Wat zijn de 7 belangrijkste voordelen van rauwe appelazijn voor je gezondheid?

Hoe herken je helende en lekkere niet gepasteuriseerde appelazijn of wijnazijn? Gebruik deze 4 richtlijnen als je gaat shoppen. En ontdek 8 manieren om rauwe appelazijn of wijnazijn te gebruiken.

7 Voordelen van rauwe appelazijn of wijnazijn die ruimschoots wetenschappelijk onderbouwd zijn met talrijke studies!

 1. Rauwe appelazijn heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen. 
  Zowel tegen bacteriën als tegen virussen. Zo werkt azijnzuur effectief tegen E. coli darmbacteriën (Escherichia coli) als verschillende stammen van salmonella. Azijnzuur kan in de celwand van de bacterie geraken en ze doden. Hierdoor werd ook aangetoond dat azijnzuur antivirale eigenschappen heeft. Zo gebruiken zowel vroedvrouwen in Afrika als in Zuid-Amerika azijn om aanstaande moeders te beschermen tegen het papillomavirus (HPV). Azijn is voor zijn sterke antimicrobiële eigenschappen ook effectief om wonden te helpen genezen.
 2. Rauwe appelazijn helpt tegen een te hoge bloedsuikerspiegel.
  Vermindert insuline resistentie. Azijnzuur heeft anti-glycemische eigenschappen. Met andere woorden: azijn kan glucose in het bloed verminderen. Verschillende wetenschappelijke testen werden uitgevoerd. Een significante verlaagde bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes en prédiabetes. Bloedsuikerspiegels verbeteren, alsook de insulinerespons. Dalingen van 30 tot 50% zijn gemeten. Veel onderzoek werd gedaan door arts en diëtiste Carol Johnston. Zij is professor en onderdirecteur van de School of Nutrition and Health Promotion in Arizona. Minder insuline productie door azijnzuur, betekent ook minder honger.
 3. Rauw azijnzuur helpt  tegen hoge bloeddruk. 
  Azijnzuur ontspant de aders en andere bloedvaten en maken ze minder nauw. Studies tonen aan dat renine en plasma aldosteron bij het gebruik van appelazijn vermindert. Beide waarden worden geassocieerd met bloedvatvernauwing en dus hogere bloeddruk..
 4. Rauwe appelzijn is een  prebiotica.
  Azijnzuur en de andere organische zuren zorgen voor een betere darmflora en gezondere maagomgeving. De werking van deze appelazijnzuren zijn te vergelijken met prebiotica. Voeding voor onze inwendige flora. Alleen rauwe appel of wijnazijn biedt deze voordelen.
 5. Rauwe appelazijn verbetert ook de opname van voedingstoffen.
  Appelazijnzuur werkt zoals enzymen. Azijnzuur breekt gemakkelijke voedingstoffen af en worden beter opgenomen en verwerkt in het lichaam. Zeker mensen met weinig maagzuren (HCI) zoals vaak bij ouderen het geval is, hebben er baat bij.
 6. Rauwe appelazijn uis helend voor de huid.
  Het is een sterk samentrekkend middel voor het verwijderen van dode huidcellen. Balancerend voor de Ph waarde van de huid. Helpt om de zogenaamde beschermende zuurmantel van de huid intact te houden. Reinigt perfect de huidporiën. Helpt huidontstekingen voorkomen en genezen.
 7. Rauwe appelazijn heeft een anti-histamine effect.
  Helpend voor mensen met allergenen of astma.

“Rauwe appelazijn is één van de oudste, goedkoopste en meest veelzijdige remedies” 
– schreef Larry Trivieri in 2017 in het boek “Appelazijn Encyclopedie”.

Hoe herken je echte azijn met haar gezondheidsvoordelen? Ik geef je vier richtlijnen mee waarop je zou moeten letten tijdens de aankoop van appelazijn:

 1. Voor je gezondheid koop je NOOIT industrieel gefilterde appelazijn.
  Appelazijn moet een beetje troebel lijken. De ‘moeder’ van de appelazijn moet met haar kracht nog aanwezig zijn. Zij zorgt voor meer azijnzuur en andere organische zuren zoals citroenzuur.
 2. Voor je gezondheid koop je NOOIT gepasteuriseerde appelazijn.
  Appelazijn moet rauw zijn. Zo blijven de positieve bacteriën intact en kunnen zij hun werk doen in ons lichaam (meer energie en betere immuniteit).
 3. Koop enkel biologische appelazijn voor je gezondheid.
  De schillen van niet-biologische appels bevatten verschillende pesticiden die nadelig zijn voor je gezondheid en ons immuunsysteem. Pesticiden zijn onnodige belast. Pesticiden op appels behoren bij de ‘dirty dozen’ volgens milieuwerkgroepen zoals het EGW. (aardbeien, spinazie, kool, nectarines, appels, druiven, perziken, kersen, peren, tomaten, selderij, aardappelen)
 4. Koop alleen appelazijn met de ‘moeder’.
  De ‘moeder’ is zichtbaar op de bodem van de fles, of via slierten aan de top van de fles. De ‘moeder’ bevat een geconcentreerde portie cellulose (vezels), azijnzuur en azijnzuur bacteriën. Natuurlijke appelazijn met de ‘moeder’ is in supermarkten moeilijk te vinden.

Waarschuwing: appelazijn in capsules, tabletten en supplementen raad ik niet aan.

Ontdek 8 manieren om rauwe appelazijn of echte wijnazijn te gebruiken.

 1. Appelazijn als ochtenddrank: 1glas appelazijn met water
  Azijn wordt altijd aangemengd gebruikt met een grote hoeveelheid water (of andere vloeistof) Nooit puur. Puur kan azijn een branderig gevoel veroorzaken in mond en keel. Extra water drinken is dan de oplossing. 1 eetlepel toegevoegd aan een glas water 250 ml is perfect veilig. En dat mag 1 tot 3 maal per dag. Liefst minstens 20 minuten voor de maaltijd. De zuren moeten hun werk kunnen doen en dat lukt minder als ze te snel met eten vermengd worden. Algemeen genomen kan 2 tot 3 eetlepels per glas van 250 ml perfect als je eraan gewoon bent geraakt.
 2. Wijn- en appelazijn in smoothies en in gerechten:
  Uiteraard kan wijnazijn of appelazijn ook gebruikt worden in smoothies, groenten en fruitsappen. Maar ook heerlijk om gerechten een zure toets te geven.
 3. Wijn-of rauwe appelazijn als vinaigrette:
  Vinaigrette is dé klassieker onder de dressings voor (groene) salades. De bekendste toepassing van vinaigrette is door gewone, groene sla. Maar deze dressing is echt veelzijdig. Dip bijvoorbeeld eens je artisjokblaadjes in vinaigrette, besprenkel geroosterde groente nadat je ze uit de oven haalt. Voor de Fransman is een salade pas compleet met een vinaigrette. Vaak een mengeling met plantaardige olie of van azijn, mosterd en olijfolie. Maar met rode biet, daslook of met basilicum is ook een aanrader. Aanrader is hier rauwe wijnazijn
 4. Als rauwe appelazijn of wijnazijn shot:
  Appelazijn zijn ook ideaal als shots om de ochtend mee te beginnen. Meng de shots aan met water. Je kan rauwe honing of Gula Java kokosbloesemsuiker toevoegen, samen met eventueel fijngemalen kruiden. Je darmen en je energiehuishouding zullen je dankbaar zijn.
 5. Huidverzorging met rauwe appelazijn:
  Voor de huid kan je een mengeling water met appelazijn maken. Bijvoorbeeld de helft water en de helft appelazijn. Ideaal voor schoonheid en om acne en andere huidirritaties te verhelpen.
 6. Rauwe appelazijn kan perfect in het bad:
  Verhit 1 liter appelazijn of ½ liter wijnazijn en voeg toe, net voor je in bad gaat. Je kunt ook het badwater zo heet mogelijk maken als je kunt verdragen en vervolgens niet opgewarmde appelazijn erin gieten. De appel- of wijnazijn zorgt voor ontsmetting, van huid en neus.
 7. Stoombehandeling met appelazijn:
  Dampen met appelazijn kan perfect. Warm de appelazijn op met water en direct met een handdoek over het hoofd als overkapping, gedurende enkele minuten dampen. Zalig voor het gezicht en een weldaad voor lichaam. Zinvol toepasbaar bij verkoudheden, griepachtige toestanden of wanneer je denkt besmet te zijn met een ongewenste virus of bacterie. Preventief te gebruiken, maar helpt ook bij het genezen van infecties door virussen of bacteriën.
 8. Neusspoeling met zout en appelazijn:
  Zout-appelazijn-water oplossing voor reinigen neusholtes. Succes verzekerd bij ontstoken sinussen, verstopte neus, verkoudheid en griep. 1 theelepel azijn, 1 theelepel gezond zout (bv. fleur de sel of bamboezout mengen met 1 tasje van 250ml water. In de neus spuiten of opsnuiven vanuit de hand. Slijm en nasaal afval worden verwijderd.

Conclusie : Gebruik niet gefilterde, niet gepasteuriseerde, rauwe biologische appelazijn met de ‘moeder’. Dan geniet je van meer smaak en voeg je veel gezondheid toe.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*