Kombucha, Zuiverend en beschermend ‘postbioticum’

Kombucha is een eeuwenoud Aziatisch fermentatieproduct, gemaakt van zwarte thee en ongeraffineerde ruwe rietsuiker. Als natuurlijke leverancier van zowel sterk detoxificerende stoffen als krachtige antioxidanten, kan het bij velen de gezondheid bevorderen, ontgiftend werken en westerse degeneratieziekten helpen voorkomen of afremmen.

Meerwaarde van fermentatie

Natuurlijke fermentatieproducten vormen vaak een meerwaarde voor de gezondheid. Zo zijn yoghurt, kefir en kwark veel gezonder voor de darmen dan melk, werkt gefermenteerde knoflook dieper in op hart- en bloedvaten dan gewone look, verlaagt gefermenteerde rode rijst op een natuurlijke manier de cholesterolspiegel en bieden de sojafermentatieproducten natto en tempeh verschillende gezondheidsvoordelen. Aan dit lijstje moet zeker kombucha toegevoegd worden: dit fermentatieproductie zorgt er niet alleen voor dat de antioxidanten van de theeplant krachtiger én beter opgenomen worden, er ontstaan ook bijzondere, zuiverende organische zuren.

‘Postbioticum’

De naam ‘kombucha’ is ontleend aan de naam van Dr. Kombu die in de 5e eeuw v.C. met zijn bijzondere thee of ‘cha’ de spijsverteringsproblemen bij de Japanse keizer kon oplossen. Tegenwoordig weten we dat de ‘komchuchazwam’ die de mix van zwarte thee en de oersuiker fermenteert, een ‘SCOBY’ of ‘Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts’ is: meer bepaald zorgt een synergie van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en de Saccharomyces-gist ervoor dat uit de theeplant en de natuurlijke suikers een natuurlijke mix van gezondheid bevorderende stoffen worden gevormd. Het eindproduct van dergelijke fermentatie dat stoffen oplevert met een gunstig effect op de gezondheid, wordt tegenwoordig een ‘postbioticum’ genoemd. Ook biergist is een gekend postbioticum. Ter vergelijking: met een ‘prebioticum’ voert men voedingsstoffen aan die de darmflora of microbioom voeden (vooral oplosbare vezels zoals guargom, psylliumvezels en fructo-ologosachariden) en met ‘probiotica’ voert men de ‘goede’ of ‘vriendelijke’ bacteriën aan die het spijsverteringsstelsel koloniseren en het microbioom harmoniseren.

Unieke samenstelling

Wat kombucha in de eerste plaats aanlevert, zijn bijzondere organische zuren. Naast de voor de darmflora gunstige zuren zoals melkzuur, azijnzuur, citroenzuur en malonzuur, worden met glucoronzuur en glucaro- 1,4-lactone twee bijzondere stoffen gevormd die de leverdetoxificatie bevorderen. Daarnaast gebeurt er een ‘upgrade’ van de polyfenolen uit de theeplant, waaronder de catechines (zoals EGCG en thearubigines) en de flavonoïden (zoals theaflavines): die worden omgevormd tot beter opneembare en dieper inwerkende antioxidanten. Er ontstaan door de fermentatie ook nieuwe antioxidanten die een structuurgelijkenis vertonen met het sterke lichaamseigen antioxiderende enzym superoxidedismutase (SOD), alsook B-vitamines en goed opneembare mineralen.

(Lever)Ontgifting

Dankzij glucuronzuur en glucaro-1,4-lactone (ook genoemd D-sacchaarzuur-1,4-lactone of DSL) is kombucha om te beginnen een middel dat fase 2 van de leverdetoxificatie sterk bevordert. Zowel exogene toxines die het lichaam binnenkomen, als endogene toxines die binnenin het lichaam gevormd worden, worden beter ontgift. Bijna iedereen in onze westerse wereld kan daar profijt uit halen en in het bijzonder mensen met een zwakke leverfunctie, of mensen die door een westerse levensstijl (en na de feesten) aan een ontgiftingskuur toe zijn.

Dysbiose, darminfecties

Niet alleen de organische zuren zoalsmelkzuur, azijnzuur, citroenzuur en malonzuur, maar ook de bijzondere polyfenolen in kombucha, werken ‘prebiotisch’ of bevorderen de harmonie van het microbioom. Rekenen we daarbij ook nog de antimicrobiële werking van bepaalde polyfenolen, en je begrijpt dat kombucha ook een middel is om bij ‘dysbiose’ een verstoorde darmflora te herstellen, om Candida, Salmonella en pathogene E.coli bij darminfecties af te remmen, en constipatie aan te pakken.

Diabetes type 2, overgewicht

Door de sterke antioxidanten die de insuline producerende bètacellen van de pancreas beschermen en beter doen werken, alsook door het gunstig effect op de darmflora en de algemene stofwisseling, kan kombucha ook nuttig zijn om de glucosespiegel bij diabetes type 2 beter te regelen en overgewicht aan te pakken.

Hypertensie, vaatziekten

Door de sterke antioxidanten en in het bijzonder de potente bioflavonoïden, kan kombucha een hoge bloeddruk helpen verlagen. Rekenen we daarbij een cholesterolverlaging met vooral een afname van de oxidatie van LDL-cholesterol tot de directe ‘atherogene’ of aan de vaatwand verklevende oxycholesterol, en kombucha kan ook hart- en vaatziekten helpen voorkomen en afremmen.

Kanker, Alzheimer
Door de combinatie van haar ontgiftende werking en antioxiderende vermogen, wordt van kombucha ook geclaimd dat ze een plaats verdient in de preventie van en de ondersteuning bij westerse degeneratieziekten zoals kanker (vnml colonkanker) en de ziekte van Alzheimer. Maar hiervoor zijn er beslist nog bevestigende studies nodig.

Overige indicaties
Op basis van haar eigenschappen, wordt kombucha ook nog aangeraden bij:

  • een zwakke immuniteit
  • energiegebrek en chronische vermoeidheid
  • geheugen- en concentratiestoornissen
  • een zwakke spijsvertering

Drinkbaar voedingssupplement

Kombucha wordt soms als een drank aangeboden. Als de kwaliteit daarvan onberispelijk is door een correcte fermentatie, er een gegarandeerde hoeveelheid glucuronzuur in zit en er vooral geen extra suiker aan toegevoegd werd om de zure smaak te neutraliseren, dan heb je daar een prima voedingssupplement aan.

Droog voedingssupplement

Sommige mensen denken dat je absoluut kombucha moet drinken, omdat het een ‘levende’ drank zou zijn. Dat is niet waar: als ‘postbioticum’ hebben de organismen van de kombuchazwam al hun nuttig werk gedaan en is kombucha geen bron van darmvriendelijke bacteriën (de zwam wordt overigens na de fermentatie verwijderd). Wie er dus tegenop ziet grote volumes en verschillende flessen van de drank in huis te halen, kan gewoon van – door een voorzichtige evaporatie – ingedroogde kombucha in handige capsules gebruik maken (net zoals je biergisttabletten kan gebruiken). Uiteraard alweer op voorwaarde dat de fermentatie op een correcte manier gebeurde en liefst met een gegarandeerde hoeveelheid glucuronzuur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*