Astaxanthine, het supercaroteen met veelzijdige toepassingen

Het rozerode pigment astaxanthine, dat zijn kleur geeft aan onder meer rode zalm en garnalen, is één van de sterkste antioxidanten in de natuur. De celbeschermende werking van deze ‘koning der carotenoïden’ is inmiddels heel sterk onderbouwd. Vooral ter hoogte van huid, ogen, hersenen, testikels en spieren kunnen vrije schadelijke vrije radicalen sterk afgeremd worden, waardoor we ook van een zeer brede ‘anti aging’-werking mogen gewagen.

Topantioxidans voor ‘anti-aging’

Astaxanthine is een antioxidans dat schadelijke vrije radicalen vele malen sterker afremt dan bètacaroteen, luteïne, lycopeen en vitamine E, dat bovendien vlot de bloed-hersenbarrière en de bloed-netvliesbarrière passeert, dat veilig is én dat de uitputting van de ‘master antioxidanten’ catalase, glutathion en superoxide dismutase afremt… dit carotenoïde beschermt dus heel sterk tegen schade door vrije radicalen en past uitstekend in een ‘anti-aging’-strategie. Er langer jong uitzien, een gave en elastische huid behouden en vooral degeneratieve ouderdomsziekten een stap voorblijven: astaxanthine is een topper daarbij.

Maximale huidprotectie

Astaxanthine beschermt bij uitstek de huid tegen de negatieve invloeden van de zon en allerlei polluenten en producten: het beschermt beter tegen UV-stralen dan bètacaroteen, beschermt van alle antioxidanten het sterkst het collageenweefsel in de huid en remt de vrijstelling van enzymen die collageen en elastine afbreken.Astaxanthine is dan ook een topmiddel ter preventie van zonnebrand en huidveroudering door de zon en ter preventie van zonneallergie. Verder remt dit pigment ook duidelijk de vorming van fijne rimpels en lijntjes en helpt het bij huidverslapping, afname van hydratatie en elasticiteit, ouderdoms- en pigmentvlekjes en donkere kringen onder de ogen.

Optimaal gezichtsvermogen

Als antioxidans beschermt astaxanthine sterk de ogen en de fotoreceptorcellen in het netvlies tegen schade door UV-licht en tegen ontstekingsschade.Tel daarbij op dat het ook de doorbloeding van oog en netvlies verbetert, en je begrijpt dat men in klinische studies opmerkelijke hulp ziet bij vermoeide en overbelaste ogen, zoals bij ‘Computer Eye Strain syndrome’ met o.a.  wazig en dubbelzien, moeilijk focussen, brandende ogen, droge ogen, voorhoofdshoofdpijn… Maar bovenal is astaxanthine inzetbaar in de preventie en het afremmen van maculaire degeneratie of leeftijdsgebonden afname van het gezichtsvermogen. Gunstige effecten worden ook gezien bij presbyopie (ouderdomsverziendheid).

Helder en positief van geest

Van astaxanthine, dat de bloed-hersenbarrière vlot passeert, is aangetoond dat het zenuwcellen beschermt tegen zuurstoftekort en degeneratie. Het bevordert dan ook geheugen, concentratievermogen, reactietijd, aandacht en informatieverwerking bij ouderen en is een wapen in de preventie van dementie en andere neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekten van Alzheimer en Parkinson, alsook tegen beroerte. Ook is aangetoond dat astaxanthine helpt beschermen tegen neerslachtigheid en depressiviteit.

Betere mannelijke fertiliteit

De hoofdoorzaak van een verminderde vruchtbaarheid bij de westerse man is een overmatige oxidatieve schade aan spermatozoïden door o.a. zware metalen, pesticiden en xeno-oestrogenen. Geen wonder dus dat astaxanthine als sterk antioxidans de kwaliteit van spermatozoïden verbeterten de kans op bevruchting bij verminderde mannelijke fertiliteit verhoogt. Ook een rem van de omzetting van testosteron tot het te sterk prikkelende dihydrotestosteron wordt gezien, wat een nuttige functie suggereert bij benigne prostaathypertrofie (goedaardige prostaatvergroting) en haaruitval van het mannelijke type.

Beter prestatievermogen

Bijzonder aan astaxanthine is dat het – in tegenstelling tot de meeste antioxidanten – door zijn unieke moleculaire structuur membranen zowel van buiten en van binnen beschermt tegen oxidatieve schade. Dat is vooral ideaal ter hoogte van de mitochondriën, de celorgaantjes waar de energieproductie plaatsgrijpt. Dat betekent een sterk afremmen van de generatie van vrije radicalen die continu ontstaan bij de mitochondriale energieproductie. Zo treedt er mindert ontsteking op in de spieren na intense inspanningmet minder spiervermoeidheid, een betere recuperatie en spierherstel. Het sportprestatievermogen verhoogt, met een beter uithoudingsvermogen (bv. meer kniebuigingen tot uitputting) en een grotere spiersterkte. Opmerkelijk zijn de betere prestaties bij fietsers.

Andere nuttige effecten:

  • astaxanthine remt Helicobacter pylori af(de bacterie die verantwoordelijk wordt geacht voor maagzweren), vermindert ontsteking in het spijsverteringsstelsel en is o.a. nuttig bij reflux en zuurbranden en in de preventie van maagzweren en darmontsteking
  • astaxanthine verlaagt triglyceriden en verhoogt ‘goede’ HDL-cholesterol, remt de oxidatie van LDL-cholesterol; dit alles resulteert in het afremmen van atherosclerose of slagaderverkalking
  • astaxanthine verlaagt de bloeddruk bij hypertensie
  • astaxanthine werkt ontstekingswerenden is nuttig bij artrose, artritis, carpal tunnel syndrome en tenniselleboog
  • astaxanthine draagt bij tot de preventie van kanker (vnml. blaas- en darmkanker)
  • astaxanthine helpt NAFLD (niet alcoholische leververvetting) afremmen

Natuurlijke vorm

De alg Haemotacoccus pluvialis (bloedregenalg) is een niet-synthetische, natuurlijke bron van astaxanthine, die onder de correcte condities gekweekt wordt en de juiste kwaliteitskenmerken vertoont. Vermijd zeker synthetische astaxanthine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*