Onze voeten dragen ons de hele dag, ze zitten wel verstopt in schoenen maar ze verdienen de nodige aandacht en verzorging. Uiteraard zo natuurlijk mogelijk. Als pedicure heb ik jaren ervaring. Je kan een professionele voetverzorging laten doen, aangewezen bij ernstige problemen maar je kan ook veel zelf doen.
Eerst een voetbadje
Je kan de verzorging van je voeten best beginnen met een voetbadje. Gebruik warm water en laat je voeten lang genoeg weken, zo’n 20 minuten. Voeg azijn en natriumbicarbonaat toe voor een zachte huid. Azijn werkt ook ontsmettend. Kies bij voorkeur appelazijn of witte azijn, deze zijn mild. Dit badje zal helpen bij eelt, likdoorns, ruwe huid, voet- en nagelschimmel en kalknagels. Je kan ook etherische olie toevoegen, bloemblaadjes, zeezout en ook magnesiumvlokken, dat is eigenlijk magnesiumzout, het verzacht de huid, zorgt voor magnesiumopname via de huid en verbetert de doorbloeding. Een ontspannend voetbad werkt in op ons hele gestel want onze voeten staan in verbinding met de rest van ons lichaam. Wekelijks aan te raden.
Een scrub haalt schilfers weg
Heb je ruwe voeten, eelt, schilfers en denk je ik zal ze maar goed insmeren? Dat klinkt logisch, maar dode huidcellen nemen geen voeding meer op. Je kan best eerst de voeten onder handen nemen. Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de buitenste laag van onze huid en eigenlijk een bescherming. Hadden we geen eelt, we zouden elke oneffenheid in de ondergrond voelen, elk keitje, en we zouden onze voeten gemakkelijk kwetsen. Je mag dus nooit alle eelt weghalen, dan maak je de huid te dun en te kwetsbaar. Maar als de eeltlaag te dik is kan ze scheuren, dan krijgen we pijnlijke kloven. De eeltlaag kan ook ruw worden, dat is onverzorgd en je kan er mee aan je kousen blijven haken. De eelt kan wel glad gemaakt worden, dat is veel verzorgder en aangenamer en dan krijg je minder makkelijk kloven. Vooraleer de voeten in te smeren kan je best een scrub toepassen om dode huidcellen en schilfers weg te nemen en de eeltlaag te verdunnen. Je kan hiervoor scrubzout gebruiken of een peelingproduct aankopen. Pas de scrub toe na het voetbad. Wrijf goed op alle ruwe plekken, want de scrub haalt mechanisch de dode huidcellen weg, en doe dat wekelijks of indien nodig twee keer per week. Je kan ook een voetrasp gebruiken.
De nagels verzorgen
De nagels knippen gaat vlotter als je voeten geweekt zijn. Knip de nagels recht, dan groeien ze minder gemakkelijk in. Gebruik een nagelknipper, een professionele nageltang of een nagelschaartje. Vijl altijd de nagels bij na het knippen, zeker van de grote tenen, dan breng je de verschillende lagen van de nagel weer bij elkaar en heeft de nagel geen haakjes meer dan is de rand weer zacht.
Is je nagel erg verdikt of ruw dan mag je ook boven op de nagel vijlen. Gebruik eerst een ruwe vijl en daarna een fijnere om het nageloppervlak te polijsten. Er bestaan polijstvijlen met verschillende oppervlakten, Dat werkt zoals schuurpapier, eerst grof werken daarna fijner.
Als je een kalknagel hebt, dat is heel vaak een schimmelnagel, kan je deze behandelen met Tea tree olie en/of met een watje met pure azijn, om ontsmettend te werken. Een nagelschimmel is heel hardnekkig en moeilijk te behandelen. Mijn ervaring is dat er heel vaak een letsel is in het been waar de nagels aangetast zijn, waardoor er een circulatieprobleem is ontstaan. Bv, een ongeval gehad, of een slechte knie. Schimmels zijn anaerobe organismen, en als de circulatie wat verstoord is komt er net iets minder zuurstof naar de voet. Kalknagels verkleuren en brokkelen. Je kan ze wat gladder schuren, of dat laten doen bij een professionele pedicure die de nagels zal frezen met een freestoestel. Hou de aangetaste nagels zo kort mogelijk. De schimmel zit onder de nagel, waar het vochtig en warm is. Plaatselijk behandelen helpt om de infectie in te dijken. Er bestaan ook pilletjes maar die zijn niet zo gezond en de schimmel blijft vaak sluimeren en terug komen.
De voeten insmeren
Na de scrub kan je de voeten inwrijven met een voetcrème aangepast aan de huid. Er zijn voedende of hydraterende crèmes, formules die transpiratie tegen gaan, formules die de circulatie verbeteren en formules met kruiden die verkoelend werken. Er is een breed gamma natuurlijke crèmes op plantaardige basis.
Ureum of urea is heel efficiënt bij eelt en droge huid. Voetcrème met 10% ureum herstelt droge voeten en strijkt eeltplekken glad. De versoepelde en gehydrateerde huid is beter bestand tegen kloven. Door ureum verminderen schilfering, kloven en branderige plekken. Het is een natuurlijke lichaamseigen stof die vocht kan vasthouden. Ze wordt wel in het laboratorium nagemaakt omdat dat handiger is, maar een dergelijke crème geeft heel mooie resultaten bij eelt en droge voeten.
Zweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriële huishouding van je voeten. Daardoor gaan ze sneller zweten en ontstaat de onaangename geur. Vooral de geur is in de sociale omgang een probleem. Het is belangrijk om je voeten goed schoon te houden en deze regelmatig te wassen met antibacteriële zeep in lauwwarm water. Zorg ervoor dat je ook goed tussen de tenen scrubt. Zo verwijder je dode huidcellen en doodt je de bacteriën. Droog de voeten grondig af, ook tussen de tenen. Vochtige voeten hebben gemakkelijker last van schimmels want zowel voetschimmel als nagelmycose houden van vochtig en warm. Eventueel kan je wat talk of boorzuurschilfers aanbrengen om de voeten droog te houden. Strooi dagelijks een beetje schilfers in je sokken en schoenen alvorens ze aan te trekken. Boorzuurschilfers nemen het vocht op en houden de voeten droog. Ze houden bovendien vieze geurtjes weg. Je kan de schilfers ook gebruiken in een voetbadje. Boorzuur is een verbinding van boor, zuurstof en waterstof en komt in de natuur voor als het mineraal sassoliet.
Neem dagelijks verse sokken en wissel dagelijks van schoenen, zo dat de schoenen vanbinnen kunnen drogen. Draag zoveel mogelijk natuurlijke materialen, katoenen, wollen of bamboe sokken, lederen schoenen, open schoenen, en loop zo veel mogelijk blootsvoets. Op blote voeten lopen is trouwens ook goed om te aarden. Vermijd beter synthetische materialen voor je schoenen en sokken.
Circulatie in de benen bevorderen met kruiden
Een goede circulatie in de benen is belangrijk voor gezonde voeten. Uiteraard is het belangrijk om voldoende te bewegen. Beperk de inname van geraffineerde suiker in al zijn vormen, suiker werkt ontstekingen in de hand.
Paardenbloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook lekker en ook nog eens heel gezond. Paardenbloeminfusie is dé helende infusie bij uitstek als je pijnlijke en vermoeide benen hebt. Paardenbloem is rijk aan looizuur en een aantal kalmerende stoffen, die onmiddellijk inwerken op de circulatie ter hoogte van de benen. Er wordt aangeraden één of twee kopjes thee per dag te drinken. Verder kan je paardenbloem gebruiken in de salade en je kan ze aan het badwater toevoegen.
Andere kruiden die de bloedsomloop bevorderen zijn rozemarijn, paardenstaart, meidoorn en olijfblad. Paardenstaart en rozemarijn zijn diuretische kruiden, ze hebben een vochtafdrijvende werking.
De paardenkastanje of wilde kastanje is een loofboom waarvan de vruchten in voedingssupplementen of zalf worden verwerkt. Niet te verwarren met de tamme kastanje die je in de keuken gebruikt. Paardenkastanje is goed voor de bloedsomloop, helpt bij zware benen en aderspat en zorgt voor een goede conditie van de bloedvaten. Het is een antioxidant, helpt om de gewrichten soepel te houden en ondersteunt het afweersysteem.
De etherische olie van echte Lavendel is een bactericide, desinfecterend, licht verdovend bij pijn, ontspannend bij verkramping, insecten- en parasietenverdrijvend. Lavendel verzacht de huid bij kleine wondjes. Het helpt kloven en barsten in de droge huid te dichten.
Tea tree etherische olie heeft een ontsmettende, schimmeldodende en antivirale werking. Het kan bacteriën, schimmels en virussen doden. Ook heeft tea tree-olie een sterke geur die vlooien en teken op afstand houdt.
Geef als eerste een reactie