Leer de signalen van je lichaam tijdig te herkennen en te interpreteren

Alle delen van ons lichaam, zowel de binnenkant als de buitenkant, vormen één geheel, holistisch met elkaar verbonden, alles is gerelateerd en heeft invloed op elkaar.  We weten ook, een gezonde geest in een gezond lichaam, dus ook ons mentaal en emotioneel welbevinden staat met ons lichaam, ons huis, in verbinding.

Als er iets mis gaat geeft ons lichaam een signaal, in de vorm van pijn, een oncomfortabel gevoel, uitslag op onze huid… Als kind reageerden we al op deze signalen door te laten weten dat er ons iets stoorde. Helaas hebben we vaak te horen gekregen dat het wel zou over gaan, en vooral dat we niet flauw moesten doen. We hebben geleerd om deze signalen te negeren. Pas als we ons écht ziek voelen, gaan we naar de dokter, die ons zal onderzoeken, en we hopen dat hij ons zal genezen. We geven de dokter de controle over ons vege lijf, want hij weet het beter, tenminste, dat is ons zo geleerd.

In vroeger tijden hadden de mensen alleen maar natuurlijke middelen om zich te verzorgen. De natuur fungeerde als apotheek. Met de komst van de moderne geneeskunde zijn we de natuurlijke middelen een beetje uit het oog verloren. Nu is er een tendens dat men eerst wacht tot het ernstig genoeg is om naar de klassieke dokter te gaan. Dan indien nodig een tweede of derde opinie, en als de artsen het niet hebben kunnen oplossen, dan zal men soms ten einde raad een alternatieve genezer raadplegen, die dan vaak ook geen oplossing kan bieden, omdat het probleem al erg ver gevorderd is.

Vanuit mijn ervaring, zowel voor mij persoonlijk, als vanuit mijn praktijk als massagetherapeute en in mijn studie over de alternatieve geneeskunst, is dat de natuurlijke aanpak het beste werkt als we snel genoeg reageren, al vanaf de eerste signalen, symptomen, van ons lichaam. Ons motto zou kunnen worden: geef eerst de natuur een kans. Zoals in Duitsland Heilpraktiker een erkend beroep is, die mensen kan bijstaan als eerstelijns gezondheidszorg. Hier heeft de huisarts natuurlijk een belangrijke taak. We kunnen mensen terug leren hoe ze de verantwoordelijkheid voor hun eigen lichaam terug in handen kunnen nemen.

Ons lichaam steekt fantastisch goed in elkaar.Iedere ziekte is een uitdrukking van disharmonie in het bewustzijn. Een symptoom deelt ons via van ons lichaam mee waar we de innerlijke balans zijn kwijtgeraakt. Helaas begrijpen de meeste mensen de taal van de symptomen niet. Maar er zijn mensen die kunnen helpen, vaak in de alternatieve geneeskunst. Signalen worden eerst altijd aan de periferie gegeven, aan de buitenkant van ons lichaam. Daar kunnen ze het minste kwaad aanrichten, want onze vitale organen zitten goed beschermd van binnen. Maar als we de tekenen van ons lichaam niet begrijpen, gaan we deze zaken en de pijn als lastig en ongewenst beschouwen, en onderdrukken. Belangrijk is om de symptomen indien mogelijk niet te onderdrukken, maar ook niet te negeren. We kunnen oefenen om alert te zijn, en ziekte als een bondgenoot te zien in plaats van als een vijand.

Een eerste signaal van ziekte kan een gevoel van emotioneel onbehagen zijn, iets waar we mee zitten, een trauma dat we moeilijk kunnen verwerken… als kind hadden we de woorden niet om onze emoties uit te drukken, onze trauma’s en emoties zetten zich vast in onze cellen, waar ze, soms maar jaren later, als opgestapelde stress naar buiten komen. Stress die zich vaak ook in het bindweefsel vastzet.

Kinderen voelen hun lichaam nog veel beter aan dan wij, dus zouden we misschien beter hun aanvoelen stimuleren in plaats van ze te leren om flink te zijn en de signalen te negeren. Vroeger was het de gewoonte om de kinderen te dwingen hun bord leeg te eten, dat hoorde zo, maar dan leren ze om niet naar hun lichaam te luisteren.

De huid en de slijmvliezen staan met elkaar in verbinding. Oorspronkelijk zijn ze ook uit dezelfde embryonale cellenlaag gemaakt, het endoderm. Problemen met de huid zijn dan ook vaak gerelateerd aan onze organen die bedekt zijn met slijmvlies, ons spijsverteringsstelsel en ons ademhalingsstelsel. bv uitslag als eczeem kan leiden tot astma.

Vanuit de reflexologie, hier als een vorm van spiegel, zien we ook dat veel zaken met elkaar verband houden. Op het gelaat kunnen we ook heel wat waarnemen.

Enkele voorbeelden:

  • Gezwollen oogleden, wallen onder de ogen zitten op de reflexzone van de nieren, en kunnen dus wijzen op een probleem met de vochthuishouding.
  • Is de neus heel erg vergroot en hobbelig, zoals een aardbei neus, dan kan dat wijzen op problemen met het hart en de circulatie.
  • Couperose op de wangen gaat vaak samen met aderspat op de benen en wijst op een probleem met de bloedcirculatie. Soms kan couperose gaan ontsteken, acné rosacea, daar kan je best ook zo snel mogelijk naar kijken.  In de klassieke geneeskunde wordt daarvoor antibiotica zalf voorgeschreven, maar er zijn ook natuurlijke middelen. Honing is een natuurlijk antibioticum, zeer werkzaam met kaneel.
  • Opgezwollen ledematen, meestal de benen, voeten, enkels, in uitzonderlijke gevallen de armen, wijzen meestal op een lymfatisch probleem, en op een probleem met de vochthuishouding, nieren, blaas, lymfe, de zwelling kan je maar beter ernstig nemen.
  • Jeuk is vervelend, en kan ook verschillende oorzaken hebben. Soms een droge huid, soms te wijten aan medicatie, soms een onderliggend probleem, zoals een circulatieprobleem. Het is zeker ook iets dat de moeite van het onderzoeken waard is.
  • Een opgezwollen, pijnlijke buik, een opgeblazen gevoel, wijst vaak op problemen met de darmen of een ander spijsverteringsprobleem. Misschien zit er een blokkade of en verkleving, werkt de peristaltiek of darmbeweging te traag, heb je dus een luie darm, of drink je te weinig…Normaal moet de buik soepel en niet pijnlijk aanvoelen. Ook problemen met de stoelgang komen vaak voor, constipatie of diarree, je spijsvertering kan verbeteren door je voeding aan te passen.
  • Als je spijsvertering niet goed werkt, kan dat leiden tot overgewicht. Een ernstig overgewicht is een gezondheidsrisico. Soms heeft men slechte eetgewoonten en beweegt men te weinig, maar hoe langer iemand zwaarlijvig is, hoe meer kans op onderliggende gezondheidsproblemen. Een BMI van meer dan 30 is ongezond, boven 35 is obesitas. Body Shaming is nooit een goed idee, vaak hebben mensen met overgewicht hulp nodig. Darmen en ademhaling zijn ook met elkaar gelinkt. Door een goede ademhalingstechniek kan je de darmfunctie verbeteren. Hoe groter de buikomtrek, hoe meer risico voor de dieper liggende organen, en veel gezondheidsproblemen beginnen in de darmen.
  • Spierkrampen hebben vaak te maken met een tekort aan magnesium, soms zijn ze ook te wijten aan het gebruik van statines,cholesterolverlagende middelen, die dan weer leiden tot een tekort aan het co-enzyme Q10, wat ook spierkrampen kan teweegbrengen.
  • Kalknagels of schimmelnagels hebben vaak als oorzaak een zeer slechte circulatie in de benen, maar gaan vaak gepaard met schimmels in de darmen, die dan weer te wijten zijn aan een algemene verzuring van het lichaam. Maagzuur, oprispingen wijzen ook op verzuring. Een detox of ontzuringskuur, met brandnetelthee is in dit geval nuttig. Vermijd suiker.
  • Onze hormonen beïnvloeden onze haargroei, heeft een vrouw op jonge leeftijd haargroei in het gelaat, dan kan dat wijzen op slecht werkende bijnieren, dit komt ook voor vanaf de menopauze.

Alle vormen van pijn zijn altijd een signaal dat er iets grondig mis is. Pijnstillers en antidepressiva worden veelvuldig gebruikt, maar de pijn onderdrukken zou slechts tijdelijk mogen zijn. Koorts helpt het lichaam om te vechten tegen ziekteverwekkers. Als de koorts niet te erg is, gewoon uitzieken. We moeten altijd op zoek naar de oorzaak, en deze aanpakken. Nu is de klassieke geneeskunde een symptoomgeneeskunde, vandaar dat men naar alternatieven zoekt.

Geef je lichaam even tijd om de balans terug te vinden, maar zoek tijdig hulp als het niet lukt, als het kan met natuurlijke middelen. Blijf gezond !

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*