Er wordt vaak gewaarschuwd voor verzuring van ons lichaam, maar wat houdt dat juist in en waarom is het zo belangrijk? Wat kunnen we eraan doen om deze verzuring te vermijden? Ons menselijk lichaam is een geweldig vernuftige bio chemische fabriek, zoals we zullen zien.
Na de vertering blijft er een zure of basische “rest” over. Voor een goede gezondheid moet ons lichaam 80% basisch zijn en 20% zuur. Maar in het Westen zijn mensen vaak 80% zuur en 20% basisch. Een lijf dat te zuur is toont dat door middel van allerlei vage of ernstige klachten. Het verzuurt letterlijk. Als er teveel zuren aanwezig zijn en het bloed zou daardoor te zuur worden, worden er overal mineralen vandaan gehaald om deze te neutraliseren. Dus haalt je lichaam kalk uit je botten, uit je tanden, je nagels, overal haalt het mineralen weg om de zuren maar te kunnen neutraliseren, met als resultaat o.a. botontkalking, cariës en andere minder leuke zaken. Ook spierstijfheid en jicht zijn een vorm van verzuring maar met de juiste voeding en levenswijze is daar wat aan te doen.
Over de zuurtegraad
De scheikundige term “pH waarde” is een graadmeter voor de zuurtegraad. De schaal loopt van pH 1 t/m 14 en geeft aan hoe zuur of alkalisch een samenstelling is zoals een vloeistof of een voedingsmiddel. De pH van zuiver water is 7, neutraal, precies in het midden van de schaal.
De pH-waarde is een maat voor de concentratie van waterstofionen (H+) in een waterige oplossing. De afkorting pH staat voor het Latijnse “potentia Hydrogenii” en betekent concentratie van waterstof in een oplossing. Zure oplossingen hebben een lage pH (minder dan 7) en een hoge concentratie waterstofionen. Basische of alkalische oplossingen hebben een hoge pH-waarde (hoger dan 7), dus een lage concentratie waterstofionen.
De pH-waarde van ons bloed is uiterst belangrijk voor onze stofwisseling en onze gezondheid, en is op zich vrij stabiel, omdat ons lichaam beschikt over zelfregulerende mechanismen om deze waarde te bewaken. De pH-waarde van bloed moet tussen 7,35 en 7,45 liggen, licht basisch dus. Er is niet veel speling. Er behoort een correct en gezond evenwicht te zijn tussen zure en alkalische stoffen. Waarden in het bloed die te zuur of te basisch zijn, kunnen levensbedreigend zijn. Het is belangrijk dat de pH-waarde normaal blijft anders kan er alkalose, te alkalisch, of acidose, te zuur, optreden. Beide kunnen levensbedreigend zijn. Als we jong zijn, werkt dat systeem gewoonlijk goed, maar als we ouder worden kunnen er problemen opduiken.
Monocultuur landbouw en vervuiling zijn mede oorzaak dat er minder mineralen en noodzakelijke voedingsstoffen in onze voeding aanwezig zijn. Onze Westerse manier van leven en ons dieet zou beter kunnen. We kunnen ook eens kijken hoe men in het Oosten met de gezondheid omgaat.
Een goed zuur-base evenwicht
Om het zuur-base-evenwicht te reguleren heeft ons lijf een geavanceerd buffersysteem dat perfect functioneert. Het doel van dit systeem is om de pH-waarden in de cellen en het bloed constant houden. Belangrijke spelers in dit buffersysteem zijn het in het bloed opgeloste basische bicarbonaat en het rode bloedpigment hemoglobine. Dit evenwicht en dus ook de pH-waarde wordt voornamelijk geregeld door onze ademhaling en uitscheiding via de urine, door onze nieren en onze longen dus. Zure kooldioxide wordt uitgeademd. De nieren kunnen de pH-waarde beïnvloeden door meer waterstofionen (als de pH-waarde laag is) of basische componenten (als de pH-waarde te hoog is) in de urine af te geven. je nieren kunnen zure en basische stoffen uit het bloed halen en zo de pH aanpassen. Ook via de huid en de zweetklieren worden afvalstoffen afgescheiden. Soms kan er zich tijdelijk melkzuur opstapelen in onze spieren, voornamelijk na een zware inspanning. Dan is stretchen en massage nuttig om dit lactaatzuur weer in beweging te krijgen, door middel van extra zuurstof. Goede ademhalingstechnieken kunnen daar ook toe bijdragen en houden onze longen in goede conditie.
Als we in optimale gezondheid verkeren, hebben we een goed zuur-base evenwicht. Onze voeding wordt verteerd, afgebroken in kleine stukjes in onze darmen, zoals daar zijn vitamines, mineralen, aminozuren, en zo verder. Zij moeten zorgen voor de opbouw van onze cellen. Onze leefwijze en voeding beïnvloedt zo de pH in ons lichaam. Want natuurlijk, hoe gezonder wij leven, hoe beter wij ons lichaam voeden, hoe gezonder onze organen zullen zijn, en hoe beter ze kunnen zorgen voor een goed evenwicht in onze lichaamsvloeistoffen. Onze Westerse manier van leven brengt veel afvalstoffen aan, die allemaal verwerkt moeten worden, en het risico inhouden dat ons lichaam te zuur wordt. Te alkalisch komt veel minder voor, maar kan een complicatie zijn bij diabetici, die daar alert op zullen moeten zijn. Hoe ouder we worden, hoe meer afvalstoffen zich kunnen opstapelen. Regelmatig detoxen, gezonde voeding en beweging kunnen daarbij helpen, en ook zorgen voor mineraalrijk voedsel, want mineralen, nochtans levensnoodzakelijk, komen wij vaak te kort.
We zouden er best voor zorgen om in het midden te blijven van de pH schaal. Volle granen en groenten zitten in het midden van die schaal. Het is dus aan te bevelen dat die de hoofdbrok uitmaken van onze voeding.
Zuren en andere afvalstoffen die je lichaam niet kan verwerken, worden opgeslagen,vooral in het bindweefsel. Alles dat ons organisme extra belast is dus te vermijden, zoals producten die weinig nuttige voedingsstoffen en veel te verwerken afvalstoffen bevatten.
Tekenen dat ons lichaam dreigt te verzuren:
- lusteloosheid, gebrek aan energie, aanhoudende vermoeidheid en uitputting
- depressieve stemmingen, innerlijke onrust, nervositeit
- slecht slapen
- verlies van eetlust
- onzuivere huid, eczeem en andere huidklachten
- haaruitval
- zwak bindweefsel
- vastzittende fascia, verklevingen in het bindweefsel
- cellulitis
- gespannen spieren, spierkrampen
- gewrichtsklachten, artrose, jicht, reuma
- ontstekingen
- candida en schimmel infecties
- fibromyalgie
- vocht vasthouden
- hoofdpijn
- brandend maagzuur, zure oprispingen
- obstipatie
Werken verzuring in de hand
- geraffineerde suiker
- industrieel bewerkte voedingswaren
- industrieel bewerkt vruchtensap en frisdranken
- geraffineerde granen
- kunstmatige zoetstoffen
- vlees en zuivel
- gewone koffie
- crash diëten
- alcohol & drugs
- roken
- chemische medicatie
- stress
- vervuiling
Alkaliserende of base vormende voeding werkt ontzurend
- zuiver water
- groene groenten, bladgroenten
- groene kruiden, zoals paardenbloemblad, brandnetel, in thee of in soep
- verse groenten en fruit, liefst biologisch
- peulvruchten en noten
- volle granen
- citroen, gember, kurkuma, aloë vera
- lacto-gefermenteerde voeding, zuurkool, kimchi
- umeboshi pruimen, een gepekelde Japanse abrikoos, alkalisch en geneeskrachtig
- gezond natuurlijk gefermenteerd zout, miso en shoyu
- sole, Keltisch zeezout opgelost in water
- kuzu, wortel van een Japanse plant, als bindmiddel of in alkalische drank met kookvocht van zoete groenten
- granenkoffie of cichorei, met een paar korreltjes zout is alkalische drank
- natriumbicarbonaat, in de voeding of oplossen in water
Wat kunnen we zelf nog meer doen
- voldoende bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht en in het groen
- yoga, tai chi of qigong
- ademhalingsoefeningen, vooral goed uitademen
- fruit niet na de maaltijd eten om gisting te vermijden, en met mate gebruiken
- een sapdag inlassen om te detoxen
- ontzurende supplementen
- mineraalrijke voeding gebruiken, ons lichaam heeft mineralen van goede kwaliteit nodig om de zuren te neutraliseren
- kijk naar andere voedingssystemen, Ayurveda, macrobiotiek, 5 elementen koken, traditionele Chinese geneeskunst… die op een andere manier met voeding omgaan
- kijk naar de gewoonten van onze grootouders
- magnesium in supplement nemen, olie lokaal aanbrengen bij spierkrampen of in een bad toevoegen, zorgt voor opname via de huid
- natriumbicarbonaat in een (voet)bad
- magnesium vlokken en natrium bicarbonaat, uitwendig gebruik, versterken elkaar
- massage bevordert de circulatie en helpt zo afvalstoffen af te voeren
Geef als eerste een reactie