Eierschalenmembraan,  natuurlijke synergie van bouwstoffen voor gezond kraakbeen

Soms zijn natuurlijke oplossing zo eenvoudig en toch compleet. Neem nu het eierschalenmembraan: deze duurzaam gewonnen materie bevat een natuurlijke synergie van componenten die het kraakbeen tegen afbraak beschermen en helpen heropbouwen. Als je dit dan nog combineert met ontstekingswerende planten zoals kurkuma en boswellia en eventueel andere werkzame voedingsstoffen, dan creëer je een natuurlijke totaalaanpak van gewrichtsklachten, die bij gewrichtspijn veel meer op de oorzaak inwerken dan pijnstillers en ontstekingsremmers.

Een basistrio ‘chondropromotoren’

Al enkele decennia weten we dat we met bepaalde bouwstoffen het gewrichtskraakbeen tegen degradatie kunnen beschermen en bij volgehouden inname zelfs een zekere regeneratie van het kraakbeen kunnen verkrijgen. Op voorwaarde dat ze van een correcte kwaliteit zijn en in hun optimale dagdosis worden toegediend, hebben vooral glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat in die zin ruimschoots hun sporen verdiend. En als deze twee middelen bovendien nog gecombineerd worden met MSM of methylsulfonylmethaan, een organische vorm van zwavel dat het meest voorkomende mineraal is in het kraakbeen, dan heb je een basistrio van bouwstoffen of ‘chondropromotoren’ die we met recht en reden een ideale ‘gewrichtsvoeding’ kunnen noemen. Het nadeel van dit trio is dat – als je de werkzame dagdoses combineert – je ongeveer op 5 g poeder per dag uitkomt of – als je dit trio in capsules stopt – je daar een heel aantal van moet slikken. Bovendien vergt deze aanpak met het trio bouwstoffen heel wat tijd en kan ze op de lange duur ook aardig wat centen kosten.

The new kid on te block

Gelukkig staat het wetenschappelijk onderzoek in de complementaire geneeskunde niet stil.  Zo hebben onder meer Spaanse vorsers ontdekt dat het ‘eierschalenmembraan’ of het dunne en doorzichtige vliesje dat de binnenkant van de schalen van kippeneieren bekleedt, ook een zeer interessante ‘chondropromotor’ kan zijn. Eierschalenmembraan bevat namelijk een synergie van bouwstoffen voor het kraakbeen (zie verder), het is een duurzame oplossing omdat je iets gebruikt wat anders door de voedingsindustrie weggegooid wordt, en je hebt er maar een dagdosis van rond de 300 à 500 mg van nodig, wat een stuk minder is dan het voornoemde basistrio en dus ook goedkoper is.

Complete synergie

Nadat het eierschalenmembraan op een milieuvriendelijk manier wordt gewonnen (vooral door stomen van eierschalen), ondergaat het een ‘hydrolyse’. Dat is een enzymatische splitsing van haar eiwitten tot kortere componenten, die zo vlotter worden opgenomen en vervolgens als kraakbeenbouwstoffen dienst kunnen doen. Na drogen verkrijgt men een poeder dat onder meer bevat:

  • gehydrolyseerde collageen: bevordert de aanmaak van collageen dat essentieel is voor gezond kraakbeen; collageen maakt voor 60 à 70 % de massa van kraakbeen uit en zorgt voor stevigheid en trekvastheid ervan
  • glucosamine: is de kleine basisbouwsteen voor de ‘proteoglycanen’, de bijzondere vertakte structuren in kraakbeen die vooral bijdragen tot de elasticiteit ervan
  • chondroïtine: dat zijn de langere bouwstenen voor de opbouw van de zijtakken van de proteoglycanen
  • hyaluronzuur: deze molecule die zo sterk water aantrekt, draagt bij tot de hydratatie en zo tot de stootkussenfunctie van het kraakbeen
  • keratine of hoornstof: verschaft de nodige ‘hardheid’ aan bindweefsels zoals kraakbeen
  • elastine: verschaft uiteraard elasticiteit aan bindweefsels zoals kraakbeen
  • methionine en cysteïne: deze zwavelhoudende aminozuren dragen bij tot de aanmaak van de zwavelrijke bindweefsels van kraakbeen
  • lysozyme: een antibacterieel enzym, dat het immuunsysteem activeert bij gewrichtsontsteking

Alles samen, mag aan eierschalenmembraan naast een hoofdwerking als bouwstof die de regeneratie van kraakbeen bevordert (‘chondropromotor’), bij aangehouden inname ook een milde pijnstillende en ontstekingsremmende werking toegeschreven worden.

Lagere dosis nodig

Het grote voordeel van eierschalenmembraan als natuurlijke synergie van bouwstoffen, die bovendien door de hydrolyse van de componenten ook nog eens gegarandeerd goed worden opgenomen, is het feit dat de werkzame dagdosis vrij laag is. Er wordt geschat dat je 5 à 6 maal minder materie in gewicht nodig hebt van deze natuurlijke synergie dan wanneer je de verschillende bouwstoffen apart zou toedien. Zo moet van het duo glucosaminesulfaat (GS) en chondroïtinesulfaat (CS) respectievelijk 2000 mg (waarvan 1500 GS, gebonden aan NaCl) en 1500 mg dagelijks ingenomen worden voor een optimale werkzaamheid, terwijl een dagdosis van 300 à 500 mg voor eierschalenmembraan volstaat. Zo zag men in een klinische studie dat 300 mg eierschalenmembraan vanaf dag 30 beter werkte dan de combinatie glucosaminesufaat en chrondroïtinesulfaat en dat op dag 50 eierschalenmembraan al hetzelfde effect gaf als de combinatie glusoaminesufaat en chrondroïtinesulfaat na 24 weken1. In andere klinische studies zag men dat 300 à 500 mg een goede werkzame dagdosis bij gewrichtsklachten2-5 door artrose.

Nog beter resultaat

Helaas volstaat niet voor alle mensen met gewrichtsklachten of artrose de dagdosis van 300 à 500 mg eierschalenmembraan voor een bevredigende afname van pijn, stijfheid en functieverlies. Met wat kan eierschalenmembraan gecombineerd worden voor een beter effect?

  • ontstekingsremmende planten: kunnen het milde ontstekingsremmende effect van eierschalenmembraan extra sterk in de verf zetten. We denken hierbij vooral aan kurkuma en boswellia; zo kan een 70/30 synergie van extracten van beide planten de ontsteking beter doen afnemen (en met minder nevenwerkingen) dan de reguliere ontstekingsremmer celecoxib. Ook aan duivelsklauw, gember, wilgenbast of moerasspirea kan gedacht worden
  • MSM (methylsulfonylmethaan): net zoals de werking van glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat nog sterker in de verf wordt gezet door een combinatie met MSM als organische zwavelbron, kan extra MSM ook de gunstige werking van eierschalenmembraan accentueren
  • ‘natief’ of ‘ongedenatureerd” collageen type II (NC II): zorgt bij orale inname ervoor dat het immuunsysteem in de darm deze collageen leert kennen als een normale, onschadelijke voedingsingrediënt. Een positief gevolg hiervan is dat een overactief immuunsysteem – zoals vaak het geval is bij artrose – het collageen in de gewrichten niet langer onnodig zal aanvallen (‘orale desensibilisatie’).
  • silicium (kiezelzuur) en vitamine C: zowel het oligo-element silicium als vitamine C zijn onmisbaar voor de optimale aanmaak van collageen in het lichaam.

Totaalcombinatie

Eierschalenmembraan is dus een duurzaam verkregen, natuurlijke synergie die als ‘chondropromotor’ de afbraak van kraakbeen kan afremmen en de regeneratie ervan kan bevorderen. Voor een sneller resultaat en een diepere werking bij meer ernstige gewrichtsklachten kan ernaast nog beroep gedaan worden van ontstekingswerende planten, MSM, natief collageen type II, vitamine C en silicium.  

  1. Gil-Quintana et al. Egg membrane (OVOMET® Health), for the treatment of knee and hip associated to joint pain and stiffness. A human efficacy pilot study. Eggnovo, January 2015.
  2. Garcia-Tabar et al. Eggshell membrane in the treatment of pain and stiffness associated with joint and connective tissue disorders. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 2016 (26) S1-S15.
  3. Garcia-Tabar et al. Suplementación con membrana de cáscara de huevo para tratar el dolor y la rigidez articular. Archivos de Medicina del Deporte 2015; 32 (5): 314-334.
  4. Ruff et al. Eggshell membrane: A possible new natural therapeutic for joint and connective tissue disorders. Results from two open-label human clinical studies. Clinical Interventions in Aging. 2009; 4: 235–240 
  5. Danesch et al. NEM® Brand Eggshell Membrane Effective in the Treatment of Pain Associated with Knee and Hip Osteoarthritis: Results from a Six Center, Open Label German Clinical Study. Journal of Arthritis. 2014;3:3

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*