Wetenschappers kunnen mogelijk het verouderingsproces bij mensen vertragen

Een groep Zweedse en Noorse wetenschappers heeft in een studie aangetoond dat het mogelijk is om lichaamscellen langer in leven te houden door mensen een combinatie van selenium en co-enzym Q10 te geven. Met hun bevindingen hopen ze senioren te kunnen helpen om tot op hoge leeftijd gezond te blijven.

De studie, die is gepubliceerd in het internationaal erkende tijdschrift Nutrients, keek naar de lengte van telomeren, een bekende en goedgekeurde methode om de resterende duur van een cel te beoordelen. De wetenschappers keken ook naar een aantal bekende verouderingsmarkers die hun resultaat bevestigden.

Langzamere slijtage van cellen

Onze genen zijn gerangschikt langs gedraaide, dubbelstrengs DNA-moleculen die chromosomen worden genoemd. Aan het einde van onze chromosomen hebben we telomeren om het DNA te beschermen tegen rafelen of klitten. Je kunt ze vergelijken met de plastic knipsels die de uiteinden van schoenveters beschermen. Elke keer dat een cel zich deelt, worden de telomeren iets korter. Uiteindelijk worden ze zo kort dat de cel zich niet langer succesvol kan delen en sterft.

Volgens de vermelde studie, zijn het mineraal selenium en de vitamine-achtige verbinding co-enzym Q10 in staat de telomeren te beschermen door het verkortingsproces te vertragen, zodat ze langer meegaan.

Verhoogde telomeerlengte met selenium en Q10

Deze bevinding maakten de wetenschappers door een grote groep ouderen – zowel gezonde mannen als gezonde vrouwen – hun voeding aan te vullen met selenium en co-enzym Q10 of met placebo. Hierdoor konden de wetenschappers aan de hand van de lengte van de telomeren vaststellen dat er een significant verschil was tussen de twee groepen.

De groep deelnemers die de twee actieve supplementen, selenium (SelenoPrecise, Pharma Nord ) en co-enzym Q10 (Bio Q10 Gold Activ, Pharma Nord ) ontving, had langere telomeren dan de deelnemers in de groep die placebo kreeg. Met andere woorden, het nemen van de combinatie van de twee stoffen verlengde de houdbaarheidsdatum van de cellen en dat zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de snelheid van veroudering.

Biologische veranderingen tegengaan

Sinds de publicatie van het hoofdonderzoek in 2013, waarbij de onderzoekers bloedmonsters analyseerden die gedurende vijf jaar regelmatig genomen werden bij de 443 deelnemers, zijn er meer dan 20 vervolgonderzoeken afgerond. Door verschillende biomarkers te meten hebben de wetenschappers in een groot deel van deze onderzoeken kunnen achterhalen dat selenium en co-enzym Q10 enkele van de biologische veranderingen lijken tegen te gaan die normaal worden gezien in verband met het verouderingsproces.

De studie die aangaf dat suppletie van selenium en co-enzym Q10 de verkorting van de telomeerlengte vertraagt, is de meest recente studie, de 23e deelstudie. Deze bevestigde nogmaals, dat de combinatie van selenium en co-enzym Q10 senioren lijkt te helpen hun gezondheid en levenskwaliteit te ondersteunen.

Bron: “Selenium- en co-enzym Q10-interventie voorkomt telomeerverlies, met associatie met verminderde cardiovasculaire mortaliteit – substudie van een gerandomiseerde klinische studie”, Nutrients 2022, 14, 3346.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*