Biologische reinigingsproducten kunnen een fraaie bijdrage leveren aan een beter leefmilieu, maar ze kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de realisatie van een optimale gezondheidstoestand van alle levende wezens, waarbij zowel mens, plant als dier van aangename gevolgen kunnen genieten.
Industriële schoonmaakmiddelen
Door de felle industrialisering, die onze maatschappij grotendeels beheerst sinds de vijftiger jaren van de twintigste eeuw, werden de klassieke natuurlijke schoonmaakmiddelen (zoals zepen) bijna volledig verdrongen door producten die flink wat chemische bestanddelen bevatten, en/of fossiele stoffen die op basis van aardolie ofwel petroleum vervaardigd zijn. Bij deze chemische – en meestal schadelijke – bestanddelen denken we onder meer aan fosfaten, optische witmakers en schuimversterkers. Een andere populaire toevoeging zijn chemische parfums die voor artificiële geuren kunnen zorgen, waarbij de klant bijvoorbeeld het gevoel krijgt dat hij of zij zich in een heus dennenbos bevindt. Bovendien blijken heel wat van die kunstmatige schoonmaakmiddelen tevens zogenaamde “microplastics” te bevatten, en dit om hen een zekere stevigheid en vastheid te kunnen bezorgen. En het zijn nu net die microscopisch kleine – en dus voor het oog onzichtbare – stukjes plastiek die onze huidige zeeën en oceanen meer en meer problemen bezorgen.
Als reactie hierop werden na verloop van tijd opnieuw reinigingsproducten ontworpen en gepromoot die volledig op basis van natuurlijke grondstoffen vervaardigd zijn.
Natuurlijke reinigingsproducten
In de eerste plaats kunnen we teruggrijpen naar aloude natuurlijke (en vooral pure) schoonmaakmiddelen, die hun praktisch nut al heel lang bewezen hebben, zoals natuur- of schoonmaakazijn, bakzout (baking soda), zuiveringszout (soda), citroen, groene zeep, ossengalzeep en etherische oliën. In groene zeep vinden we bijvoorbeeld helemaal geen agressieve elementen zoals zuren, chloor of ammoniak. En als je gevoelig bent voor uitslag, dan is groene zeep ook nog eens een vriendelijk product voor je huid. Sommige van deze producten kunnen tevens als kloeke en vooral krachtige allesreinigers optreden. In elk geval zijn deze natuurlijke reinigingsproducten gemakkelijk en snel biologisch afbreekbaar, waardoor ze maar een verwaarloosbare invloed op ons leefmilieu uitoefenen.
Zeep is dus nog steeds één van de meest gebruikte natuurlijke reinigingsproducten. Zeep wordt gewoonlijk gemaakt van dierlijke of plantaardige oliën. In de ingrediëntenlijst vind je meestal de olie terug waarvan de zeep gemaakt is, zoals bijvoorbeeld kokos- of arganolie. Dergelijke wasmiddelen bevatten bovendien ook geen palmolie, wat wel biologisch afbreekbaar is, maar dat meestal op een weinig duurzame wijze geteeld wordt – onder meer via het rooien van tropische bossen.
Ook de nieuwsoortige schoonmaakmiddelen die speciaal voor de biologische sector ontwikkeld worden, zijn volledig opgebouwd met materialen die uit de natuur afkomstig zijn. Dit betekent dus dat de grondstoffen die gebruikt zijn om deze ingrediënten te maken hun oorsprong vinden in planten, dieren en mineralen. Bovendien zijn ze ook hernieuwbaar, waarbij deze grondstoffen dan ook steeds weer opnieuw vervaardigd kunnen worden, en dus helemaal niet (kunnen) opraken.
Biologisch afbreekbaar
Het feit (en de vermelding) dat biologische reinigingsproducten volledig afbreekbaar zijn, betekent echter nog niet dat je ze automatisch in de vrije natuur mag weggooien, en dit volgens het argument “ze verteren toch”. Sommige van deze biologische producten breken namelijk zeer traag af in de natuur, waarbij er in heel wat gevallen maanden tot jaren nodig zijn. En al die tijd kunnen ze wel schadelijk zijn voor de natuur. Bovendien worden sommige biologisch afbreekbare stoffen – door het uiteenvallen in verschillende componenten – ook giftig voor het waterleven of bepaalde gewassen.
Kortom : deze natuurlijke ingrediënten hebben de perfecte plek, temperatuur en tijd nodig om af te kunnen breken. En dit gebeurt dus het best in een gespecialiseerde installatie, bijvoorbeeld op het gebied van waterzuivering of compostering.
Veganistische reinigingsproducten
Biologische reinigingsproducten worden dus vervaardigd op basis van natuurlijke ingrediënten. Dit betekent echter dat deze producten ook biologisch zijn wanneer er gebruik gemaakt wordt van dierlijke vetten en oliën. Op het gebied van biologische reinigingsproducten verschijnen er dan ook meer en meer veganistische versies, die dus puur plantaardig zijn, zonder de toevoeging van dierlijke grondstoffen. Een belangrijke motivatie hierbij is het streven naar de volledige afwezigheid van dierenleed. En deze producten kunt u herkennen door het Vegan-Label ofwel het V-Label.
EU Ecolabel
Om het algemene duurzame karakter van reinigingsproducten op een vlotte manier te kunnen controleren, is er dan weer het Europese EU Ecolabel. Dit is een keurmerk voor “non-food” ofwel niet-voedingsproducten, dat dus onder meer geldig is voor cosmetica, verzorgings- en schoonmaakproducten, doe-het-zelf en tuinieren. De producten die onder dit label vallen worden dan ook vervaardigd met een lagere milieubelasting op het gebied van onder meer grondstoffen, water, afval en verpakking.
Uiteraard zijn er dus ook nog de gezondheidsvoordelen van biologische reinigingsproducten. Door de afwezigheid van schadelijke bestanddelen is het inademen van zo’n schoonmaakmiddel gewoonlijk helemaal niet vervelend. En een biologisch schoonmaakmiddel is normaal ook beter voor de huid : je hebt bijvoorbeeld minder last van droge handen, waarbij je nagels eveneens gezonder blijven.
Schoonmaakbacteriën
Tenslotte is een lokaal product meestal de beste keuze op het gebied van duurzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld het vrij recente initiatief van het Belgische bedrijf YOKUU, waarbij met een vijftal natuurlijke bacteriën gewerkt wordt, die zowat letterlijk door een bio-ingenieur in het bos bij elkaar gezocht werden – meer bepaald in de toplaag van de bodem – en die nu op basis van fermentatie gekweekt worden. Na het reinigen blijft er dan ook een laagje goede beestjes achter, die langdurig verder blijven zuiveren.
Info
Geef als eerste een reactie