Make-up producten, nieuwe trends, en mogelijke risico’s voor de gezondheid

Het uiterlijk opsmukken is van alle tijden. De bedoelingen van de aangewende producten waren soms medicinaal en soms louter decoratief. Het gebeurde dat er producten gebruikt werden die een risico inhielden voor de gezondheid. Ook nu kan dat jammer genoeg nog het geval zijn.

Risico op allergie

Een onmiddellijke allergische of overgevoeligheidsreactie op een product is altijd mogelijk en dit kan ook met natuurlijke producten. Natuurlijk en anti-allergisch is niet hetzelfde maar de ervaring leert wel dat er met natuurlijke producten het risico op allergie kleiner is dan met onnatuurlijke chemische verbindingen.

Het grootste risico is echter dat producten ongezond kunnen zijn op lange termijn. Als je er een keertje gebruik van maakt, geen groot probleem maar sommige stoffen kunnen cumulatief werken, elke dag een beetje van een bepaalde stof kan op termijn schadelijk zijn. Zo dat je na jaren gebruik ineens een reactie kan krijgen, een contactallergie of contacteczeem en het product niet meer kan verdragen. De huid slaagt er dan niet meer in zich te herstellen. Het kan ook zijn dat een product geen huidletsel geeft, maar door osmose door de huid heen in de bloedbaan komt en daar een kwalijke reactie veroorzaakt, bv conserveringsmiddelen zoals parabenen en hormoonverstoorders.

Minerale make-up

Minerale make-up is ook vegan en in ieder geval een betere en gezondere keuze dan chemische make-up. De mineralen zinkoxide en titaniumdioxide geven een natuurlijke zonbescherming. Alleen opletten dat je geen te dikke laag aanbrengt. Dat ziet er onnatuurlijk uit en droogt de huid uit. Minimale natuurlijke minerale make-up is gelukkig in, en  is perfect geschikt om onze natuurlijke schoonheid te benadrukken, het beste van ons naar voren te brengen en te doen stralen. Minerale make-up werkt met minerale en plantaardig kleurpigmenten i.p.v. met chemische bestanddelen die vaak hormoonverstorend werken en soms ook een petrochemische basis hebben, iets wat we ook beter vermijden omdat het de huid afsluit en lui maakt. Minerale make-up verzorgt onze huid en beschermt ze.

Onze huid kan heel eenvoudig mooi egaal gemaakt worden door minerale poeder make-up of een BB (Blemish of Beauty Balm) of CC (Color Corrector) crème. Het zijn hydraterende crèmes die egaliseren en lichtjes kleuren, en ze bevatten een minerale SPF (Sun Protection Factor). Ze camoufleren ook roodheid in het gelaat.

De houdbaarheid van de make-up is ook van belang. Ongeopend blijft die jaren goed, maar eens geopend soms maar enkele maanden. Eens de verpakking open is kunnen er vanzelfsprekend gemakkelijk bacteriën, stof en schimmels in het product terechtkomen. Het is aan te raden om cosmetica en make-up niet te warm te bewaren, dat werkt bederf in de hand net als met etenswaren. Een poeder blijft langer goed, zaken als mascara veel minder lang. Mascara kan ook uitdrogen. Er staat op de verpakking steeds een houdbaarheidsdatum in de vorm van een geopend potje. Het cijfer dat daarin vermeld is bv 6, verwijst naar het aantal maanden dat de fabrikant garandeert dat het product goed blijft na opening.

Bleaching

Een ingrijpender procedé dan make-up is bleaching, de huid bleken. Dit wordt vaak toegepast bij mensen met een donkerder huid. Ze denken blijkbaar dat een bleke huid meer status geeft, maar het is heel risicovol. Deze producten zijn vaak kankerverwekkend, de melanine wordt aangetast, dat maakt dat je gevoeliger bent voor de zon en voor verbranding. Deze producten bevatten vaak schadelijke stoffen zoals kwik en hydrochinon, een product dat eigenlijk voor hyperpigmentatie bedoeld is. Ze verminderen de melanine in de huid maar net die melanine beschermt onze huid tegen de zon. Al in de oudheid vond men een bleke teint blijkbaar begerenswaardig want men gebruikte toen loodwit, waar men een loodvergiftiging van kon krijgen.

Ook tanden kan je bleachen, terug witter maken, meestal wordt een oplossing met waterstofperoxide gebruikt. Je hebt dan wel weer een stralende lach maar de agressieve producten tasten het tandglazuur aan waardoor je tanden gevoeliger worden aan warmte en koude en er gemakkelijker tandplak komt. Soms brengt men edelsteentjes aan op de tanden maar die tasten ook het glazuur aan.

Permanente make-up

De wenkbrauwen zijn heel belangrijk, ze geven uitdrukking aan ons gezicht. Een gelaat zonder wenkbrauwen bv door ziekte, komt raar over. Vroeger werden de wenkbrauwen afgeschoren en daarna met een fijne lijn bijgetekend. Dat was nogal onnatuurlijk. Tegenwoordig zijn zware wenkbrauwen in trek. Daarbij moet men ook opletten dat het niet onnatuurlijk wordt, niet iedereen staat met zo’n zware wenkbrauwen. De aangewende technieken zijn microblading of permanente make-up, een vorm van cosmetische tatoeage maar die minder diep in de lederhuid gaat.   Allergische reacties op de inkt zijn een risico. Omdat er tijdens het tatoeëren of het zetten van PMU een wond ontstaat  is er kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen zoals hepatitis. Het spreekt vanzelf dat hygiëne en ervaring hier belangrijk zijn.

Kohl potloden

De ogen worden ook al lang extra benadrukt met eyeliner. Oorspronkelijk met Kohl in de Arabische landen, wat zwart betekent. Kohl werd oorspronkelijk gemaakt van het mineraal, het zwarte gesteente antimonium, een stof die antibacteriële en beschermende functies heeft voor het oog. In India noemt men het Kajal, daar wordt ook sandelhout en ghee gebruikt die ook medicinale eigenschappen hebben. Het werd voor decoratieve doeleinden gebruikt en het gemalen gesteente beschermde tegen de zon. Later zijn er in sommige culturen ingrediënten gebruikt zoals roet, wat erg ongezond is. In de Westerse wereld noemt men de potloden nog steeds Kohl, verwijzend naar de kleur, maar de samenstelling is totaal anders. Opletten, deze potloden bevatten soms een lood sulfide, dat risico’s inhoudt. Gebruik deze potloden liever niet in het oog, de kleurstof kan door de slijmvliezen opgenomen worden en plaatselijk infecties veroorzaken of zelfs in de bloedbaan terecht komen.

Kunstnagels

Onze handen zijn ons visitekaartje en de dames willen graag mooie nagels. De acrylhars gelnagels zijn populair. Ze zijn mooi, soms echte kunstwerkjes, maar niet zonder risico. De eigen nagels worden brozer want het bovenste laagje, dat niet poreus is, wordt er af gevijld. De natuurlijke nagel bestaat uit meerdere dunne lagen en soms wordt er te veel gevijld. Dat maakt ze gevoeliger voor infecties en schimmels. De producten die gebruikt worden, de hars, de gel en de lijm zijn een beetje toxisch. De UV lamp die bij het plaatsen gebruikt wordt geeft straling op de handen, doet ze verouderen en werkt pigmentvlekken in de hand. Kunstnagels zouden best gereserveerd worden voor uitzonderlijk gebruik zoals een feestelijke gelegenheid. Een gewone natuurlijke manicure met mooi verzorgde nagels is het gezondste alternatief. Splitsen of breken je nagels, dan kan dat op een tekort van vitaminen of mineralen wijzen of op een ander gezondheidsprobleem. 

We worden ouder

Veroudering hoort bij het leven maar de moderne geneeskunde schijnt dat als een ziekte te beschouwen en heeft behandelingen ontwikkeld om de veroudering tegen te gaan of de tekenen ervan te behandelen. Er wordt gebruik gemaakt van fillers en botox. De resultaten zijn niet blijvend. Een filler is een injectable, een injecteerbaar gelachtig vulmiddel voor de huid. De basis voor een filler is hyaluronzuur, een binding die van nature in onze huid voorkomt en zorg voor een elastische en stevige huid. Maar hoe ouder we worden, hoe minder hyaluronzuur onze huid produceert. Botox, de volledige benaming is botuline toxine, een eiwit dat de spieren tijdelijk verlamt en uitdrukkingsrimpels vervaagt. De risico’s van het inspuiten van chemische producten zijn allergie, littekens, verharding, gevoelloosheid en zelfs infectie of asymmetrie. Helaas wordt er weinig aandacht geschonken aan mogelijke complicaties wanneer men een cosmetisch arts om advies vraagt. Gezond ouder worden kunnen we zelf actief bevorderen door een gezonde levensstijl en natuurlijk kwaliteitsvolle biologische gevarieerde voeding.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*