Voor biologische voeding en landbouwproducten zijn er Europese regels, maar niet voor bio cosmetica. Een gezond motto zou kunnen zijn “als je het niet kan eten, moet je het ook niet op je huid smeren”.
De Bio Labels
Om de consument toch een garantie te bieden, heeft de industrie zelf Bio labels in het leven geroepen. De labels betekenen dat het product biologische ingrediënten bevat, maar ze garanderen niet dat alle bestanddelen biologisch zijn. Cosmos verenigt fabrikanten en Bio labels uit verschillende landen, zoals BDIH, Ecocert en Soil Association. Natrue focust op natuurlijke en organische ingrediënten, Non GMO, niet genetisch gemanipuleerd.
Het EU Ecolabel geeft garanties wat betreft het milieu.
Vegan cosmetica bevat geen producten van dierlijke oorsprong.
“Green washing” is een marketing truc. Hiermee wordt bedoeld dat er een klein deel natuurlijke ingrediënten in een product aanwezig is, dat dan in de verf wordt gezet zo dat de consument denkt dat hij met een natuurlijk product te maken heeft. Natuurlijk en biologisch is niet hetzelfde.
In cosmetica worden vaak synthetische stoffen gebruikt, maar in bio producten worden die vermeden, want ons organisme, ook onze huid, kan natuurlijke producten veel beter verdragen. Minerale olie, vaseline of paraffine, afkomstig van aardolie of petroleum, is occlusief, sluit de huid af en wordt niet gebruikt. Natuurlijke stoffen kunnen synthetisch nagemaakt worden, en hoewel ze dan natuur-identiek zijn, zullen ze toch een andere samenstelling en wetenschappelijke benaming hebben, en niet meer over dezelfde eigenschappen en krachten beschikken dan het oorspronkelijke product. Het synthetisch namaken van natuurlijke bestanddelen in een High Tech laboratorium noemen we Bio technologie, een naam die voor verwarring en misleiding kan zorgen.
In Bio producten wordt geen High Tech Bio technologie gebruikt, en ook microplastics en Nanotechnologie zijn taboe. Oliën zijn bij voorkeur plantaardig en koudgeperst. Fabrikanten van Bio cosmetica kiezen voor zo veel mogelijk natuurlijke en biologische bestanddelen.
Het is zeker mogelijk om hoogwaardige cosmetica producten te fabriceren met natuurlijke ingrediënten.
De INCI codes
Elke fabrikant van cosmetica, zowel verzorgende als decoratieve, moet de INCI codes vermelden, de wetenschappelijke benaming van de ingrediënten. (International Nomenclature Cosmetic Ingredients). Ze worden vermeld in aflopende volgorde, waar er het meest van in zit staat altijd eerst. Als een bestanddeel biologisch is wordt dat ook vermeld. De lijst in de internationale INCI-norm wordt voornamelijk gebruikt om ingrediënten te identificeren in geval van allergie. Deze geeft geen informatie over de kwaliteit, vorm, zuiverheid of veiligheid van de ingrediënten. Dus het is belangrijk om naar de visie en de filosofie van de fabrikant te kijken, want omdat het een heel ingewikkelde materie is, moeten we die vertrouwen. De afkomst van de ingrediënten moet steeds beschikbaar zijn voor de consument.
Aloe Vera bv is een heel waardevol plantaardig bestanddeel, maar alleen de gel, als er poeder van gemaakt werd, is er veel kracht verloren gegaan.
De kwaliteit en de hoeveelheid van een ingrediënt zal invloed hebben op de prijs.
Allergische of overgevoelige reacties kunnen voorkomen, (contactallergie) zowel op synthetische als op natuurlijke samenstellingen. Sommige fabrikanten vermelden “dermatologisch getest” of “hypo- allergeen” om aan te geven dat er minder risico is op ongewenste reacties, maar deze termen zijn niet wettelijk geregeld.
Dierproeven voor cosmetica zijn in Europa al geruime tijd verboden.
In Bio cosmetica zullen ook hormoonverstoorders geweerd worden.
Enkele bestanddelen onder de loep:
– Hydrolaten
Hydrolaten, hydrosol, bloemenwater of plantenwater, zijn een bijproduct van het productieproces van etherische oliën. Etherische oliën en hydrolaten worden door middel van stoom aan de plant onttrokken. Tijdens het distillatieproces ontstaat een waterdamp met alle oplosbare bestanddelen van de plant. Dit kan gebruikt worden in plaats van water.
– Etherische en essentiële oliën
Etherische olie of vluchtige olie, altijd afkomstig uit plantaardige bron, wordt veel gebruikt in cosmetica. Ze worden ook essentiële olie genoemd, maar dat is eigenlijk niet hetzelfde. Een essentiële olie betekent oorspronkelijk “Oliën en vetten die nodig zijn om het lichaam gezond te houden”.
Er zijn vele soorten etherische olie, elk met hun specifieke eigenschappen die horen bij de plant waarvan ze afkomstig zijn. Soms versterken ze elkaars werking. Bepaalde etherische oliën worden gebruikt om geurstoffen te vervaardigen, andere werken desinfecterend, antiseptisch en reinigend op de huid. Sommige, zoals Tea Tree, hebben een medicinale functie. Maar de desinfecterende en antiseptische werking volstaat niet om etherische olie als conserveermiddel aan te wenden. Etherische olie moet altijd in een draagolie worden gebruikt, bij puur gebruik is het risico op huidirritatie groot. Vaak is 1 of 2 % al voldoende. Als draagolie kan bv sesamolie, amandelolie of jojoba olie gebruikt worden.
– Honing
Zuivere honing is een humectant, heeft een hydraterende werking, activeert de doorbloeding, verzacht huidirritaties en bevordert wondheling. Bovendien heeft honing antibacteriële eigenschappen en het is een anti-oxidant. Het is belangrijk dat de honing zuiver is, en zonder pesticiden, want onzuivere honing kan huidirritatie veroorzaken. Ook andere bijen producten zoals propolis of bijenwas worden gebruikt. Bio biedt ook hier een garantie.
– Minerale ingrediënten
Minerale make-up, erg in trek tegenwoordig, wordt gemaakt op basis van minerale pigmenten, afkomstig van gemalen gesteenten. Vermengd met plantaardige vetten en verwerkt tot kleurstoffen worden ze gebruikt in make-up, het is een oude techniek. Ze zijn huidvriendelijk en kleurvast. Voorbeelden zijn malachiet (groen), lapis lazuli (hemelsblauw), cinnaber (vermiljoenrood). Je kan ze goed onderling mengen, waardoor je een heleboel kleuren kan bekomen. Deze natuurlijke kleurstoffen mag men niet met minerale olie (vaseline) mengen, want dan verdwijnt het positieve effect van de natuurlijke pigmenten.
Titanium dioxide en zink oxide zijn derivaten van krijtgesteenten, ze zijn wit en geven een witte film op de huid, waardoor ze uitstekend tegen de zon beschermen. Ze weerkaatsen de zonnestralen, en vormen zo een natuurlijke , mechanische zonnefilter.
Klei bestaat in vele soorten en samenstellingen, afhankelijk van de plaats van herkomst. Het bevat veel mineralen, het zuivert en ontspant de huid, maar het droogt de huid ook wat uit. Groene klei werkt goed bij acné. Rode klei, uit de tropen, is milder en wordt gebruikt in maskers. Chinese klei (kaolin) is wit, heel krachtig en wordt ook in maskers gebruikt en als witte kleurstof in gezichtspoeders. Het absorbeert huidvet (talg).
– Enzymen
Een enzym, vroeger ferment genoemd, is een natuurlijk bestanddeel, een eiwit, dat in plantaardige en dierlijke cellen wordt geproduceerd. De naam eindigt vaak op -ase. We kunnen ze in 3 groepen onderverdelen: spijsverteringsenzymen, zoals amylase, anti oxidant enzymen zoals catalase, en intra cellulaire enzymen. Ze brengen gisting tot stand en kunnen tot diep in de huid indringen. In de huidverzorging worden ze toegepast in peelings en producten met een dieptewerking. Goede merken passen plantaardige enzymen toe in een lage concentratie. Ze worden ook gebruikt in een fermentatieproces.
– Natuurlijke vetten
Deze kunnen dierlijk of plantaardig zijn. Plantaardige vetten trekken meer vocht aan en bevatten vitaminen, vetalcoholen en zuren. Natuurlijke vetten zijn samengesteld uit vaste vetalcoholen en vetzuren. Voorbeelden zijn sheabutter, cacaoboter, cocos-, olijf, -soja en amandelolie en wassoorten zoals bijenwas en lanoline.
– Kruiden en planten
Plantaardige (Phyto) ingrediënten zijn extracten die meerdere functies kunnen hebben, zoals ontstekingremmend of wondhelend. De concentratie moet hoog genoeg zijn, anders is het effect verwaarloosbaar. Het is mede afhankelijk van de andere ingrediënten of een plantaardig extract goed zal werken.
Vertrouwen in de fabrikant is van groot belang
Geef als eerste een reactie