Saffraan, zoveel meer dan een antidepressivum

Minstens 20 % van de vrouwen en 10 % van de mannen krijgt ooit te maken met een zekere vorm van depressiviteit. Naast een aangepaste levensstijl, een begripvolle opvang en professionele begeleiding, kan de inname van een goed saffraanextract heel vaak een verschil maken. Nu blijkt dat saffraan ook heel wat meer kan betekenen op andere vlakken voor de gezondheid en met name veel degeneratieziekten helpt voorkomen.

Even voorstellen

De saffraankrokus (Crocus sativus) is afkomstig van Zuidwest-Azië. Ze bloeit in de herfst violette bloemen, die binnenin drie gele meeldraden en drie lange, bloedrode stampers dragen. Al in de Oudheid gebruikte men die zeer kostbare stampers als specerij, aroma, kleurstof of medicijn. Steeds meer wordt de laatste jaren wetenschappelijk onderbouwd dat deze saffraanstampers naast hun nut bij neerslachtigheid en depressiviteit, ook op andere vlakken met succes inzetbaar zijn.

Hoofdindicatie: depressiviteit

Als een saffraanextract van onberispelijke kwaliteit wordt ingezet, met minstens 2 % safranal en 3 % crocine, kan de dagelijkse inname van 30 mg daarvan vaak hulp bieden bij neerslachtigheid en depressiviteit. Dit gunstige effect wordt in de eerste plaats verklaard door de antioxiderende (celbeschermende) en anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) eigenschappen die op het zenuwstelsel worden uitgeoefend door de sterke antioxidanten safranal, crocine, crocetine en picrocetine. Spelen ook een belangrijke rol: de inwerking op de zogenaamde ‘neurotransmitters’ of zenuwsignaalstoffen, die prikkels in het zenuwstelsel overbrengen.  Zo verhoogt safranal het niveau van serotonine in de hersenen, de neurotransmitter die zo belangrijk is voor een positieve, opgeruimde stemming. Crocine dan weer, draagt ook bij tot een positieve instelling, ditmaal door de niveaus te verhogen van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Dopamine laat ons genieten van aangename zaken, doet ons beter gevoelens van geluk en liefde ervaren en is ook belangrijk voor een goede motivatie. Nordrenaline is een opwekkende neurotransmittor, die bijdraagt tot meer waakzaamheid, een sterk geheugen en concentratievermogen.

Bewezen antidepressief

De opbeurende werking van saffraan is goed onderbouwd: bij milde tot matige depressie leidt de dagelijkse inname van 30 mg saffraanextract (2 % safranal en 3 % crocine) per dag tot een significante verbe­tering van de gemoedstoestand ten opzichte van placebo. In vergelijkende studies is het antidepressief van saffraan bij milde tot matige depressie even goed als die van de medicijnen imipramine en fluoxetine, evenwel zonder tot nevenwerkingen te leiden. Denk bij neerslachtigheid en depressiviteit eventueel aan een combinatie van saffraan met de plant rhodiola (versterkend, ontspannend, antidepressief), omega-3-vetzuren (ontstekingsremmend op de hersenen), vitamine D (vooral nuttig bij ‘winterblues’), zink (bevordert de werking van serotonine) en de vitaminen B6, foliumzuur en B12 (bevorderen de aanmaak van neurotransmitters en verlagen homocysteïne, het vrije radicaal waarvan een hoge spiegel de kans op depressiviteit verhoogt).

Rustgevend, angstdempend, slaap bevorderend

Er zijn nog gunstige effecten verbonden aan de inname van saffraan: door de voornoemde antioxiderende en ontstekingswerende effecten op het zenuwstelsel én door het feit dat de inhoudsstof safranal bindt op de zogenaamde ‘GABA A-receptoren’ in de hersenen, oefent saffraan een natuurlijke rustgevende en angstdempende werking uit. Saffraan is dus nuttig bij zenuwachtigheid, alledaagse stress en diverse vormen van angst. En dat kan vaak ook de kwaliteit van de slaap verbeteren.

Betere cognitie, preventie Alzheimer en Parkinson

Door de antioxiderende en celbeschermende werking op het zenuwstelsel draagt saffraan ook bij tot een beter verstandelijk vermogen in al zijn deelaspecten: ze helpt bij geheugen- en concentratiestoornissen, alsook bij aanleermoeilijkheden. Maar er is meer: saffraan remt de vorming en de neerslag van het bèta-amyloïde eiwit, het eiwit dat betrokken is in het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dit kruid kan dan ook bijdragen tot de preventie van deze ernstige vorm van dementie, die steeds meer oprukt in onze leefwereld. Het beschermende effect op het zenuwstelsel leidt ook tot het behoud van de dopamine producerende cellen in de substantie nigra van de hersenen. En dat helpt dan weer beschermen tegen de ziekte van Parkinson. Bij uitbreiding mag gesteld worden dat saffraan bijdraagt tot de preventie van andere neurodegeneratieve ziekten zoals multiple sclerose en ook het herstel bevordert na een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Preventie van hart- en vaatziekten

De voornoemde antioxiderende en ontstekingswerende effecten oefent saffraan ook uit op de vaatwanden en het hart. Ze helpt hierdoor het proces van atherosclerose af te remmen, dat aan de basis ligt van de meeste hart- en vaatziekten, en beschermt tegelijk de hartspiercellen tegen vroegtijdige celdood door zuurstofgebrek. Hierbij is het ook nuttig dat saffraan een ontspannende werking uitoefent op de bloedvaten, waardoor ze hypertensie of hoge bloeddruk – overigens ook een risicofactor op hartziekten – helpt voorkomen of afremmen.

Betere functie netvlies

De antioxidanten in saffraan vertonen een uitgesproken affiniteit voor de retina of het netvlies van het oog. Ze remmen er het afsterven van netvliescellen door vrije radicalen en zuurstofgebrek, verbeteren er de gevoeligheid van de netvliescellen voor lichtprikkels en bevorderen de microcirculatie in de kleine, delicate bloedvaatjes van het netvlies. Alles samen is saffraan een topmiddel in de preventie en het afremmen van:

  • maculaire degeneratie (leeftijdsgebonden netvliesdegeneratie die leidt tot afname van het gezichtsvermogen)
  • nachtblindheid
  • cataract (staar, troebeling van de ooglens)
  • netvliesschade door glaucoom (oogbaloverdruk)
  • diabetische retinopathie (aantasting netvlies door diabetes)
  • retinitis pigmentosa (specifieke netvliesziekte)

Mild pijnstillend

In bepaalde gevallen kan saffraan de perceptie van overmatige pijnsignalen in het zenuwstelsel afremmen; door in te werken op de pijnreceptor TRPA1 (transient receptor potential ankyrin 1). Rekenen we daarbij ook de voornoemde verhoging van de serotoninespiegel in de hersenen (een lage serotoninespiegel verlaagt de pijndrempel), dan kan saffraan nuttig zijn om naast andere maatregelen in te zetten bij:

  • fibromyalgie: minder ervaren van pijn en minder depressieve gevoelens
  • andere chronische pijnsyndromen, al dan niet gepaard gaand met depressiviteit

Nog andere indicaties

Vooral vanwege de antioxiderende en ontstekingswerende werking, de positieve invloed op de neurotransmitters, de bloedcirculatie en de pijnperceptie, worden in studies nog andere nuttige toepassingsgebieden van saffraan vastgesteld, onder meer bij:

  • ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder)
  • subfertiliteit (verminderde vruchtbaarheid) bij de man door

verminderde concentratie en/of verminderde beweeglijkheid en/of te veel afwijkende vormen van de spermacellen  

  • prikkelbare darm syndroom (irritable bowel syndrome)
  • erectiestoornissen, seksuele dysfunctie bij man en vrouw (bv als nevenwerking van reguliere antidepressiva)
  • PMS (premenstrueel syndroom) met o.a. premenstruele stemmingswisselingen; pijnlijke menstruaties
  • vroegtijdige ouderdomsverschijnselen
  • huidveroudering, overmatige pigmentatie van de huid

Nog sterker effect

Dagelijks 30 mg saffraanextract met 2 % safranal en 3 % crocines kan dus de sombere, gestresseerde, slecht slapende, angstige persoon ondersteunen en bijdragen tot de preventie van heel wat westerse degeneratieziekten en ouderdomsverschijnselen. Een middel dat hiermee goed combineert om nog meer celbeschermende effecten uit te oefenen, is het primaire antioxidans superoxidedismutase (SOD), dat door een meloenconcentraat kan worden aangevoerd. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*