Vitamine K2, de ‘missing link’ bij botontkalking en slagaderverkalking

Wellicht heeft U zich al eens afgevraagd waarom er in onze leefwereld bij zoveel mensen tegelijk slagaderverkalking (atherosclerose) en botontkalking (correcte naam: osteoporose) voorkomt? Blijkbaar wordt het mineraal calcium op de verkeerde plaats afgezet. Het antwoord ligt voor een groot deel bij een door de reguliere geneeskunde miskende vitamine: vitamine K2. Laat dit nu een voedingsstof zijn waarvan heel wat westerlingen te weinig opnemen via de voeding.

Vitaminen K1 en K2

Al een hele tijd is in de geneeskunde het belang gekend van vitamine K1. Deze vitamine, die onder meer goed vertegenwoordigd is in groene groenten en die we zelf voor een deel kunnen aanmaken via een gezonde darmflora, is namelijk elementair voor een vlotte aanmaak van stollingsfactoren en dus voor een adequate bloedstolling. Daarnaast is ze ook nuttig voor een goede leverfunctie.  Minder bekend is vitamine K2, een groep van stoffen die ‘menaquinones’ worden genoemd. Nochtans vervult ook die vitaminegroep cruciale functies en kan ze op twee terreinen heel goede diensten bewijzen.

Sterke botten

Meer dan een decennium geleden toonden Nederlandse en Japanse onderzoekers aan dat naast vitamine D3 ook vitamine K2 onmisbaar is voor sterke botten. Alom bekend was het feit dat vitamine D3 de opname van calcium (en fosfor) in de darmen bevordert, waardoor calcium dus in de bloedbaan terechtkomt. Maar daarmee heeft dit mineraal nog niet zijn eindstation bereikt, namelijk de botten. Voor dat laatste zorgt namelijk vitamine K2: deze vitamine haalt calcium uit het bloed, legt het neer in de beenderen en draagt daarnaast bij tot de aanmaak van goed gestructureerd botweefsel.

Activatie van osteocalcine

Die botversterkende werking dankt vitamine K2 aan zijn activerende werking op het boteiwit ‘osteocalcine’. Geactiveerde osteocalcine kan namelijk calcium overhevelen van het bloed naar de beenderen, waar het wordt vastgezet en ingebouwd in het botweefsel. Vitamine K2 is dus zondermeer een must in de aanpak en preventie van osteoporose, maar wordt vaak onvoldoende door de voeding aangevoerd. Topbronnen zijn gefermenteerde voeding zoals de fermentatieproducten uit soja, vooral natto en tempeh, de fermentatieproducten uit groenten, zoals zuurkool en kimchi en de fermentatieproducten uit melk, namelijk kefir, kwark en yoghurt. Het spreekt vanzelf dat het betere voedingssupplement tegen osteoporose absoluut vitamine K2 moet bevatten.

Propere, elastische slagaders
Maar vitamine K2 is nog op een andere manier belangrijk voor de calciumstofwisseling. Onder meer de zogenaamde ‘Rotterdam studie’ toonde aan dat vitamine K2 ook bijdraagt tot het weghouden van calcium uit de slagaders, waardoor deze bloedvaten langer soepele wanden blijven vertonen en minder snel dichtslibben door ‘slagaderverkalking’. In deze studie zag men dat wie dagelijks meer dan 32,7 mcg vitamine K2 via voeding opnam, liefst 50 % minder verkalking in de slagaders vertoonde en een 46 % lager risico op hart- en vaatziekten liep in vergelijking met wie dagelijks minder dan 21,6 mcg vitamine K2 via de voeding opnam.


Activatie Matrix GLA-proteïne

Hoe vitamine K2 de calciumneerslag afremt en de bloedvaten elastisch houdt, dankt ze aan haar activerende werking op de zogenaamde ‘Matrix GLA-proteïnes’, die calcium in de vaatwand kunnen opnemen en zo beletten dat het deel gaat uitmaken van het beslag op de vaatwanden. Het is dan ook zo dat vitamine K2 een ideaal voedingssupplement is om het gunstige effect op bloedvaten te vervolledigen van andere voedingssupplementen die een bewezen remmende werking uitoefenen op atherosclerose: gefermenteerde knoflook, omega-3-vetzuren, ubiquinol (actief co-enzym Q10), OPC’s uit zeedenschors en tocotriënolen (actiefste vitamine E).


Andere nuttige functies:

  • vanwege het elastisch houden van de bloedvaten, draagt vitamine K2 bij tot het behoud van een normale bloeddruk
  • vanwege het beletten van calciumneerslag, remt ze het ontstaan af van aneurysma of abnormale uitzetting van slagaders (zoals van de buikslagader)
  • ze is nog belangrijker dan vitamine K1 voor een optimale leverfunctie
  • ze vangt nevenwerkingen op van cholesterolverlagende statines, die naast de aanmaak van cholesterol door de lever, ook de aanmaak van vitamine K2 door de lever afremmen
  • ze kan bijdragen tot de preventie van kanker, vooral van lever-, dikke darm-, long-, mond-, maag-, keel- en borstkanker en van leukemie en lymfoma.

Correct supplement

Vitamine K2 is dus duidelijk de ‘missing link’ die verklaart waarom zoveel mensen met een westerse levenswijze tegelijk osteoporose en slagaderverkalking vertonen. De meest werkzame vorm van vitamine K2 is ‘menaquinone-7’, die onder de zogenaamde ‘all trans’ configuratie voorkomt. Voor voedingssupplementen van een goede kwaliteit wordt die ‘all trans menaquinone-7’ aangemaakt via fermentatie of uit natto gehaald, dat zelf een fermentatieproduct is van sojabonen of kikkererwten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*