Traditionele Chinese Geneeskunde bij Stress en Burn-out

Iedereen heeft wel eens stress op het werk of spanningen in de privésfeer.  Meestal kom je terug op kracht na een goede nachtrust, een fijn gesprek of een welverdiende vakantie.  Maar wat als je niet meer oplaadt en druk té druk wordt ?  Dan is het hoog tijd om op de rem te staan !

Veel en langdurige stress ontwricht de natuurlijke balans tussen onze Yin en Yang energie.  Dit merk je niet alleen in je hoofd, maar voel je in heel je lijf.  Heb je een druk bezet leven waar Yang de scepter zwaait, dan doe je er goed aan je te focussen op meer Yin energie.

Extra Informatie in kader

Yin en Yang
Qi of levensenergie, is de essentie van het leven.  Het is de onzichtbare ‘lijm’ die alle processen in je lichaam met elkaar verbindt. Qi loopt via meridianen of energiebanen door je lijf en toont zich als twee tegengestelde stromen, Yin en Yang.
Yang energie is de ‘mannelijke’ pool en wordt geassocieerd met woorden  zoals buiten, doen, denken, presteren, verandering, snel, warm, vuur en hard. Yin energie is ‘vrouwelijk’ en staat voor begrippen zoals  binnen, rust, voelen, rond, koel, zacht en langzaam.
Alles om ons heen is doordrongen van Yin en Yang energie.  Het één kan niet zonder het andere en tegelijkertijd houden ze elkaar in evenwicht.
Wanneer jouw Yin en Yang in balans zijn, blijf je gezond.

Non-stop Yang
Onze westerse samenleving is gericht op succes en groei.  Hoe voller onze agenda, hoe boeiender ons leven lijkt.  We denken dat alles beter, sneller en groter moet.  Samen duwen we de lat alsmaar hoger, mét de GSM in de hand.  Tegelijkertijd streven we naar de beste versie van onszelf in werk en relaties.  Maar het liefst van al willen we niets ‘missen’.  Die overdaad aan prikkels en gedachten houden je voortdurend alert waardoor je te veel in yang energie zit.  Je verwaarloost zo niet alleen je gezondheid, maar je put ook je yin energie uit.  Als deze vrouwelijke energiestroom niet gevoed wordt, droogt deze stroom snel op en is een burn-out niet ver af.

Als Yin opdroogt

In de Chinese Vijf Elementenleer zijn alle lichaamssystemen en organen met elkaar verbonden door levensenergie (QI).  Ze voeden en begeleiden elkaar volgens een welbepaalde cyclus opdat Yin en Yang onbalans blijven.  Wanneer één orgaan te yin of te yang wordt en niet snel herstelt, komen steeds meer organen en orgaansystemen onder druk.  

Een burn-out overvalt je  niet van de ene dag op de andere.  Vaak heb je het niet door dat je langzaam opbrandt of uitblust.  Wellicht heeft jouw lichaam al signalen gegeven, maar heb je ze niet herkend of erkend als voorlopers van een ernstige uitputting.   Het proces van een burnout doorloopt drie fasen naar uitputting, of opdroging van Yin.

Alarmfase
Werkdruk of stress zorgt voor een extra belasting van de lever waardoor de energie van het orgaan afneemt.  Je raakt sneller vermoeidheid en kampt met een slechte spijsvertering. Als stress te lang aanhoudt stijgt de hitte (Yang) in je lever.  Dit veroorzaakt rusteloosheid, woede, slaapstoornissen, hartkloppingen,  of een druk op de borst.  De energie in je lichaam zit vast en veroorzaakt pijn in je nek, schouders of hoofd. 
Kom op voor jezelf en spreek uit wat er ‘op je lever ligt’.  Geef je grenzen aan en uit je frustraties.   Regelmatig bewegen, bewust ademen, voldoende rust en veel groen voedsel houden je lever-Qi in balans en beschermen je Yin energie.

Weerstandsfase
Door langdurige overbelasting – vaak in combinatie met een ongezondere leefstijl – krijgt je lichaam steeds minder de tijd om zich op te laden.  Niet alleen de lever raakt verder uitgeput, maar ook het hart, de milt en de nieren staan zwaar onder druk. Je neemt nog amper tijd voor jezelf.  Spijsverteringsklachten, slapeloosheid, concentratieverlies en migraine verhinderen je in je dagtaken.  Je hebt de neiging om nog steeds door te gaan, maar eigenlijk voelt je je depressief, emotioneel labiel en opgejaagd.
Word je bewust van de ernst van je situatie en luister naar de signalen van je lichaam.  Zoek of vraag hulp en pak je fysieke en mentale problemen grondig aan.

Breuk en Burn out
Om  chronische stress het hoofd te bieden maken je bijnieren voortdurend stresshormonen aan.  Je nieren raken na verloop van tijd zo uitgeput dat ze niet meer in staat zijn om andere organen voldoende te ondersteunen.  Met een ontregelde energiehuishouding zak je steeds dieper weg in een spiraal van ernstige gezondheidsklachten.  Je kampt met ontstekingen, pijnen en een extreme vermoeidheid.   Omdat je niet meer kan ontspannen raak je ook emotioneel verder uitgeput.  Je voelt je leeg, angstig en vervreemd van jezelf en je omgeving.   In deze fase zit je zo diep dat professionele hulp noodzakelijk is om je uit de neerwaartse spiraal te helpen en te herstellen.

Acupunctuur helpt

De belangrijkste klacht bij mensen met een burn-out is de grote vermoeidheid en leegte aan energie. Acupunctuur helpt je om de energiereserves weer aan te vullen.  Door het prikken van bepaalde punten op je lichaam, daalt het stresshormoon en ervaar je meer rust en ontspanning.  Deze stap is belangrijk om de vitale processen in je lichaam te herstellen en je energie op te krikken 
Tegelijkertijd doet acupunctuur energie en bloed beter stromen waardoor pijnklachten verminderen of verdwijnen. Wanneer je je beter in je vel voelt kan je de stap zetten om je leefstijl, voeding en leefomgeving te betrekken bij het herstelproces.   Vaak zijn er heel wat oude patronen die je zal moeten loslaten om een nieuwe en gezonde relatie met jezelf en je omgeving uit te bouwen.

Yin-tips voor meer balans 

Eerst voelen, dan doen
Denken dat iets moet geeft stress, onrust en drukte in je hoofd.
Weg bewegen van burn-out begint dan ook met stoppen te voldoen aan wat je denkt dat moet. Richt eerst je aandacht op je gevoel. Wat verlang je, wat wil jij? Wat heb je nu nodig? Wat wil je loslaten ? Het is een vrouwelijke weg, éérst voelen en dan doen.

Wandeltherapie
Bewegen is belangrijk ! Door te wandelen blijf je in contact met je lichaam en maak je stofjes aan die je een goed gevoel geven.  Zorg er voor dat de wandeling jouw ‘me-time’ is.  Zoek de natuur op en let goed op je ademhaling.  Stap voor stap zal je merken dat je geniet en dat betekent dat je letterlijk en figuurlijk op de goede weg zit ! 

Geluk zit in kleine dingen
Oxytoncine of gelukshormoon is de tegenstander van het stresshormoon Cortisol. Dit hormoon maakt je niet alleen rustiger, positiever en stabieler, maar zorgt er ook voor dat je lichaam sneller geneest.  Je hebt zelf een grote invloed op de aanmaak van het gelukshormoon.   Neem daarom bewust meer  tijd voor dingen waar je blij van wordt.  Wat dacht je van een nieuw hobby, een huisdier knuffelen, gezellig samen zijn met familie of vrienden, meer lachen , mediteren, jezelf trakteren op een fijne massage of luisteren naar rustgevende muziek? 

Maak je eigen kamerspray
De reukzin is ons meest dominante zintuig en staat in directe verbinding met het deel van ons brein waar stofjes aangemaakt worden die een positief effect hebben op ons algemeen welzijn.  Dit receptje geeft je ongetwijfeld een goed gevoel !  

Voor 100 ml : In 10ml alcohol (80%) voeg je in totaal 30 druppels (dr) toe van volgende essentiële oliën : 4 dr cypres ; 3 dr zwarte peper;6 dr zoete sinaasappel; 5 dr geranium; 6 dr nardus (Jatamansi) ; 6dr jeneverbes
Vul aan met gedestilleerd water tot het flesje vol is.

Dit artikel is louter informatief. Bij twijfel over uw gezondheid, raadpleeg een arts.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*