Essentiële olie van witte tijm: zacht maar efficiënt

In de aromatherapie nemen de essentiële oliën van tijm een prominente plaats in. Hun eigenschappen en toepassingen worden hierbij voor een groot deel bepaald door het ‘chemotype’ of de belangrijkste component die in de betreffende tijmolie zorgt voor de werkzaamheid. In dit bestek stellen we de essentiële olie van tijm met het chemotype ‘thujanol’ voor. Deze olie wordt ook ‘witte tijm’ of ‘zachte tijm’ genoemd, want ondanks haar krachtige antimicrobiële werking, wordt ze doorgaans goed en beter verdragen dan de andere tijmoliën.

Even voorstellen

Echte tijm (Thymus vulgaris) is een altijdgroene, overblijvende en aromatische plant, die zich als een laag, kruipend struikje (tot 45 cm) voordoet. Ze draagt op haar taaie, houtige en kronkelige takjes kenmerkende kleine, lijnvormige, grijsgroene blaadjes, die onderaan wit viltig zijn. Echte tijm is inheems in het Middellandse Zeegebied, maar is inmiddels overal in gematigde en subtropische streken ingeburgerd. In het wild tref je ze bij voorkeur op een droge, arme en verwilderde grond, die stenig tot rotsig mag zijn. Ze verkiest een standplaats in de volle zon tot op een hoogte van 1500 m. Van echte tijm CT thuyanol heb je tot 150 kg van de bloeiende toppen nodig om 1 L van een doorzichtige, lichtgele en vrij vloeibare essentiële olie op te leveren met een warme, krachtige en kruidachtige geur.

Belangrijke inhoudsstoffen

Monoterpenolen (50 %): (+)-trans-thujanol-4 of kortweg “thujanol”(15 %), terpinen-1-ol-4 (17.6 %), cis- myrceen-8-ol (12,5 %), alfaterpineol; Monoterpenen: vooral gammaterpineen (9 %), alfaterpineen (5 %) en myrceen (2,2 %); ook: limoneen, sabineen, alfapineen; Sesquiterpenen: bètacaryophylleen (2,5%)

Belangrijkste eigenschappen en indicaties; toepassingen

Witte tijm wordt vooral oraal ingezet en lokaal op de huid toegepast; deze olie wordt minder geïnhaleerd en niet verstoven.

 • Het succes van witte tijm-olie wordt voor een groot deel verklaard door haar sterke antibacteriële en antivirale eigenschappen en haar krachtige immuunstimulerende werking, waarbij ze zeer goed verdragen wordt bij oraal gebruik en toepassing op de huid.
 • bij een beginnende angina of keelontsteking kan men 2 druppels witte tijm op een lepeltje honing of olie innemen en dit 3 à 4 maal binnen de 24 uur. In vele gevallen kan dat het doorbreken van de infectie afremmen. Of je kan hetzelfde doen met een druppel witte tijm in combinatie met een druppel e.o. van tea tree.
 • bij strottenhoofdontsteking (laryngitis) met heesheid is de synergie van 3 delen witte tijm, 2 delen rozenhout en 2 delen niaouli de ideale synergie. Gedurende 5 dagen kan je van dit mengsel 4 maal daags 3 druppels op een suikerklontje opzuigen of in een lepeltje olijfolie of honing innemen.
 • bij een algemeen verzwakte immuniteit is een mengsel van 3 delen ravensara, 2 delen tea tree, 1 deel bergbonenkruid en 1 deel witte tijm ideaal. Daarvan worden op wat draagolie 3 maal daags 6 druppels op de borst en de rug aangebracht, gedurende 1 à 3 weken
 • bij koortsblaren is een mengsel van gelijke delen witte tijm, ravensara en niaouli optimaal. Gedurende 48 tot 72 uur breng je dan 6 tot 8 maal daags één druppel op de koortsblaas
 • in de wondverzorging is de synergie van 3 delen echte lavendel en 2 delen witte tijm een zeer goed mengsel, waar eventueel 1 deel essentiële olie van cisteroos (Cistus ladaniferus) kan aan toegevoegd worden. Uiteraard dit mengsel voldoende verdund aanbrengen in een draagolie
 • Zeer interessant is ook de schimmelremmende werking van witte tijm-olie. Een ideale synergie van essentiële oliën om huidschimmels aan te pakken is 2 delen witte tijm-olie, 2 delen roosgeraniumolie cv bourbon, 1 deel tea tree en 1 deel kaneelolie (Cinnamomum zeylanicum). Hiervan worden 3 maal daags 3 à 4 druppels plaatselijk aangebracht.
 • Aangebracht op de huid heeft de essentiële olie van witte tijm een opwarmende werking en stimuleert ze de lokale bloedsomloop. Bij mensen die last hebben “witte” vingers of tenen (ziekte van Raynaud), kan de volgende synergie helpen: 2 delen mandarijnschil, 1 deel witte tijm, 1 deel cipres, 1 deel strobloem en 1 deel dragon. Daarvan worden 2 tot 3 maal daags enkele druppels lokaal aangebracht. 
 • Verder moet ook van witte tijm aangehaald worden dat ze met succes – op voorschrift van een professioneel aromatherapeut – kan ingezet worden:
 • bij infecties van blaas, urinebuis en vagina
 • om de leverfunctie te ondersteunen en de lever te helpen regenereren bij virale hepatitis en ter ondersteuning van cirrose. Niet zelden in combinatie met oliën zoals basilicum CT linalol.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*