De immuniteit van je kindje verhogen: “Het is niet de kiem die telt, maar de bodem waarop ze valt”De immuniteit van je kindje verhogen

Je immuniteit verhogen. Het onderwerp zou nu razend actueel moeten zijn. Nochtans vloeit er weinig inkt over. En da’s een jammere zaak. Want er zit veel waarheid in de bekende quote van Louis Pasteur: “Het is niet de kiem die telt, maar de bodem waarop ze valt.” Zijn uitspraak is al minstens een eeuw oud, maar heeft nog niets aan relevantie ingeboet. De Franse bioloog hamert met deze quote op het belang van een sterke immuniteit. Ook voor onze kinderen is die immuniteit belangrijk. Want als we hun weerstand op een natuurlijke manier verhogen, worden ze minder snel ziek. Slaat er toch een infectie toe, dan versnelt de genezing. Daarom deel ik hier graag wat tips om de immuniteit van je baby, peuter of kindje door middel van voeding en natuurlijke middeltjes te verhogen.

Ziek zijn hoort erbij

Kan je voorkomen dat je kleintje ziek wordt? Dat zeker niet. Het is normaal dat kindjes vaak ziek zijn, zeker tijdens hun eerste twee levensjaren. De eerste maanden doet een baby nog een beroep op de afweerstoffen die hij van zijn moeder meekreeg, maar daarna staat hij er alleen voor. En net op dat moment gaan veel kindjes naar de onthaalouder of crèche, waar ze met virussen en bacteriën in contact komen. Resultaat: de kindjes worden ziek. Dat ziek zijn heeft eigenlijk ook een positieve kant. Je kindje is op dat moment namelijk zijn immuunsysteem aan het opbouwen. Hoe? Door veel in aanraking te komen met verschillende virussen en bacteriën maakt je kindje er antistoffen voor aan. Zijn immuunsysteem kan later immers alleen voorkomen dat hij ziek wordt als het al met dat bepaalde virus of die bepaalde bacterie in contact gekomen is. Enkel dan kan het de juiste antistoffen afvuren. Gelukkig zijn virussen en bacteriën bij kindjes meestal onschuldig en moeten ze dan gewoon “uitzieken”, zoals dat in de volksmond heet – lees: een paar dagen goed rusten. Maar toch, een ziek kindje brengt de nodige stress met zich mee, dus alle kansen die je kan grijpen om de immuniteit te versterken, zijn wellicht welkom. 

Immuniteit versterken: verschillende terreinen

Om je immuniteit te verbeteren, is het belangrijk om op verschillende terreinen te werken. Er bestaat niet zoiets als één wondermiddel dat je overal tegen beschermt. Om te beginnen is voldoende beweging een must, net als gezonde, gevarieerde voeding (met extra aandacht voor vezels, rode en gele groenten zoals wortelen, zoete aardappel en pompoen, en donkergroene groenten zoals spinazie, broccoli en andijvie). Verder haal ik bij de start van de herfst het volgende in huis: 

  • fysiologisch water 
  • multivitaminen
  • vitamine D
  • propolissiroop
  • probiotica
  1. Fysiologisch water of extra zakdoeken 

De meeste kiemen dringen het lichaam binnen via de slijmvliezen van de neus en luchtwegen. Het is dus raadzaam om slijmen voldoende af te voeren en de neus van je kindje regelmatig te snuiten. Omdat kleine kinderen hun neus vaak nog niet zelf kunnen snuiten, doe je er goed aan om hun neusje (zeker in de winter en de herfst) dagelijks meermaals te spoelen. Gebruik daarvoor zuiver fysiologisch water.

  • Ga gerust voor multivitaminen

Ik schreef het eerder al: bij een gevarieerde, gezonde voeding heb je in principe geen multivitaminen nodig. Baby’s en peuters eten echter niet altijd voldoende of gevarieerd genoeg. Het kan dus absoluut geen kwaad om je kleintje in de herfst en winter wat extra vitamientjes te geven in de vorm van een multivitaminesupplement voor kinderen. Let er dan wel op dat je niet te veel vitamine D geeft. Want veel ouders hebben al de goeie gewoonte om vitamine D als supplement te geven aan hun kindje onder de zes jaar.

  • Vitamine D

De laatste maanden verscheen vitamine D wat vaker in de pers en ging er eindelijk ook meer aandacht naar het effect ervan op de immuniteit. We weten al lang dat vitamine D belangrijk is voor sterke beenderen, maar wetenschappelijk onderzoek heeft de laatste jaren aangetoond dat vitamine D ook echt onmisbaar is voor een sterke immuniteit. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van zes jaar heeft ieder kind, onafhankelijk van het soort melkvoeding én boven op een gezonde voeding, het hele jaar door baat bij vitamine D. Vanaf de geboorte raadt men 400 IU (international units) aan. Vanaf een jaar mag je tot 1.000 IU per dag geven, zeker tijdens de donkere wintermaanden. Kies voor een zuiver supplement waaraan een vetstof toegevoegd is voor een optimale opname, en een antioxidant (zoals vitamine E) om te beschermen tegen oxidatie. Een druppelaar is het handigst in gebruik.

  • De geneeskrachtige werking van propolis

Om je kindje vrijer te laten ademen, kan je dagelijks propolissiroop geven. Propolis staat al sinds de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het werkt bacterie- en schimmeldodend. Bijen maken propolis door het hars van bladknoppen te mengen met hun speekselenzymen en stuifmeel. Het resultaat? Een bruin, stroperig mengsel met een antiseptische werking waarmee bijen de gaten en kieren van hun korf dichten. Propolissiroop vormt dus letterlijk en figuurlijk een sterke barrière tegen indringers.

  • Probiotica 

De rol van de darmen


Ook de darmen spelen een essentiële rol. Dankzij een goede werking van de darmen en een gezonde darmflora (alle bacteriën die in de darm leven) voer je afvalstoffen af en versterk je je immuniteit. Vezels en gezonde darmbacteriën mogen daarom niet in je darmen ontbreken. 

  • Vezels 
    • helpen je afvalstoffen afvoeren door de stoelgang te stimuleren 
    • vormen een goede voedingsbodem voor de darmflora 
    • bevorderen de ontwikkeling van de goede bacteriën 
    • vind je vooral terug in groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden 
  • Gezonde darmbacteriën of probiotica
    • vind je in zure zuivel zoals yoghurt en kefir en in voedingssupplementen
Uiteraard is het belangrijk om je kind voldoende rust te geven en voldoende tijd om te recupereren van eventuele ziektes.


Probiotica zijn levende micro-organismen die een positief effect hebben op je gezondheid. Ze dringen het aantal ziekteverwekkende bacteriën terug, ondersteunen het immuunsysteem en beschermen de darmwand als je ze in voldoende mate inneemt. Verschillende stammen probiotica worden ingezet met verschillende doeleinden. Zo bestaan er bijvoorbeeld darmbacteriën voor een vlotte stoelgang, voor een goede spijsvertering, om je ongeboren baby te beschermen tegen eczeem en allergieën, maar ook voor een betere mentale gezondheid. 

Darmflora van de moeder

Ook het feit of je kind via een keizersnede of vaginaal ter wereld komt, heeft een invloed op de darmflora. Kinderen die vaginaal geboren worden, komen in contact met de vaginale en darmmicro-organismen. Bij een keizersnede is dit niet het geval en wordt het kind meer blootgesteld aan andere micro-organismen. 

De darmflora van kinderen die via een keizersnede geboren worden, verschilt daardoor van de darmflora van kinderen die vaginaal ter wereld komen. Zo bevat de darmflora van de eerste groep minder verschillende stammen. Deze verschillen zijn soms waarneembaar tot de leeftijd van zeven jaar. 

Is een keizersnede dan sowieso negatief? Uiteraard niet. Soms is er geen andere mogelijkheid dan een kind via een keizersnede ter wereld te brengen. Maar met de keuzes die je hebt na de geboorte, kun je wel bewust omgaan. Informeer je over de mogelijkheden om je kind alsnog bloot te stellen aan jouw vaginale en darmbacteriën. Weet bijvoorbeeld dat je door exclusief borstvoeding te geven het gewenste effect kan bereiken. De verschillen in stammen minderen en de diversiteit neemt toe naarmate je langer borstvoeding geeft. Wacht dan ook zeker tot de leeftijd van zes maanden om te starten met vaste voeding. 

Neem voldoende tijd om te rusten

Verder is het uiteraard belangrijk om je kind voldoende rust te geven en voldoende tijd om te recupereren van eventuele ziektes. Een lichaam met minder energie heeft minder kracht om antistoffen af te vuren en is een perfect doelwit voor ziektekiemen. En kijk naar jezelf: als jij ziek bent, heb je zelf toch ook geen zin in activiteiten of veel mensen om je heen?

Er bestaat jammer genoeg geen wondermiddeltje

Bestaat er dan geen wondermiddeltje om je immuniteit op en top te maken? Jammer genoeg niet. Zoals vaak is het ook hier zaak om verschillende dingen te combineren. Voldoende beweging en ontspanning en een gezonde, gevarieerde voeding liggen aan de basis van een sterke immuniteit. Vul dit aan met een goede handhygiëne, voldoende je neus snuiten, de nodige vitamine D (drijf de dosis eventueel op), multivitaminen, propolissiroop en probiotica, en je kindje zal minder snel ziek worden. Als het ziek wordt, zal het er weer sneller bovenop zijn. Het is volkomen normaal dat een kindje tot twee jaar vaak bezoek krijgt van verschillende (onschuldige) virussen en bacteriën. Er is meestal geen reden tot paniek, maar ga toch op tijd naar de pediater.

Geniet, ondanks alles, van de eindejaarsdagen en gezellige winterwandelingen samen.

Groetjes
Klaartje

Dit artikel is geschreven voor baby’s en kinderen die zich normaal ontwikkelen. Als je het gevoel hebt dat er meer aan de hand is dan een onschuldig virus of een onschuldige bacterie, of als je kindje zich niet ontwikkelt zoals je verwacht, neem dan zeker contact op met je pediater. Vraag over de supplementen uiteraard altijd advies aan je pediater of de natuurwinkel. Zij weten welk supplement voor jouw kindje geschikt is en hoeveel je mag geven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.