Aromatherapie: De kracht van geurende planten

Aromatherapie is het aanwenden van plantengeurstoffen of etherische oliën (E.O.) voor therapeutische of helende doeleinden met aandacht voor zowel lichamelijke als psychische en emotionele aspecten. Helen wordt hier gezien in zijn ruimste betekenis: het in balans brengen van lichaam, geest en emotie. 

Aromatherapie is een onderdeel van de kruidengeneeskunde of fytotherapie. De fytotherapie maakt gebruik van vluchtige en ook van de niet vluchtige plantenstoffen. Er zijn vele honderden soorten etherische oliën. (E.O.) Bekende voorbeelden zijn: Anijs, Bergamot, Citroen, Citroenmelisse, Duizendblad, Engelwortel, Eucalyptus, Geranium, Hyssop, Kalmoes, Kamille, Knoflook, Kruidnagel, Lavendel, Manuka, Olibanum, Patchouli, Pepermunt, Roos, Rozemarijn, Salie, Sandelhout, Sinaasappel, Steranijs, Tijm, Valeriaan, Venkel, …. Deze aromatische planten hebben elk hun werkingsgebied en kunnen op verschillende manieren toegepast worden. 

Figuur 1: E.O. van rozemarijn kan gebruikt worden voor een opwekkend bad

Volgens stukje mag in kader:

Opgelet E.O. zijn hoog geconcentreerd, niet elke olie mag toegepast worden op de huid, inwendig gebruik is af te raden tenzij op doktersvoorschrift en het gebruik van E.O. is niet aan te raden aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, baby’s en kinderen. Er zijn enkele uitzonderingen wanneer dat wel mogelijk is, maar dan steeds in lage dosering!

Toepassingsmogelijkheden: E.O. verstuiven, hydrotherapie in baden en E.O. in massage-oliën

E.O. zijn oplosbaar in alcohol, room, eigeel, melk en in vette oliën (olijfolie, amandelolie, …). Ze zijn in staat door de huid te dringen door hun vetoplosbaarheid. E.O. zijn beperkt oplosbaar in water, wel vermengbaar met waterdamp! Zo komen we tot drie toepassingsmogelijkheden: het verstuiven van E.O. en het vermengen van E.O. met bijvoorbeeld koffieroom (je maakt een emulsie) als toepassing voor een bad of met een draagolie voor een massage.

Verstuiven

Er bestaan verschillende manieren om etherische olie in de atmosfeer te brengen en in te ademen. Een druppel op de zakdoek, het klassieke dampbadje, een specifiek toestel met dat doel. Grosso modo zijn er 2 technieken:

– Verdampen of evaporatie: of de overgang aan een oppervlakte van vloeistof naar gasfase. Dit wordt meestal door opwarming verwezenlijkt.

– Vernevelen of verstuiven: vloeistof in druppelvorm met luchtstroom verspreiden.

Etherische olie die in de atmosfeer gebracht wordt komt snel in de bloedbaan door absorptie in de longen en de reukzin. Via de longblaasjes verspreiden ze zich naar de eromheen liggende haarvaten van de kleine bloedsomloop. Eenmaal in de bloedbaan hebben ze een therapeutisch effect op elk orgaan en op elk gedeelte van het lichaam. Via de reukzin komen ze in het limbisch systeem of zoogdierenbrein en zo beïnvloeden ze onze emoties.

Volgende toestellen zijn in de handel :

– aromastone: keramische verdamper op lage temperatuur (40 ° C), verdamping in 1 à 2 uur, geschikt voor een ruimte van 60 m³;

– aromastream: een verstuiver met ventilator, verstuiving in ongeveer 30 minuten, geschikt voor een ruimte van 50 m³ (stand I) of tot 100 m³ (stand II);

– aromiser : professionele verstuiver voor ruimtes tot 500m³ ;fijne verneveling (druppelgrootte voor 90 % kleiner dan 30 μ);

– bamboo : aromaverstuiver, die werkt volgens het principe van de ultrasoontechnologie, luchtbevochtiger, luchtzuiveraar ( dor middel van een filter die de lucht die erdoor gaat quasi steriliseert, hij neutraliseert 99,9 % van de micro-organismen), en ionisator (constante stroom aan negatieve ionen (2000/cm³); geschikt voor ruimtes tussen 30 en 50 m³; werkt met water (of hydrolaten) met essentiële olie;

– breathe easy: ionisator gecombineerd met een verdamper op lage temperatuur; de ionisator werkt op een afstand van 5 meter, de verdamper werkt op dezelfde wijze als de aromastone;

– easy driver: voor gebruik in de wagen (aansluiten op de plug van de sigarettenaansteker);

– whisper: een aerosol-type met glazen verstuivingselement en luchtpomp;

– aërosoltoestel.

Het verstuiven van E.O. van citroen of basilicum bij stressvolle situaties
Voor de studenten in de examens kan het interessant zijn om E.O. van citroen of basilicum te verstuiven in de studeerkamer. De stress neemt af en de concentratie neemt toe.

Synergie van essentiële oliën van den, eucalyptus, niaouli, tijm en pepermunt voor bescherming van de luchtwegen
Vele E.O. hebben een antibacteriële en een antivirale werking. Zo kunnen ze ingezet worden voor de bescherming van onze luchtwegen dit kan door verstuiving in de kamer of door gebruik van een damp- of aërosoltoestel.

Massages inzetten want onze huid is ons grootste orgaan

Omdat E.O. zelden puur worden ingezet vanwege de hoge concentratie maken we gebruik van draagoliën.

Dosering draagoliën

Afhankelijk van de toepassing en van de soort E.O. : 

– 1% gezichtstoepassingen

– 5 % lichaamsmassages 

– 50 % aanstippen van bepaalde zones

Zie ook: http://tisserandinstitute.org/safety/safety-guidelines/

Sesamolie met E.O. van lavendel voor een ontspannende massage

We voegen 0,5-5 % E.O. toe aan sesamolie om een goede massageolie te maken. Dit wil zeggen maximum 5 ml op 100 ml draagolie. 1 ml is 20 druppels E.O.. 

Specifieke toepassingen : relaxerend, ontspannend op spierweefsel en dus bij spierpijnen en spierkrampen of na het sporten; toepasbaar bij ontstoken huid, psoriasis, eczeem, na zonnebrand en bij andere huidklachten. Deze olie is ook veilig in lage dosering voor massage bij kinderen. Opgelet, contact met de ogen vermijden.

Figuur 2Sesamolie met E.O. van lavendel kan gebruikt worden bij een handmassage.

Een opwekkend bad met rozemarijn

Gebruik bijvoorbeeld koffieroom (10 ml) als emulgator en voeg 10 druppels E.O. van rozemarijn toe aan de room. Laat het bad vol lopen en voeg de emulsie met de E.O. toe. Rozemarijn werkt stimulerend en is ideaal ’s ochtends na het opstaan.

E.O. zijn producten verkregen via distillatie.
Hierbij wordt stoom door een vat met de te verwerken plantendelen geleid. De stoom koelt vervolgens af en condenseert. De vluchtige bestanddelen van de plant gaan met de stoom mee en condenseren ook. Een deel van deze vluchtige bestanddelen lost op in het water en een deel niet; dit scheidt zich af. Omdat dit niet in wateroplosbare deel meestal lichter dan water is, blijft het op het water drijven en kan daar worden afgegoten: dit noemt men de etherische olie. Het water, met daarin opgelost een klein beetje van de olie, wordt soms verhandeld als hydrolaat, bijvoorbeeld rozenwater.

E.O. verkregen via SUPERCRITISCHE CO2-EXCTRACTIE
Het extractieproces begint met het pompen van CO2 onder druk in een kamer gevuld met onbewerkt plantaardig materiaal. Wanneer CO2 onder druk wordt gezet, wordt het ‘superkritisch’ en heeft het vloeibare eigenschappen terwijl het in gasvormige toestand blijft. Door de vloeibare eigenschappen van het gas fungeert de CO2 als oplosmiddel en trekt het vluchtige stoffen en andere stoffen zoals pigmenten, wassen en harsen uit het plantaardig materiaal. Zo kunnen E.O. bekomen worden. Deze techniek is erg vernieuwend en we zien CO2-extracten als ‘next aromatherapy’.

Let op als je E.O. koopt: kies steeds voor een goede kwaliteit. Er zijn veel synthetische oliën op de markt en deze chemische stoffen kunnen zeer giftig zijn!

We organiseren met Flore vzw workshops voor jong en oud waar alle zintuigen aangesproken worden en waar je zelf aan de slag kan gaan om je eigen massageolie te maken. Contacteer ons gerust voor meer info. 

Figuur 3: Flore vzw wil mensen vertrouwd maken met de kracht van de natuur

Meer info : https://flore-vzw.myonline.store/Karen Remans (Flore vzw)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*