Door een westerse, vezelarme voeding vertonen heel wat mensen in onze samenleving een trage stoelgang en vervuilde darmen. Ook overgewicht wordt steeds meer een prangend probleem, waardoor er nood is aan volwaardige voedingsmiddelen met een lagere calorie-inhoud, die het verzadigingsgevoel verhogen en toch lekker blijven smaken. Als topbron van ruwvezels met een lage calorie-aanbreng en een aangename, lichte kokossmaak, kan kokosmeel hierbij op beide vlakken de juiste impuls geven.
Wat is kokosmeel precies?
Voor kokosmeel van een goede kwaliteit vertrekt men van onbehandelde kokosnoten. Na koud (!) persen van het verse vruchtvlees, waarbij de hoogwaardige ‘extra vierge’ kokosolie vrijkomt, wordt de overblijvende pulp bij een lage temperatuur gedroogd. Deze vetarme pulp wordt vervolgens ook nog eens ‘gewassen’, waarbij een deel van de natuurlijke suikers eruit verwijderd worden. Fijn malen levert ten slotte een poeder op met een zachte kokossmaak. Dit kokosmeel lijkt qua consistentie op andere meelsoorten zoals tarwemeel, maar daarmee houdt de vergelijking ook op. Want kokosmeel is uitzonderlijk rijk aan vezels, heeft een veel lagere calorische inhoud dan granenmeel en bevat helemaal geen gluten, de kleefstof die in veel granen voorkomt en waarop veel mensen verkeerd reageren. Voor alle duidelijkheid: kokosmeel is geen kokosrasp, waarbij enkel het vruchtvlees van de kokosnoot wordt gemalen: die laatste bevat nog alle suikers en vetten van de kokosnoot.
Topbron van vezels zonder fytinezuur!
Kokosmeel bevat 60 % vezels of onverteerbare ballaststoffen. Een stuk meer dan lijnzaad (35 %), tarwezemelen (30 à 42 %), haverzemelen (16 %) en gedroogde pruimen (16 %). Bovendien zit er in kokosmeel geen fytinezuur, een component in granenvezels, die de opname van mineralen als calcium en magnesium kan verminderen. Ook gluten zit er niet in (zie verder). Kokosmeel is dan ook een ideale bron van extra voedingsvezel voor de westerse mens, die eigenlijk dagelijks 25 à 35 g vezels nodig heeft, maar door het gebruik van geraffineerde meelproducten en een gebrek aan groenten en fruit gemiddeld amper aan 10 tot 14 g komt. Kokosmeel kan dan ook ingezet worden:
- om de darmtransit te stimuleren bij constipatie en om een “plattere” buik te verkrijgen
- om de darmen beter te reinigen, waardoor ondermeer de kans op darmkanker verlaagt: de kokosvezels werken hierbij als een ‘borstel’, die de darmwand vrij maakt van toxische, kankerverwekkende stoffen
- om cholesterol te binden en het cholesterolgehalte te helpen regelen
Kokosmeel kunnen we als voedingssupplement innemen of verwerken in gebak.
Gebruik als voedingsupplement
Een volle eetlepel kokosmeel bevat zowat 10 g vezels. Wil je die gebruiken als een voedingssupplement, bv voor een betere stoelgang of ter darmreiniging, dan consumeer je best driemaal daags een halve tot een hele eetlepel. Mensen met gevoelige darmen beginnen met driemaal een halve eetlepel. Kokosmeel kan je ondermeer oplossen in water, vruchtensap, groentesap of sojamelk. Of je kan kokosmeel strooien over of verwerken in gerechten als yoghurt, muesli, havermout, saus of desserts. Maar de lekkerste oplossing is misschien wel het te verwerken in gebak.
Caloriearme ingrediënt in een afvalprogramma
Kokosmeel is door zijn rijkdom aan onverteerbare vezels een caloriearm voedingsmiddel. Zo bevat 100 g kokosmeel amper 190 kilocalorieën, een stuk minder dan tarwemeel dat bijna het dubbele aan kilocalorieën aanvoert (340 kcal). Als je bovendien rekening houdt met de typische exotische smaak, dan is kokosmeel een ideaal en lekker ingrediënt van alle soorten gebak die passen in een vermagerings – of diabetesdieet. Algemeen kan men stellen dat kokosmeel, dat geen gluten met kleefeigenschappen bevat en waarvan dus moeilijk alleen een samenhangend baksel kan gemaakt worden, 10 à 20 % van je bakmeel kan vervangen in recepten voor brood, cakes, koekjes en ander gebak. Houd er wel mee rekening dat je extra water aan je deeg toevoegt om een vast gebak te verkrijgen, dat niet te snel gaat kruimelen. Er zijn nog voordelen aan het gebruik van het vezelrijke kokosmeel in gebak om een optimaal gewicht te bereiken en/of te behouden:
- kokosmeel bevordert het verzadigingsgevoel, waardoor men zich veel minder snel gaat overeten
- kokosmeel verlaagt de ‘glycemische index’ van gebak: dat betekent dat kokosvezels zorgen voor een minder snel oplopen van de de bloedsuikerspiegel. Hierdoor kan bij diabetes de bloedsuikerspiegel beter geregeld worden en zal bij overgewicht minder vetweefsel worden opgebouwd.
100 % Glutenvrij!
Kokosmeel bestaat voor 20 % uit eiwit of proteïne, evenveel als volkoren tarwemeel. Het bevat alle essentiële aminozuren, maar is in tegenstelling tot tarwemeel volkomen vrij van gluten! Gluten is een kleverig eiwitbestanddeel in granen als tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst, dat het bakken van samenhangend brood en gebak mogelijk maakt, maar dat door veel mensen niet goed wordt verdragen. Mensen met de erfelijke aandoening ‘coeliakie’ of glutenovergevoelige enteropathie moeten sowieso levenslang streng glutenvrij eten en hebben aan kokosmeel een interessant voedingsmiddel. Maar veel mensen zijn, vaak zonder het te weten, ‘intolerant’ aan gluten. Het overmatige gebruik van glutenhoudende producten kan dan bijdragen tot spijsverteringsmoeilijkheden, overgewicht, verminderde weerstand en allergische verschijnselen zoals eczeem, astma en chronische sinusitis. Wie gluten wil vermijden kan kokosmeel gebruiken ter vervanging van glutenhoudende meelsoorten in desserts, pudding en sauzen. Voor glutenvrij gebak met kokosmeel en zonder glutenhoudende granen als tarwe, spelt en rogge, kan men gespecialiseerde kookboeken voor glutenvrij gebak raadplegen. Hierbij zal men wel gebruik moeten maken van bindmiddelen als ei, agar agar, maïzena en aardappelmeel.
Interessante vetstoffen
Als bijkomend voordeel moeten we aanstippen dat kokosmeel ook nog zo’n 14 % heilzame vetstoffen bevatten. Deze plantaardige, kortketenige en gemakkelijk verteerbare verzadigde vetten (de ‘medium chain triglyceriden’), zijn licht verteerbaar, ondersteunen ook het verzadigingsgevoel, hebben een lagere calorische inhoud dan langketenige vetzuren en bevorderen de stofwisseling. Ze werken helemaal geen hart- en vaatziekten in de hand, integendeel.
Geef als eerste een reactie