Bachbloesemtherapie bij angst en paniek

Dat men in het dagelijkse leven soms angst ervaart in een gevaarlijke situatie of bij een moeilijke onderneming, is niet meer dan normaal. Wanneer evenwel een ongegronde of overmatige vrees of zelfs paniek roet in het eten komt gooien, dan moet men geholpen worden. Eén van de mogelijke wijzen van aanpak is dan de Bachbloesemtherapie. Voor een angstige persoon wordt dan uitgezocht welke bloesems de geestelijke harmonie kunnen helpen herstellen. Hierbij zal vaak één of meerdere van de volgende bloesems aangewezen zijn:

Appel (crab apple): moet in overweging genomen worden bij zeer nauwgezette, détaillistische mensen die overdreven aandacht voor bijzaken hebben of met een abnormaal gevoel voor zindelijkheid en properheid. Zeker als men hierbij overdreven angst heeft voor besmetting (bv veel malen de handen wassen of douchen, nooit op een vreemd toilet gaan, angstvallig afstand houden, mondkapje dragen…), voor bacteriën of insecten, voor bedorven voedsel…

Eerstehulpremedie (first aid essence): is een combinatie van 5 bloesemremedies die Dr Bach samenstelde, waaronder de verder vernoemde zonneroosje en kerspruim. Ze helpt het evenwicht herstellen bij acute, stresserende situaties, waarbij eventueel angst op de voorgrond staat. Zoals voor een (tand)artsbezoek, voor een ziekenhuisopname, voor een examen of sollicitatiegesprek…

Kerspruim (cherry plum): past voor de mens die door innerlijke spanningen of conflicten “op de toppen van zijn tenen staat” of “klaar staat om uit te barsten”. Men is dan ook heel bang dat men plots zijn zelfbeheersing zal verliezen onder de vorm van een onbeheerste driftbui of gewelddadige impulsen. Er daarbij is er angst iemand anders of zichzelf iets ergs aan te doen. Kerspruim helpt de persoon tot bedaren te brengen.

Lariks (larch): is de belangrijkste remedie voor ongegronde faalangst. Ze past voor degene die door een gebrek aan zelfvertrouwen niets durft te ondernemen of op voorhand al overtuigd is van zijn onbekwaamheid, beperkingen of mislukkingen. Dit minderwaardigheidscomplex vindt vaak zijn oorsprong in negatieve ervaringen uit het verleden.

Maskerbloem (mimulus): is vaak aangewezen bij concrete, welomschreven, benoembare angsten. Bijvoorbeeld bij uitgesproken angst voor liften, bepaalde dieren of inbrekers. Ook bij verlegen, schuchtere en beschaamde personen die angstig zijn om te verschijnen voor grote menigten of om in de schijnwerper te staan.

Ratelpopulier (aspen): is de bloesem die helpt bij vage, niet concrete angsten en voorgevoelens. Men is vaak bang voor een ongedefinieerd naderend onheil of lichamelijk geweld. Vaak gaat het om bijgelovige mensen die angst hebben voor symbolische voorstellingen als de hemel, hel, geesten en spoken, voor ontastbare zaken als de duisternis en de dood. Niet zelden zoeken ze een houvast in occulte, bovennatuurlijke zaken als waarzeggerij, handlezen, astrologie…. Ook kan het gaan om mensen met een te rijke fantasie, die als ze alleen zijn, angsten voelen opwellen of zich bedreigd voelen.

Rode kastanje (red chestnut): zal de persoon helpen die zich overdreven zorgen maakt om het welzijn van andere, door hem geliefde personen. Men is bang dat dierbaren iets naars zal overkomen op financieel, beroepsmatig of gezondheidsgebied. Bij het minste teken vreest men al dat het ergste is gebeurd met een geliefde.

Veldiep (elm): is aangewezen bij personen die overbelast zijn geworden door een te grote verantwoordelijkheid. Men is tijdelijk uitgeput en men vreest niet langer bekwaam te zijn om de taken uit te voeren, die men vroeger probleemloos aankon. Met elm kan men weer zijn verantwoordelijk aan, en verdwijnt de angst omdat men niet langer door uitputting twijfelt aan zijn eigen kunde.

Zonneroosje (rock rose): is bij uitstek aangewezen bij acute, extreme situaties, waarbij paniek of doodsangst overheerst. Bijvoorbeeld bij plotse verwondingen, bij een auto-ongeval, een aardbeving, een aanslag…Met zonneroosje kan paniek of hysterie bedwongen worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*