Vitamine C en zink, topduo bij acute luchtwegeninfecties

Acute luchtwegeninfecties zijn niet alleen vervelend voor wie eraan lijdt, ze zorgen ook voor aanzienlijk economisch verlies. Zowel in de preventie als bij de aanpak ervan is het zaak eerst de weerstand te verhogen. Zo vermindert de synergie tussen vitamine C en zink bewezen de ernst en duur van verkoudheden. Koppel je daar nog een gereputeerd kruid aan zoals de vlierbes, dan heb je een trio dat bij de meesten belangrijke hulp biedt.

De bijdrage van vitamine C

De weerstandsverhogende werking van vitamine C is gekend: in de eerste plaats versterkt ze – als promotor van de collageenaanmaak – de bindweefselbarrières tegen oprukkende kiemen. Maar vitamine C helpt ook nog infecties voorkomen of afremmen door zowel de afweerfunctie als de beweeglijkheid (naar een infectiehaard toe) van de witte bloedcellen te verbeteren. Ook de productie van de afweerstof interferon verhoogt door vitamine C. Of de inname van (enkel) vitamine C preventief infecties voorkomt is niet echt bewezen, tenzij bij sporters die sterk fysiek presteren en dit vaak bij koude temperaturen doen, want dan kan dagelijks 250 mg à 1g de kans op verkoudheden met de helft verminderen. Wat betreft de inname van (enkel) vitamine C bij reeds bestaande infecties kan de inname van 6 maal 1 gram (eerste dag) en 3 maal 1 gram (de volgende dagen) sterk de ernst en duur van luchtwegeninfecties verkorten.

De bijdrage van zink

Ook het mineraal zink is onmisbaar voor een sterke immuniteit. Ze bevordert in het beenmerg de vermenigvuldiging van de stamcellen van belangrijke witte bloedcellen (de B- en T-lymfocyten), draagt in de thymusklier bij tot het activeren van de T-lymfocyten en is nodig voor een adequate functie van de ziektekiem bestrijdende cellen in de eerstelijnsafweer, de “natural killer cells”. Maar wellicht is het allerbelangrijkste het feit dat zink de vermenigvuldiging van virussen binnenin geïnfecteerde cellen afremt. Het supplementeren met zink bij zinkgebrek verbetert dan ook het immuunantwoord op zowel bacteriële als virale infecties. Wat betreft het inzetten van (enkel) zink  bij verkoudheden, ziet men dat de dagelijkse inname van 75 mg per dag de duur van verkoudheden met gemiddeld 3 dagen kan verkorten. Deze dosis hou je best niet langer dan een week aan, om het nadien bij 20 à 25 mg als onderhoudsdosis te houden.   

De synergie zink én vitamine C

Het valt te verwachten dat de combinatie van vitamine C en zink nog betere resultaten geeft bij acute luchtwegeninfecties en dat de nodige doseringen van beide componenten daarbij lager is. Zo toont een studie aan dat de combinatie van dagelijks 1 g vitamine C met 10 mg zink al zeer significant de ziekteduur en de ernst van verkoudheden vermindert.

Extra vlierbes

Eén van de eerste planten om aan te denken bij virale luchtwegeninfecties, is de vlierbes (Sambucus nigra).  Die bevat bijzondere stoffen (hemagglutinines) die de penetratie van virussen in de gastheercellen afremmen en  bijzondere eiwitten (Ribosome Inactivating Proteins) die de eiwitsynthese nodig voor de voortplanting van virussen afremmen; dat is aangetoond bij influenza-, parainfluenza-, en rhinovirussen.  Diverse studies tonen de efficiëntie aan van vlierbessen bij influenza A- en influenza B-griep en overzichtsstudies bevestigen het nut van vlierbes bij griep en acute luchtwegeninfecties.

Potente combinatie

Inname van het duo vitamine C + zink in de correcte dosis en kwaliteit, ondersteund door vlierbesextract, helpt de duur en ernst van een acute luchtwegeninfecties verminderen. Denk hierbij ook aan de preventieve inname van de vetoplosbare vitaminen D3 en A, die respectievelijk de algemene weerstand en die van de slijmvliezen mee bepalen. Het bioflavonoïde quercetine dan weer, kan een sterke bondgenoot zijn om de penetratie van virussen in cellen af te remmen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*