Berberine, stofwisselingsregulator in de strijd tegen degeneratieziekten

Door een industriële en geraffineerde voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging en allerlei vormen van stress, nemen westerse degeneratieziekten in onze samenleving zienderogen toe. Naast een aangepaste levensstijl, kan hierbij de plantenstof berberine vaak een verschil maken. Omdat ze breed op de stofwisseling inwerkt, wordt berberine onder meer met succes ingezet bij diabetes type 2, verstoorde bloedvetten, hart- en vaatziekten en overgewicht.

Brede werking

De bijzondere, intens gele plantenstof berberine bepaalt voor een groot deel de werking van planten zoals de zuurbes (Berberis vulgaris), houtkurkuma (Berberis aristata), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) en mahonia (Berberis aquifolium). Terwijl berberine-concentraten van deze planten in de volksgeneeskunde al lang worden toegepast, wordt de gunstige werking ervan tegenwoordig steeds meer wetenschappelijk onderbouwd. Wat berberine zo interessant maakt, is dat het als ‘pleiotroop’ kruid via verschillende aangrijpingspunten in het lichaam een ‘systemisch’ effect uitoefent en daardoor bij veel aandoeningen nuttig kan zijn.

(Pre)Diabetes type 2

Eén van de belangrijkste werkingen van berberine is het feit dat het een activator is van het centrale stofwisselingsenzym AMPK (adenosine monofosfaat-activated protein kinase). Dat bevordert de opname en verbranding van glucose in spiercellen, moduleert de insulinesecretie door de bètacellen van de pancreas en zorgt voor een toename van de glucosetransporteur GLUT4. Vermits berberine daarnaast ook het aantal en de activiteit van de insulinereceptoren verhoogt en de koolhydratenvertering in de darmen afremt, helpt ze globaal de glucosestofwisseling regelen en is ze om te beginnen zeer interessant bij:

  • insulineresistentie of ‘prediabetes’
  • metabool syndroom of de verstoorde stofwisseling die vaak diabetes type 2 (en vaatziekten) voorafgaat
  • diabetes type 2: met een bewezen afname van de nuchtere glucosespiegel en van de merker voor de ernst van de aandoening, HbA1c.

Omdat berberine daarnaast ontstekingsremmend en antioxiderend werkt en ook hart en bloedvaten (zie verder) beschermt, is het ook een middel dat de ‘diabetescomplicaties’ ter hoogte van hart, bloedvaten, hersenen, ogen en nieren helpt afremmen.

Hart- en vaatziekten

Door het verlagen van een te hoge glucosespiegel, kan berberine al het proces van atherosclerose helpen afremmen. Want ‘versuikering’ door een aangehouden hoge glucosespiegel draagt sterk bij tot het ontsteken van de vaatwanden. Maar de voornoemde activatie van AMPK door berberine zorgt ook voor een beter metabolisme van de bloedvetten in de cellen, waardoor verhoogde waarden van triglyceriden en cholesterol kunnen verlaagd worden. Overigens wordt de cholesterolspiegel ook ten gunste beïnvloed door de impact van berberine op PCSK9 (Proprotein convertase subtilisin/kexin type 9). Rekenen we daarbij nog de ontstekingsremmende en antioxiderende werking, dan is berberine nuttig bij de:

  • preventie en aanpak van atherosclerose (slagaderverkalking) en dus van hart- en vaatziekten
  • verhoogd triglyceriden- en cholesterolgehalte
  • (pre)hypertensie

Overgewicht en obesitas
Het algemeen verbeteren van de stofwisseling, het beter verbranden van glucose en het bevorderen van het metabolisme van de vetten… berberine kan vaak met succes ingezet worden bij overgewicht en obesitas. Zeker omdat ook de leverfunctie ondersteund wordt.


Overige toepassingen

  • door de brede werking op het metabolisme met het verlagen van de insulineresistentie, de ontstekingsremmende en antioxiderende werking, kan berberine ook ingezet worden bij PCOS (Polycysteus Ovarieel Syndroom)
  • door alle reeds genoemde werkingen, wordt berberine aanzien als een ‘anti-aging’-middel dat ook neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekten van Alzheimer en Parkinson helpt voorkomen
  • berberine zou ook kankercellen afremmen, in het bijzonder die van colon-, long-, prostaat-, lever-, eierstok- en baarmoederhalskanker
  • berberine oefent een prebiotische of gunstige werking uit bij dysbiose (verstoord darmmicrobioom) en kan helpen darminfecties afhouden

Betere opname
Helaas neemt de plantenstof berberine niet zo goed op en dat heeft ze gemeen met curcumine uit kurkuma en de boswelliazuren uit wierookhars. Gelukkig kan – net zoals bij deze twee laatste planten – de opname bevorderd worden door het creëren van ‘fytosomen’. Meer bepaald door een omhulling met zonnebloemlecithine en erwteiwit kan de opname van berberine met factor 10 verhoogd worden in vergelijking met gewone berberine.

Minder irritatie

Het gebruik van berberine kan in hogere doses en bij gevoelige personen (tijdelijk) voor nevenwerkingen zorgen zoals maaglast, krampen, winderigheid, diarree of constipatie. Het gelijktijdig toedienen van oligomere procyaniden of OPC’s uit wijnpitten, helpt dit voorkomen.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*