Gehydrolyseerde collageen, “anti-aging”- bouwstenen voor een jonge huid, soepele gewrichten en sterke botten

Het meest voorkomende eiwit in ons lichaam is collageen. Deze sterke en trekvaste molecule houdt onze bindweefsels jong en bezorgt ze de nodige stevigheid en elasticiteit. Helaas slinkt onze hoeveelheid collageen al vanaf de leeftijd van 20 met geleidelijk optreden van uiterlijk zichtbare ouderdomsverschijnselen en minder zichtbare degeneratieverschijnselen in diverse weefsels zoals botten, gewrichten en meerdere organen. Gelukkig bestaat met gehydrolyseerde of ‘voorverteerde’ collageen een natuurlijke manier om de hoeveelheid collageen in ons lichaam op peil te houden.

Gebruiksklare collageen

De jeugdigheid, hydratatie en elasticiteit van onze huid, de souplesse van onze gewrichten en de sterkte van onze botten, tanden, haren en nagels: ze hangen allen voor een groot deel af van de hoeveelheid collageen die ze bevatten. Liefst 30 à 40 % van ons lichaamseiwit is collageen en dit eiwit is bovendien ook de ‘colle’ of lijm die onze interne organen bijeenhoudt en eraan stevigheid verschaft. Een uitstekende manier om collageenverlies in ons lichaam te voorkomen, is collageen van een onberispelijke kwaliteit (bij voorkeur van vis) met behulp van enzymen te splitsen of te ‘hydrolyseren’. Hierbij worden de lange, helicoïdaal opgewonden, en nauwelijks opneembare collageenketens als het ware ‘voorverteerd’ tot veel kortere collageenpeptiden. Deze kleine bouwstenen worden vervolgens vlot opgenomen in de darmen en efficiënt aangewend in de lichaamseigen collageenaanmaak. 

Jeugdige en frisse huid

De afname van collageen door het verouderen is het meest zichtbaar in de huid: die wordt slapper, gaat meer rimpelen, verliest volume en hydratatie. Aangehouden inname van gehydrolyseerde collageen verhoogt dan ook bewezen de hoeveelheid collageen in de huid, met een afname van fijnere rimpels en met een betere elasticiteit, stevigheid en de hydratatie van de huid. Ook de wondgenezing na ongevallen of operaties kan er merkbaar mee versneld worden. Extra hulp voor het behoud van een jonge huid kan worden verkregen door bioactieve silicium, vitamine C en zink die de aanmaak van collageen bevorderen. Ook hyaluronzuur, dat vooral bijdraagt tot de hydratatie van de huid, verhoogt nog het effect van collageen. Daarnaast kan de collageenafbraak afgeremd worden door beschermende antioxidanten, voorop vitamine E, astaxanthine en ubiquinol.

Soepel bewegen

Niet minder dan 60 à 70 % van ons gewrichtskraakbeen bestaat uit collageen en bij reumatische klachten treedt er zeer duidelijk collageenverlies op. De extra aanvoer van collageenpeptiden via gehydrolyseerde collageen is dan ook één van de belangrijkste manieren om het kraakbeen te beschermen en te voeden en zo na enkele weken weer vlotter te bewegen. Ook de andere bindweefselstructuren zoals ligamenten, pezen, gewrichtskapsels en het collageen in de spieren kunnen door gehydrolyseerde collageen versterkt worden. Extra hulp voor soepel bewegen komt vooral uit de hoek van planten die ontstekingsverschijnselen verminderen in de gewrichten zoals kurkuma en boswellia en uiteraard andere bouwstoffen voor het kraakbeen zoals eierschalenmembraan, MSM (methylsulfonylmethaan), glucosamine en chondroïtine.

Sterkere botten

Als de stevigheid van de beenderen vermindert (osteopenie) en ze uiteindelijk te poreus worden (osteoporose), dan is dat niet alleen te wijten aan het verlies van botmineralen zoals calcium en magnesium! Minstens even belangrijk is de afname erin van collageen, het structuureiwit dat sterkte en elasticiteit geeft aan onze botten. Naast correcte doses van de vitaminen D3 en K2, bioactieve silicium en goed opneembare vormen van de mineralen calcium, magnesium en boor, is de inname van gehydrolyseerde collageen dan ook een absolute aanrader om de botten sterk te houden of ze sterker te maken.

Betere darmintegriteit

Heel wat mensen met een westerse levenswijze, vertonen door minderwaardige voeding, chronische stress en een overmatige inname van medicijnen een zogenaamde ‘lekkende darm’. Deze conditie kan mee aan de basis liggen van verschillende degeneratieziekten. Naast een passende levenswijze en gezonde voeding, is gehydrolyseerde collageen één van de voedingsstoffen om de darmwandintegriteit te herstellen. Naast onder meer L-glutamine, vitamine A, zink en prebiotica.

Brede anti-aging

Omdat ook de onderhuidse bindweefsels erdoor strakker worden, de haarschacht erdoor versterkt wordt (wat de haargroei bevordert), de nagels erdoor minder broos worden en erdoor in kwaliteit verbeteren, is gehydrolyseerde collageen tout court een absolute topper geworden in de ‘anti-aging’. Het is gewoon een eenvoudige, probate voedingsmaatregel om het lichaam in al zijn structuren te versterken, om de bindweefsels jong, strak en stevig te houden en om ouderdomsverschijnselen te voorkomen of af te remmen.   

Eenvoudig

Gehydrolyseerde collageen wordt aangeboden in een poeder met een zeer neutrale smaak. Het lost gemakkelijk op in alle lauwe tot warme, koolzuurvrije dranken en kan eveneens verwerkt worden in muesli, smoothies en shakes. Best beginnen met een tijd 10 g per dag, om dan een onderhoudsdosis van 5 g aan te houden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*