Bindweefselmassage; wat is het en wanneer kan het nuttig zijn?

De focus ligt bij een bindweefselmassage niet op ontspanning maar op het activeren van de circulatie en het herstellen van de huid en het onderhuids weefsel. Deze stevige intense massage voor het lichaam of het gelaat kan toegepast worden om de huid te verstevigen en om blokkades in het weefsel te verminderen. Verwacht redelijk veel druk, want de dieper gelegen weefsellagen worden gemasseerd om spierspanning en chronische pijn te verlichten, en vooral om de bloed- en lymfecirculatie te verbeteren. De energie in het lichaam zal beter stromen. Je zal de massage wel voelen, ze kan soms ook wel wat pijnlijk zijn.

Wat kan een bindweefselmassage voor je doen?

Met een bindweefselmassage worden er bindweefselcellen (fibroblasten) aangezet tot vernieuwing. Met deze krachtige massage wordt de productie van collageen en elastine geactiveerd wat ervoor zorgt dat de huid verstevigt en verjongt. Deze massage is geschikt voor het behandelen van cellulite of bij striae(striemen), het kan ook verlichting geven bij aanhoudende spierpijn, na een sportblessure of een spierletsel. Er kunnen zich verklevingen in het bindweefsel voordoen die de doorbloeding kunnen belemmeren. Ze voelen aan als onderhuidse knobbels. Soms zijn het restletsels, van een val of als we ons flink gestoten hebben. Ook de wanden van de bloedvaten bevatten bindweefsel, dus ook heilzaam bij een slechte circulatie.

De technieken die vooral aangewend worden op het onderhuids weefsel zijn rollen, kneden, rekken, fricties, optillen, knijpen en drukken. Hiermee kunnen we de verklevingen los masseren, waardoor alles weer beter gaat stromen. Ook nuttig bij littekens en acne, om de huid te verstevigen en rimpels te verminderen. De massage stimuleert de doorbloeding sterk, dus het is normaal dat de huid roze of zelfs rood kleurt, een beetje warm wordt of gaat tintelen.

Er bestaat cosmetische en therapeutische bindweefselmassage. De beste resultaten worden bekomen wanneer de massages als kuur worden gevolgd bij een ervaren massagetherapeut. Bij ernstige gezondheidsklachten moet je natuurlijk altijd een arts raadplegen. Schoonheidsspecialistes, massagetherapeuten en kinesisten kunnen een bijkomende opleiding bindweefselmassage volgen. Sommige kinesisten combineren deze massage met andere technieken zoals fasciatherapie, manipulaties of oefeningen.

Wat is bindweefsel?

Het onderhuids bindweefsel, ook fascia of subcutis genoemd, is de laag tussen de spieren en pezen  en de huid. Het bevindt zich in je hele lichaam, onder de onderste huidlaag, de lederhuid. Beschouw het als ‘cement’ dat organen, spieren en gewrichten met elkaar verbindt en ondersteunt. Afhankelijk van de plaats is het wat harder en stugger, of juist soepeler. Het is een soort sponsachtig weefsel, dat vocht bevat o.a. hyaluronzuur. Het is mee verantwoordelijk voor de opname van zuurstof, het transport van afvalstoffen en de warmte-isolatie in je lichaam. Het primair lymfevocht maakt ook deel uit van het bindweefsel, evenals de laag met vetcellen. In het bindweefsel vind je ook collageen en elastine vezels, bloed- en lymfevaten.

Dit bindweefsel maakt deel uit van alle organen en structuren van ons lichaam. Het heeft een steunende en een verzorgende functie, beschermt de organen en bepaalt mee hun vorm. De onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt er door verzorgd. Hierin worden bloedvaten en zenuwen naar de organen geleid, de meest verbindende van alle bindweefselfuncties. Dit is ook waar het lymfevocht ontstaat, belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen. Energie overdracht en communicatie tussen de verschillende lichaamssystemen is ook een taak van het bindweefsel.

Het vormt een isolatielaag en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het is de laag onder (sub) de eigenlijke huid (cutis, die bestaat uit de dermis (lederhuid) en epidermis (opperhuid). In het bindweefsel kan veel of weinig vet zitten en afhankelijk daarvan wordt de veerkracht van de huid bepaald. De vetcellen hebben ook een isolerende functie.


Cosmetische bindweefselmassage

De cosmetische bindweefselmassage werkt als een natuurlijke face lifting. Via diverse massagetechnieken, speciaal afgestemd op het gelaat, wordt er ingewerkt op de gelaatsspieren en diepere huidlagen. De celstofwisseling, de bloedcirculatie en de aanmaak van collageen en elastinevezels wordt hierdoor bevorderd. Rimpels verminderen, de huid verstevigt en versoepelt en de huidconditie verbetert. Verklevingen in de huid en onderhuidse lagen worden losgewerkt. De behandeling wordt in kuur toegepast en je leert ook welke handgrepen en oefeningen voor de gelaatsspieren je zelf kan doen. Mogelijk bij de schoonheidsspecialisten die zich in dergelijke methode hebben gespecialiseerd. Er zijn ook massage hulpmiddelen op de markt die op het bindweefsel werken, bv. houten instrumenten of in keramiek en ook apparaten zijn beschikbaar.

Bindweefselmassage regenereert ons lichaam

Als lichaamsbehandeling kan bindweefselmassage, deep tissue techniek of dieptemassage onze gezondheid op natuurlijke wijze ondersteunen. Spanning en pijn verminderen, de doorbloeding en lymfecirculatie verbeteren. De weefsels en spieren, ook het bindweefsel zelf worden soepeler en meer elastisch. Verklevingen die een goede doorstroming in de weg zitten worden losgewerkt. Dat kan wat gevoelig zijn, maar we gaan dan vooral rond de pijnlijke plek werken en niet rechtstreeks, om de doorbloeding te activeren en afvalstoffen helpen af te voeren. Stress zet zich soms vast in ons lichaam, in de spieren en in het bindweefsel. Een stevige massage kan helpen om deze vastzittende structuren en spanningen los te maken en om de beweeglijkheid en flexibiliteit van het lichaam te verbeteren. Ook efficiënt bij littekens, cellulite, vastzittende schouders, stijfheid, vermoeidheid of overbelasting. Deze diepgaande behandeling kan klachten helpen verlichten die te wijten kunnen zijn aan spanning, waaronder een stijve nek en rug, spierpijn en hoofdpijn.

Mogelijke gevolgen van ongezond bindweefsel

  •  De huid wordt brozer en kwetsbaarder
  •  Zuurstoftekort in het weefsel
  •  Verharding bindweefselstrengen
  •  Pijnlijke plaatsen in het weefsel, knobbels
  •  Cellulite
  •  Bloedvaten kunnen onvoldoende uitzetten
  •  Ophoping van vocht en afvalstoffen
  •  Verminderde opname producten
  •  Doffe grauwe teint
  •  Verslapping van de huid en rimpels

Positieve resultaten van de massagetechniek

  •  Optimaliseert de doorbloeding
  •  Verklevingen en blokkades opheffen
  •  Stimuleert collageenproductie
  •  Vermindert vochtophopingen
  •  Verhoogt de opname van producten
  •  Liftend effect
  •  Verzacht fijne lijntjes
  •  Afvalstoffen worden beter afgevoerd
  •  Stralende teint

Contra-indicaties

Voor bindweefselmassage gelden dezelfde contra-indicaties als voor andere massagetechnieken maar als je gewoon je gezond verstand gebruikt, zijn deze vanzelfsprekend. Bij twijfel doe je het beter niet of contacteer eventueel een arts. In sommige gevallen kan een lichte, zachte massage wel, maar geen diepgaande.

Laat je niet masseren bij

  • Kanker of tumoren
  • Ernstige ziekten, hartaandoeningen
  • Infectie en ontstekingen
  • Oedeem en wondroos
  • Ziekte en koorts
  • Wonden en huidletsel, eczeem
  • Trombose, bloedstolsels en ernstige spataderen
  • Kneuzingen en blessures
  • Bepaalde medicatie zoals bloedverdunnende middelen (anticoagulantia) of corticosteroïden
  • Zwangerschap
  • Slechte algemene gezondheid

Fascia reageren op invloeden van buiten en van binnen

Het fasciaweefsel vult de ruimte tussen de organen, om ze te beschermen, omhullen en stabiliseren. Vooral onder de huid staan de fascia in contact met de zenuwuiteinden en bloedvaten om bij sensorische informatie van buitenaf, zoals warmte, druk, beweging, aanraking en temperatuur, te reageren.

Heb je angstige gedachten die je verlammen? Stress? In deze toestand verstijven of verharden je spieren en fascia bijzonder snel. Emotionele en ook fysieke stress kan de structuur en het evenwicht van fascia flink overhoop halen. Ontspannende gedachten en emoties hebben dan weer een positieve uitwerking en maken ze los. De fascia zijn heel belangrijk voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*