Basisantioxidanten: de vitaminen A, C en E, en de mineralen zink en selenium, op voorwaarde dat ze worden opgenomen in hun bioactieve, organische  en goed opneembare vormen. De beste keuze qua vitamine E zijn de tocotriënolen, die de vetrijke lichaamsstructuren sterk beschermen en dus vooral hersenen en lever vrijwaren van schade. Volgens wijlen Linus Pauling, die de Nobelprijs kreeg voor zijn werk rond vitamine C, nemen we voor een goed gezondheid best dagelijks 1 à 3 g vitamine C in.
  • Regelmatig een goed probioticum: omdat een evenwichtige darmflora onder meer het ontstekingsniveau in het lichaam vermindert en de hersenfuncties bevordert
  • Melatonine, ingenomen voor het slapen gaan, remt ouderdomsverschijnselen door het dagnachtritme te normaliseren en werkt celbeschermend door een sterke antioxiderende werking

Belangrijkste kruiden/planten

  • Kurkuma: de sterk antioxiderende curcuminoïden remmen ook de chronische ontsteking die mee aan de basis ligt van veroudering. Geeft betere resultaten in synergie met de hogere vernoemde Vit D3 en de omega-3-vetzuren. Zorg wel voor een preparaat met een gegarandeerde én veilige opname van de curcuminoïden.
  • Spirulina en Chlorella: deze algen zijn zeer rijk aan celbeschermende antioxidanten, vullen nutritionele tekorten aan, zijn uitstekende bronnen van het reinigende chlorofyl (chlorella reinigt ook nog door haar absorberende celwanden), zijn dragers van zonne-energie en dragen bij tot de reparatie van stamcellen
  • Knoflook en in het bijzonder gefermenteerde knoflook is een optimale manier om de bloedcirculatie en de bloeddruk normaal te houden en de slagaders te beschermen tegen atherosclerose
  • Adaptogene planten:
  • Maca: draagt bij tot een optimaal hormonaal evenwicht
  • Ashwagandha, Rhodiola: beperken de negatieve gevolgen van stress op het lichaam, optimaliseren de hormonenbalans
  • Ginseng: verhoogt de vitaliteit van de ouder wordende persoon
  • Gember: remt chronische ontsteking, verlaagt een verhoogde bloedsuikerspiegel
  • Boswellia: is een goede metgezel van kurkuma tegen stille ontsteking 
  • Saffraan: werkt sterk antioxiderend op de hersenen, ogen en huid; wapent tegen de gevolgen van stress

Opmerking: voor specifieke tips qua anti-aging van de huid, verwijzen we naar het artikel in de vorige BIO GEZOND: ‘Tips voor een jonge en elastische huid’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*