Natuurgeneeskunde: waarom zoveel kanker?

Ondanks de vele acties ‘Kom op tegen kanker’, zien we steeds meer kankers optreden. Iedereen wordt in zijn omgeving geconfronteerd met deze nare ziekte. Hoe ontstaat kanker eigenlijk, hoe evolueert het en wat is daar de beste preventie tegen?

Ons lichaam bestaat uit vele triljarden cellen die zich steeds vernieuwen. Tijdens dit vernieuwingsproces sterven oude cellen af die worden opgeruimd. Andere cellen vermenigvuldigen zich en zorgen zo voor nieuwe opbouw. Cellen die beschadigd zijn of fouten vertonen worden vlot herkend, verwijderd en vervangen. Zo zorgt het zelfherstellend of zelfgenezend systeem ervoor dat elk letsel, inwendig of uitwendig, vlot wordt hersteld.

Elke cel is geprogrammeerd, heeft een soort geheugen en weet goed wat haar taak is, wat ze wel en niet mag doen. Dit is vastgelegd in onze genen en DNA, het erfelijk materiaal dat we meekregen van onze ouders en voorouders. De huidcel weet dat ze een andere functie heeft dan de darm- of levercel. De beendercel weet dat ze een andere vorm en taak heeft dan de hersencel. De bloedvatcel weet dat ze anders moet groeien dan de hartspiercel. Bij een wonde waarbij een stukje huid verloren gaat weet elke bindweefselcel hoe dit huiddefect moet worden hersteld, tot waar ze exact mag groeien en wanneer ze moet stoppen met groeien.

Uniek geordende samenwerking

Het lijkt alsof elk levend wezen functioneert onder een miraculeus en intelligent leiderschap dat ervoor zorgt dat alle onderdelen, organen en cellen harmonieus en meesterlijk samenwerken. Alle onderdelen staan met elkaar in verbinding en helpen mee om het geheel zo goed mogelijk op te bouwen en in stand te houden. Ook de gedachten, gevoelens en het fysieke lichaam staan met elkaar in verbinding en helpen elkaar. Bij problemen op één plaats snelt al de rest ogenblikkelijk te hulp. Een voorbeeld maakt dat duidelijk. Bij een zware verwonding aan de hand zal het stollingssysteem ervoor zorgen dat er niet teveel bloed verloren gaat, zal pijn ervoor zorgen dat de hand zo stil mogelijk wordt gehouden, zullen witte bloedcellen lokale micro-organismen doden en de beschadigde weefsels opruimen, zullen de lokale bloedvaten uitzetten om meer herstelstoffen aan te brengen, zal de hartslag verhogen om meer bloed aan te voeren, zal de ademhaling versnellen om meer zuurstof op te nemen, zullen alle weefselcellen sneller vermenigvuldigen om het lokale letsel te dichten, enz.. Op deze ingenieuze geordende manier werkt ons verdedigingsmechanisme. Absolute voorwaarde voor een dergelijk perfect herstel is natuurlijk dat er voldoende energie aanwezig is onder de vorm van een ‘sterke levenskracht’. Deze levenskracht zorgt niet enkel voor lichamelijke opbouw, maar ook voor de noodzakelijke mentale en emotionele ‘veerkracht’.

Soms loopt het fout

Af en toe treden in enkele van de triljarden cellen foutjes op. Cellen met een verstoord metabolisme of een beschadigd DNA verliezen hun geheugen en kunnen plots ongeremd gaan vermenigvuldigen, wat leidt tot wildgroei, dat noemen we kankercellen. Normaal schiet ons verdedigingsmechanisme onmiddellijk in actie om foute cellen te doden en op te ruimen. Bij een verzwakte levenskracht kan dit zelfherstel falen, waarbij een kankercel ontsnapt aan vernietiging. Deze cel zal blijven vermenigvuldigen en een gezwel vormen dat alsmaar groter wordt. Kankergezwellen kunnen zich via de lymfebanen verspreiden tot in de lymfeknopen, kunnen doorgroeien tot in de bloedvaten en via de bloedstroom andere lichaamsdelen bereiken. Daar kunnen ze op hun beurt een nieuw gezwel starten, wat we ‘uitzaaiingen op afstand’ noemen. Zichtbare gezwellen kunnen tegenwoordig goed worden weggenomen. Onzichtbare of moeilijk bereikbare kankercellen probeert men te beschadigen of te doden met behulp van bestraling en/of chemotherapie. Bestraling richt vooral lokale schade aan. Chemotherapie daarentegen richt schade aan in heel het lichaam, omdat hier naast de kankercellen ook alle andere snelgroeiende gezonde cellen worden aangetast. Zo zorgt chemotherapie meestal voor erg vervelende nevenwerkingen en voor groot energieverlies. Indien één kankercel de chemotherapie overleeft, kan die later, zelfs nog na 5 of 10 jaar, op een andere plaats een nieuw kankergezwel beginnen. Dikwijls is dit een verderzetting van de oorspronkelijke kanker, maar dan meestal op een meer levensbedreigende plaats. Zo kan een oorspronkelijke darmkanker zich later verplaatsen naar lever, longen, om uiteindelijk te eindigen in de hersenen. Of kan een borstkanker uitzaaien naar de botten, later naar de longen en uiteindelijk naar de hersenen. In een erg verzwakt organisme kunnen natuurlijk ook totaal nieuwe kankersoorten ontstaan. Cruciaal bij kanker is dat de levenskracht sterk genoeg is om het verdedigingsmechanisme efficiënt te laten werken, alleen op die manier worden alle foute cellen opgeruimd.

Wat kunnen we zelf doen?

Vanuit de natuurgeneeskunde weten we dat de beste preventie tegen kanker erin bestaat om goed zorg te dragen voor onze levenskracht. Dat is namelijk de oer-energiebron die voldoende energie moet bezitten om ons verdedigingsmechanisme optimaal te laten werken. Een sterke levenskracht zal ervoor zorgen dat foute cellen niet de kans krijgen om uit te groeien tot kankergezwellen. Daarom is in de preventie van kanker een zo natuurlijk mogelijke leefstijl héél belangrijk. Wat energie steelt moet worden vermeden, wat energie geeft opgezocht, zowel mentaal, emotioneel als lichamelijk. Industrieel gemaakte en/of bewerkte stoffen kosten ons meer energie dan de natuurlijke, daarom moet bijzondere aandacht gaan naar het vermijden van de vele onnatuurlijke, chemische en toxische substanties die tegenwoordig overal worden gebruikt in industrie, bouw, landbouw, voeding, lichaamsverzorging, gezondheidszorg, enz. We moeten ons voeden met zo natuurlijk mogelijk gekweekt en bereid voedsel, vooral het voedsel dat reeds door onze vorige generaties was gekend. Alle sterk bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen moeten worden vermeden: denk aan geraffineerde suiker, industriële vetten, verwerkte vleeswaren en kunstmatige zoetstoffen. Het gebruik van onbewerkt biodynamisch voedsel is absoluut aan te raden. Met de nadruk op voldoende fruit en groenten, want dit zijn de voornaamste bronnen van bijzondere plantenstoffen zoals de ‘salvestrolen’. Om foute cellen te doden zijn salvestrolen de ideale helpers van het verdedigingsmechanisme. De grootste hoeveelheden salvestrolen zijn te vinden in allerlei soorten bessen en groene groenten. Biologisch gekweekte groenten en fruit bevatten beduidend meer salvestrolen dan deze die met schimmelwerende producten of andere pesticiden worden behandeld. Goed om weten is dat salvestrolen niet kapotgaan tijdens het koken: laat kookwater van groenten dus nooit verloren gaan, maak er eventueel soep of groentenbouillon van. Wie moeilijk fruit of groenten kan eten kan beroep doen op voedingssupplementen met salvestrolen. Natuurlijk is het in de preventie van kanker ook nuttig om nutritionele tekorten aan te vullen, denk daarbij vooral aan vitamine D, omega-3-vetzuren en zink. Al deze info komt uitgebreid aan bod in de opleiding ‘orthomoleculaire coach’ aan ‘De Levensschool’.

Naast de noodzakelijke natuurlijke leefstijl en voeding, blijft het belangrijk om gelijk welke klacht of stoornis op een zo natuurlijke mogelijke manier te verhelpen. Liefst met medicinale kruiden, planten, voedingssupplementen, eventueel met behulp van complementaire en energetische geneeswijzen. Wanneer al het voorgaande niet helpt is het goed om een beroep te doen op de klassieke geneeskunde, daarbij de sterkste medicijnen zo veel mogelijk vermijdend. Ervaring leert dat homeopathie een van de beste natuurlijke energetische therapieën is om na kankerbehandeling vlotter te herstellen. Voor wie daar meer over wil weten geef ikzelf de ‘inleiding tot homeopathie’ en de 3-jarige cursus ‘homeopathie voor plant, dier en zelfhulp’ die dit jaar opnieuw van start gaat aan ‘De Levensschool’ (www.levensschool.be).

Dr. Fons Vanden Berghe, gepensioneerd huisarts-homeopaat

www.homeopatischcentrumvandenberghe.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.