Een essentiële olie, die veel meer te bieden heeft dan haar verfrissende geur of lokaal afkoelende werking, is deze van de pepermunt of Mentha X piperita. Deze olie is namelijk breed inzetbaar en dankt haar werking op bepaalde terreinen vooral aan haar krampstillende, mild pijnverdovende en ontstekingswerende eigenschappen zoals op de lever en ingewanden. Ook de algemene energetiserende werking, de verkoelende en jeukstillende werking op de huid en de hoofdpijnbedarende werking wettigen een grondige voorstelling van deze olie.
Even voorstellen
Zoals de “X” is zijn botanische naam aangeeft, is pepermunt of Mentha X piperita een kruid dat ontstond door een kruising, namelijk van aarmunt (Mentha spicata) en watermunt (Mentha aquatica). Deze tot 90 cm grote, kruidachtige plant met getande bladeren en violette bloemen werd de populairste muntsoort vanwege de zuiverste muntgeur. Er zijn 100 à 200 kg planten nodig om ongeveer 1 liter van een kleurloze tot lichtgroene essentiële olie te verkrijgen. De geur van deze olie is sterk, fris, licht zoet en uiteraard karakteristiek muntachtig. Deze laatste component is toe te schrijven aan menthol. Hoe lager het mentholgehalte, hoe zoeter de geur.
Belangrijke inhoudsstoffen
Hoofdcomponent is het alcohol menthol (30 à 60 %) en esters daarvan zoals mentholacetaat, – methylacetaat, – valerianaat en – isovalerianaat (samen 4 à 10 %). Daarna zijn het verwante keton menthone (10 à 35 %) en verder monoterpenen (> 16 %) de hoofdbestanddelen: alfa-pineen (1 à 1,5 %) en bètapineen (1 à 2 %), limoneen (1 à 5 %), phellandreen, campheen. Maken ook de dienst uit: overige alcoholen met isomenthol, neomenthol (2,5 à 3,5 %), overige ketonen met isomenthone (ts. 2 à 10 %), neomenthone, neo-isomenthone, piperitone, isopiperitone en pulegone (0,5 à 1,5 %), alsook oxiden: 1,8- cineol (5 % à 14 %). Mentofuraan (1 à 10 %), bepaalt de smaak.
Belangrijkste eigenschappen en indicaties; toepassingen
- Als algemeen tonicum en stimulerende essentiële olie, wordt pepermuntolie o.a. ingezet bij fysieke moeheid, bij geestelijke vermoeidheid door stress, bij moeilijke concentratie en om een shock of trauma beter te verwerken. Bv door deze olie te verstuiven, alleen of in combinatie met oliën zoals cipres-, rozemarijn- of citroenolie.
- Pepermuntolie heeft ook een stimulerende, choleretische (galvormende) en een cholagoge (galafdrijvende) werking op de lever, waardoor ze helpt bij een uitgeputte lever met onvoldoende galproductie en ondersteunt bij ernstige leveraandoeningen zoals cirrose. Hierbij kan men een paar maal per dag een druppel van de essentiële olie op een lepeltje plantaardige olie of op een neutrale tablet innemen.
- Ze stimuleert ook een zwakke pancreas en een zwakke hartfunctie met hypotensie (lage bloeddruk) en neiging tot flauwvallen.
- Op de spijsvertering is de digestieve (spijsverteringsbevorderende), desodoriserende (ontgeurende), ontstekingswerende en vooral spasmolytische (ontkrampende) werking van pepermuntolie interessant bij onder meer misselijkheid, braken, hik, reisziekte, krampen, indigestie, prikkelbare darm en slechte adem. Naast de orale inname (zie hoger), kan men ook drie druppels op een papieren zakdoek doen en de dampen ervan inademen. Ook toepassing op de buik in een massagemengsel (4 à5 druppels op een draagolie) is gangbaar. Bij prikkelbare darm is pepermuntolie in enterisch omhulde capsules werkzaam.
- Op de huid is de lokaal anaesthetische (verdovende) en analgetische (pijnstillende) werking welkom bij onder meer hoofdpijn, neuralgie (zenuwpijn), zona (gordelroos), sciatica, reumatische klachten, kneuzingen, beurs- en peesontsteking. Dat kan door lokale frictie met twee druppels etherische olie op een draagolie. Spanningshoofdpijn bv reageert niet zelden gunstig door op beide slapen een druppel pepermuntolie op wat draagolie (of in een roller) aan te brengen.
- Ook de lokaal verkoelende en jeukstillende werking van pepermuntolie wordt soms toegepast bij huidaandoeningen als urticaria (netelroos), eczeem en waterpokken
- De ontstekingswerende, ontzwellende en slijmoplossende werking wordt ondermeer toegepast bij rhinitis (neusverkoudheid), sinusitis (neusbijholteontsteking) en laryngitis (strottenhoofdontsteking): door verstuiving of inhalatie.
- Vermijd het gebruik van pepermuntolie wel bij zwangere en zogende vrouwen en bij kinderen jonger dan 6 jaar!
Geef als eerste een reactie