L-theanine, rustgevend aminozuur in groene thee

De dagelijkse consumptie van biologische groene thee, -witte thee of – matcha helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten, dementie, de ziekte van Parkinson, kanker, diabetes en netvliesdegeneratie; dat is bewezen. Maar ook om ons te wapenen tegen alledaagse stress, blijkt groene thee een interessante optie te zijn. Want er zit met L-theanine ook een ontspannende component in, die bovendien de focus verscherpt en een positieve invloed heeft op het gemoed: L-theanine.

Uniek aminozuur

L-theanine of γ-glutamylethylamide is een uniek aminozuur, dat enkel voorkomt in groene thee (Camellia sinensis), in twee nauwe verwanten van de theeplant en in bepaalde paddenstoelen. L-theanine is een ‘vrij’ aminozuur, wat wil zeggen dat het na inname nooit wordt ingebouwd in onze lichaamseiwitten (die bestaan uit ketens van aminozuren). Het is ook een ‘niet-essentieel’ aminozuur: de mens heeft het niet nodig om te kunnen leven. Er zit ongeveer 1 à 2 procent L-theanine in gedroogde theeblaadjes en het maakt er de helft van de aminozuren uit.

Koffievervanger

Omdat ze overgevoelig reageren op cafeïne, er rusteloos of slapeloos van worden of er hartkloppingen van krijgen, drinken sommige mensen (terecht) helemaal geen koffie. Hieruit zou je voorbarig kunnen besluiten dat deze mensen doorgaans ook groene thee niet zullen verdragen, want die bevat minstens 1/3 (en soms zelfs meer) van de hoeveelheid cafeïne van het hetzelfde volume koffie. Maar ondanks zijn cafeïnegehalte is groene thee voor veel van deze mensen net wel een goede vervanger voor koffie: deze drank wordt in veel gevallen wel goed verdragen en vaak wordt men er zelfs rustig en ontspannen van.

Rustgevende L-theanine

Die kalmerende werking van groene thee wordt toegeschreven aan de component L-theanine die niet alleen het effect van cafeïne in de hersenen neutraliseert, maar ook nog op andere manieren op de hersenen inwerkt. Zo zag men in een studie op studenten dat L-theanine de bloedhersenbarrière passeert en zorgt voor een toename van de zogenaamde ‘alfagolven’, wat wijst op een subjectief gevoel van ontspanning. Misschien nog belangrijker is het feit dat L-theanine de aanmaak van serotonine bevordert; dat is een neurotransmittor of zenuwsignaalstof die rustgevend werkt en tevens een postieve invloed heeft op het gemoed. Om die redenen worden groene thee of extracten rijk aan L-theanine dus vaak aangeraden bij stress, zenuwachtigheid en angst.

Betere mentale focus

Belangrijk om weten is het feit dat de ontspannende werking van L-theanine niet gepaard gaat met sufheid. Integendeel, groene thee of geïsoleerde L-theanine verbeteren de focus! Dat heeft in eerste instantie te maken met het feit dat L-theanine ook de aanmaak in de hersenen bevordert van dopamine, essentiële neurotransmittor voor interesse, focus en ‘drive’.

Interessante synergie met GABA

Op te merken valt dat L-theanine een interessante synergie vertoont met gamma-aminoboterzuur of GABA. Die laatste is namelijk de belangrijkste neurotransmittor die rustgevend en angstdempend werkt in de hersenen. Op voorwaarde dat hij wordt verkregen op een natuurlijke manier, zoals door fermentatie, kan GABA ook als een voedingssupplement worden ingenomen. De combinatie L-theanine met GABA is dan ook een uitstekende combinatie voor een natuurlijke rustgever.   

Waar L-theanine ook goed voor is

L-theanine kan nog op andere gebieden nuttig zijn:

  • het helpt een verhoogde bloeddruk verlagen; dat werd alvast aangetoond in dierenstudies
  • omdat het helpt in de hersenen de spiegels van ‘feel good’- zenuwsignaalstoffen serotonine en dopamine verhogen, kan L-theanine bijdragen tot een positieve, opgeruimde gemoedsinstelling bij neerslachtigheid en depressiviteit
  • zeker in synergie met GABA kan L-theanine de inslaaptijd verkorten en de slaapduur verlengen
  • naast het feit dat groene thee in zijn geheel (vooral door het sterke antioxidans EGCG of epigallocatechinegallaat) al helpt te beschermen tegen vele soorten kanker, is in dierenstudies ook aangetoond dat geïsoleerde L-theanine het effect van bepaalde chemotherapeutische medicijnen bij kanker kan verbeteren, waarbij tegelijk gezonde cellen worden beschermd tegen de negatieve effecten van de chemotherapie
  • mogelijk kan L-theanine een overdreven eetlust afremmen en bijdragen tot het verkrijgen van een optimaal lichaamsgewicht
  • volgens sommige studies ondersteunt L-theanine de immuniteit en kan het de kans op luchtwegeninfecties verminderen

Inname via thee zelf

In de eerste plaats kan er genoten worden van de positieve effecten van L-theanine door zeer regelmatig biologische groene thee te gebruiken. Nog beter is ‘witte’ thee (die bevat meer antioxidanten) en de absolute topper is matcha of bij lage temperatuur, traag gemalen theebladeren van de beste kwaliteit. Wie geen groene thee lust, kan groene thee-extract als voedingssupplement gebruiken, op voorwaarde dat deze afkomstig is van biologische groene thee en verkregen werd door een waterige extractie (niet door alcohol of ethylacetaat).

L-theanine extracten
Er bestaan ook groene thee-extracten met een hoge concentratie L-theanine. Deze geïsoleerde L-theanine is overigens een zeer veilige stof. Ter ontspanning wordt minstens 75 mg L-theanine per dag aangeraden tot een maximum van 2 à 3 maal daags 200 mg. Hieraan kan ook tot 3 maal 100 à 200 mg GABA toegevoegd worden voor een maximaal ontspannend en/of slaap bevorderend effect.

1 Comment

  1. De voordelen van groene thee en L-theanine zijn werkelijk fascinerend en bieden een holistische benadering van welzijn. Het feit dat groene thee niet alleen de gezondheid beschermt maar ook helpt bij stress en concentratie, is indrukwekkend. Dit artikel benadrukt het belang van deze natuurlijke elementen voor een evenwichtige geest en lichaam, en moedigt aan om groene thee in ons dagelijks leven op te nemen voor al deze voordelen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*